Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Cumhurbaşkanı’nın çiftçilere verdiği iftara katıldı

Bayraktar, Cumhurbaşkanı’nın çiftçilere verdiği iftara katıldı

-Bayraktar, Cumhurbaşkanı’nın çiftçilere verdiği iftara katıldı

-Şemsi Bayraktar, “Biz üretemezsek Türkiye aç kalır” dedi ve Cumhurbaşkanı’ndan üreticiye destek istedi

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Değerli çiftçilerimizin ürettikleriyle iftarımızı açtık. Sofralarımızı zenginleştiren çiftçilerimize teşekkür ediyoruz”

-“Çiftçilerimiz, çok önemli bir şey yapıyor. 82 milyon insanı, 5 milyon mülteciyi, ülkemize gelen 45 milyon turisti besliyor, 18 milyar dolarlık ihracat yapılmasını sağlıyor”

-“Onun için çiftçimizi tarlada tutmamız, çiftçimizin üretmesini sağlamamız çok önemli”

-“Maliyetlerimiz fevkalade yüksek. Maliyetlerimizi aşağı çekmemiz lazım. Üreticimizi daha fazla desteklememiz lazım”

-“Türkiye bugün 18 milyar dolar ihracatla yetinemez. 100 milyonluk bir ülkeyi, belki 70-80 milyon turisti besleyeceğiz ama 45-50 milyar

dolarlık da ihracat yapmak zorundayız”

-“Kafkasya’nın, Ortadoğu’nun, Doğu Avrupa’nın, Kuzey Afrika’nın gıda ambarı olmayı hedefliyoruz. Çünkü onlar Türkiye’ye bakıyor. Türkiye üretirse onlar beslenecek”

-“Yapısal sorunları ve maliyetleri muhakkak surette halletmemiz lazım. Çünkü sadece gübre, mazot, ilaç değil. Yapısal sorunların getirdiği maliyetler var”

-“İşletme büyüklüğümüz ortalama 61 dekar üstelik tek parsel değil, 11 parsel. Dünyada hiçbir çiftçi böyle bir üretimi, bu arazilerde yapamaz. Ama eli öpülesi Türk çiftçisi bunu başarıyor”

-“Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettik, miras hukukunun değişmesini talep ettik. Talimat verdiler, takip ettiler ve miras hükümlerini değiştiren bu kanununun çıkmasını sağladılar”

-“Sulamaya açamadığımız arazilerimiz var. Bunları sulamaya açacağız. Örgütlenmeyi güçlü hale getireceğiz”

-“Bugün gıda bana göre enerjinin önüne geçti ve önümüzdeki yıllarda da bunu hep birlikte göreceğiz. Gıda fevkalade önemli olacak. Ülkeler insanların gıda güvencesini sağlamakta büyük problemler yaşayacak”

-“Bizim böyle bir konjonktürü fırsata çevirmemiz lazım. Türkiye olarak bu bizim elimizde”

-“Zaman zaman Tarım ve Orman Bakanımızla, bakanlarımızla, Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya geliyor, raporlarımızı takdim ediyoruz”

 

Ankara – 14.05.2019 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Biz üretemezsek Türkiye aç kalır” dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan üreticiye destek istedi.

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolasıyla, Cumhurbaşkanlığı Sergi Salonu'nda çiftçilerle verdiği iftar yemeğine katıldı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Ramazan ayının ülkemize ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesini dileyerek başladığı konuşmasında, şunları söyledi:

“Bugün burada değerli çiftçilerimizin ürettikleriyle iftarımızı açtık. Bize bu nimetleri verdiği için Allah’a şükrederken, bunları üreten, sofralarımızı zenginleştiren çok değerli çiftçilerimize teşekkür ediyoruz.

Bugün Dünya Çiftçiler Günü. Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından Dünya Çiftçiler günü 14 Mayıs olarak ilan edildi ve her yıl değişik etkinliklerle Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyoruz. Ben de bu vesileyle değerli çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyorum.”

 

-“Çiftçilerimiz çok önemli bir şey yapıyor. 82 milyonu, 5 milyon mülteciyi,

45 milyon turisti besliyor. 18 milyar dolarlık ihracat yapılmasını sağlıyor”

 

Çiftçilerin, çok önemli bir şey yaptığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“82 milyon insanı,  5 milyon mülteciyi besliyoruz. Tarım ve gıdada 18 milyar dolarlık ihracat yapılmasını sağlıyoruz. Ülkemize gelen 45 milyon turisti doyuruyoruz. Biz üretemezsek Türkiye aç kalır diyoruz. Sadece biz aç kalmayız. Mülteciler de aç kalır. Ülkemize gelen 45 milyon turisti de doyurmak zorundayız. Ki bu sene 50-55 milyon turist bekliyoruz. Bunları da aç bırakamayız.

Onun için çiftçimizi tarlada tutmamız, çiftçimizin üretmesini sağlamamız çok önemli. Cumhurbaşkanımızdan üreticimize destek istiyoruz.

Hedefimiz fevkalade büyük. Türkiye bugün 18 milyar dolar ihracatla yetinemez. 100 milyonluk bir ülkeyi, belki 70-80 milyon turisti besleyeceğiz. Ama 45-50 milyar dolarlık ihracat yapmak zorundayız. Bu bölgenin yani Kafkasya’nın, Ortadoğu’nun, Doğu Avrupa’nın, Kuzey Afrika’nın gıda ambarı olmayı hedefliyoruz.  Çünkü onlar Türkiye’ye bakıyor. Türkiye üretirse onlar beslenecek.”

Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptıkları çalışmalar bulunduğunu,   hükümetin aldığı tedbirlerin, çalışmaların olduğunu, bunların önem taşıdığını belirten Bayraktar, bu çalışmalara gerekli katkıları verdiklerini söyledi.

Şemsi Bayraktar, zaman zaman Tarım ve Orman Bakanıyla, bakanlarla, Cumhurbaşkanıyla bir araya geldiklerini, raporları verdiklerini belirtti.

Yapısal sorunları ve maliyetleri muhakkak surette çözmek gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi:

“Bunları halletmemiz lazım. Çünkü sadece gübre, mazot, ilaç değil. Yapısal sorunların getirdiği maliyetler var. Yani sulamaya açamadığımız arazilerimiz var. Bugün parçalanmış arazilerimiz var. İşletme büyüklüğümüz ortalama 61 dekar üstelik tek parsel değil, 11 parsel. Dünyada hiçbir çiftçi böyle bir üretimi, bu arazilerde yapamaz. Ama Türk çiftçisi bunu başarıyor. Eli öpülesi çiftçi bunu başarıyor. Gerçekten çok zor.”

 

-“Miras hükümlerini değiştiren kanun fevkalade önemli”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yıllar önce, arazi parçalanması sorununu götürdükleri ve sorunun çözülmesini talep ettiklerini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“1926 yılından beri İsviçre’den alınan Medeni Kanunu’nun miras hükümlerini uygulayarak tarım topraklarımız parçalandı. Parçalaya parçalaya bugüne geldik. Tarımsal işletme büyüklüğümüzü 61 dekara indirdik. Parsel sayısı da 11. İnanılır gibi değil. Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettik. Miras hukukunun değişmesini talep ettik. Talimat verdiler, takip ettiler ve miras hükümlerini değiştiren kanunun çıkmasını sağladılar. Sayın Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu çok önemli. Sulamaya açamadığımız arazilerimiz var. Bunları sulamaya açacağız. Örgütlenmeyi güçlü hale getireceğiz. Maliyetlerimiz fevkalade yüksek. Sayın Bakanımızla bunu konuşuyoruz. Maliyetlerimizi aşağı çekmemiz lazım. Üreticimizi daha fazla desteklememiz lazım. Bunları yaptığımızda inşallah hedeflerimize ulaşacağız.”

 

-“Sadece çiftçimizin zenginliği için değil ülkenin zenginliği için de

söylüyoruz”

 

Bunu sadece çiftçinin zenginliği için değil ülkenin zenginliği için söylediğini bildiren Bayraktar, “fevkalade önemli. Enerjiyle beraber tarım sektörü çok önemli sektör deniyor. Hayır bugün gıda bana göre enerjinin önüne geçti ve önümüzdeki yıllarda da bunu hep birlikte göreceğiz. Gıda fevkalade önemli olacak. Ülkeler insanların gıda güvencesini sağlamakta büyük problemler yaşayacak. Bizim böyle bir konjonktürü fırsata çevirmemiz lazım. Türkiye olarak bu bizim elimizde. İnşallah bunu hep birlikte başaracağız” dedi.

İftara, 81 ilden gelen çiftçiler katıldı.

İftarda çiftçilerle bir araya gelen Bayraktar, sorunları dinledi.