Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, canlı yayında tarımın ve çiftçilerin sorunlarını dile getirdi, çözüm önerilerini anlattı

Bayraktar, canlı yayında tarımın ve çiftçilerin sorunlarını dile getirdi, çözüm önerilerini anlattı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Gıda milliyetçiliği kavramının önem kazandığı bu dönemde çiftçimizi korumaktan, çiftçimizin moralini yüksek tutmaktan başka çıkış yolumuz yok”
-“Hafta sonu ürünümüzü satamazsak hasat yapmanın hiçbir anlamı yok. Belediyelerden ürünlerimizin pazarlanmasına yardımcı olmalarını bekliyoruz”
-“Son 2 yılda elektrik fiyatları yüzde 126 oranında arttı. Üreticimiz artık bu yükü kaldıramıyor. Hükümetimizden elektrik fiyatlarında bir indirim istiyoruz”
-“Özel bankaların yüzde 16’ya ulaşan faizlerinin indirmesini bekliyoruz. Özel bankaların da elini taşın altına koyması, üretime ve üreticilere destek olması gerekmektedir”
-“Artan gübre, ilaç, yem, elektrik, sulama gibi girdi fiyatları çiftçimiz için ciddi bir maliyet sorununa neden oldu. Girdi maliyetlerinin düşürülmesini talep ediyoruz”
-“Üreticilerimizin elektrik ve sulama borçlarından dolayı desteklerine bloke konuluyor. Verilen desteğe bloke konulmasının izahı yoktur. Blokelerin kaldırılmasını istiyoruz”
-“Başta bankalara olan borçlar ve elektrik borçları olmak üzere üreticilerimizin borçlarının uzun vadeli ve faizsiz olarak yapılandırılmasını bekliyoruz”
-“Rafta ürünü bulamayabilirsiniz veya ürün çok pahalıdır satın alamazsınız. Çiftçimizi tarlada tutamazsak varacağımız yer burasıdır. Çiftçimizi tarlada tutamazsak ülkemiz ve tüketicimiz kaybeder”
-“Gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda bütün tarımsal ve hayvansal ürünlerde sıkıntı yaşanabilir”

Ankara-15.042020- Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Habertürk TV’de yayınlanan Ekonomide Görünüm programına katılarak, tarım sektörü ve çiftçilerin sorunlarını gündeme getirdi, sorunların çözümü için yapılması gerekenleri anlattı.
Canlı yayında yaptığı konuşmada, Koronavirüsle mücadele sürecinde dünya ülkelerinin korumacılık tedbirleri ve kararları aldığına işaret eden Bayraktar, bu durumun ithal edilen ürünlerde fiyat artışına neden olduğunu belirtti. Bayraktar, “İthal ürünlerde fiyatlar ciddi oranlarda arttı. Siz bunları ithal edecekseniz, tüketici bu ürünleri pahalıya yiyecek demektir. Gıda milliyetçiliği kavramının önem kazandığı bu dönemde çiftçimizi korumaktan, çiftçimizin moralini yüksek tutmaktan başka çıkış yolumuz yok” diye konuştu.
Bayraktar, koronavirüs salgınının ülkede etkili olmaya başladığı ilk günden bu yana, salgının tarım sektörü ve çiftçiler üzerindeki etkilerini, Türkiye genelindeki 766 Ziraat Odası’nın sahadaki tespitlerinden yola çıkarak rapor haline getirdiklerini bildirdi. Tespit edilen sorun ve talepleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ilgili Bakanlıklara ilettiklerini anlatan Bayraktar şunları söyledi:
“Bu süreçte mülki amirler ve belediyelere önemli görev düşüyor. Hem çiftçilerimizin hem de tarım işçilerimizin sağlığının korunması ve üretimde kalması bu süreçte çok önemli. Cumartesi ve Pazar günü ilan edilen sokağa çıkma yasağında hasat işlemi serbest bırakılıyor ancak çiftçimizin bu dönemde yapması gereken gübreleme, fide dikimi, çapalama, sulama, ilaçlama, tekleme gibi işlemler var. Beklentimiz çiftçimizin tarlada kalmasıdır. Haller kapalı. Ürünümüzü satamazsak hasat yapmanın hiçbir anlamı yok. Burada belediyelere büyük iş düşüyor. Belediyelerden ürünlerimizin pazarlanmasına yardımcı olmalarını bekliyoruz. Belediyeler aracılığıyla pazarcı esnafının evlere giderek ürünü tüketici ile buluşturması sağlanabilir.
Son 2 yılda elektrik fiyatları yüzde 126 oranında arttı. Üreticimiz artık bu yükü kaldıramıyor. Hükümetimizden elektrik fiyatlarında bir indirim istiyoruz.
Özel bankaların yüzde 16’ya ulaşan faizlerini indirmesini bekliyoruz. Özel bankaların da elini taşın altına koyması, üretime ve üreticilere destek olması gerekmektedir.
Bu süreçte artan gübre, ilaç, yem gibi girdi fiyatları çiftçimiz için ciddi bir maliyet sorununa neden oldu. Girdi maliyetlerinin düşürülmesini talep ediyoruz.
Üreticilerimizin elektrik ve sulama borçlarından dolayı desteklerine bloke konuluyor. Verilen desteğe bloke konulmasının izahı yoktur. Bu blokelerin muhakkak suretle kaldırılması, çiftçi borçlarının uzun vadeli ve faizsiz olarak yapılandırılmasını bekliyoruz.
Hayvancılık yapan üreticilerimizin maliyetle ilgili sorunları artıyor. Bu konuda da tedbirlerin mutlaka alınması gerekiyor.
Halihazırda yapısal sorunlarla mücadele eden çiftçilerimiz bir de bu zorluklarla mücadele ediyor.
Rafta ürünü bulamayabilirsiniz veya ürün çok pahalıdır satın alamazsınız. Çiftçimizi tarlada tutamazsak varacağımız yer burasıdır. Çiftçimizi tarlada tutamazsak ülkemiz ve tüketicimiz kaybeder”

-Tedbir alınmazsa çiftçilerimiz tarladan uzaklaşır”
Bayraktar, tedbir alınmaması durumunda çiftçinin tarladan uzaklaşacağını belirtti. Gençleri tarım sektöründe tutmanın zorluğuna işaret eden Bayraktar, “65 yaş üzerini ilgilendiren sokağa çıkma yasağından çiftçilerimiz de olumsuz etkilendi. Bakanlarımızı arayarak, tarımda genç nüfusun azaldığını, 65 yaş üzerindeki çiftçilerimize üretimde ihtiyacımız olduğunu anlattım. Çiftçilerimizin güvenliğini sağlamak kaydıyla tarlada kalmalarının önemli olduğunu vurguladım. Valilerimiz artık bu konuda anlayış gösteriyor” diye konuştu.
Bayraktar, çalışmak üzere, şehirlerarası yolculuk yapan tarım işçilerine kolaylık sağlanmasını istedi ve tarım işçilerinin güvenliğini sağlamanın önemine işaret etti.
Bayraktar, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda bütün tarımsal ve hayvansal ürünlerde sıkıntı yaşanabileceğini bildirdi.
Ramazan ayının da yaklaştığını hatırlatan Bayraktar, “Ramazan ayını huzurlu geçirebilmemiz için insanlarımıza gıda bulmamız, sağlıklı beslenmelerini sağlamamız lazım” diye konuştu.