Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar Antalya’da…

Bayraktar Antalya’da…

-Bayraktar Antalya’da…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Elmalı ve Finike’de açılışlar yaptı, Kumluca’daki yangınla ilgili bilgi aldı, Demre ve Kaş Ziraat Odalarını ziyaret etti
-Bayraktar:  “Kumluca'da yangından zarar gören çiftçilere destek amacıyla TZOB olarak yardım kampanyası başlatacağız”
-“757 Ziraat Odamızın yüzde 65'i kendi hizmet binasına kavuştu”
-“Türk çiftçisi olarak sattığımız ürünlerden, aldığımız girdilerle, ödediğimiz vergilerle yani stopajla, KDV ile ÖTV ile aldığımızı iade ediyoruz”
-“Türkiye'nin gıda güvencesini sağlamak istiyorsak yapısal sorunlar çözülünceye kadar, Türk çiftçisi desteklenmelidir”
-“Türk çiftçisinin üretimle ilgili bir sıkıntısı bulunmuyor. Ancak ürettiği ürünü pazarlamakta zorluk çekiyor”
-“Türkiye’de en kısa zamanda üretici birlikleri kanununa ihtiyaç var”
-“Tarımsal üretimde mutlaka planlama yapılmalı. Bunu da üretici birlikleri yapmalı”

Antalya – 17.09.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya’da bir dizi ziyarette bulundu, açılış törenlerine katıldı; Kumluca’da yaşanan yangınla ilgili incelemelerde bulundu, yangının yaralarının sarılması için TZOB olarak yardım kampanyası başlatacaklarını bildirdi.
Antalya’da ilk olarak, Elmalı Ziraat Odası’nın yeni yapılan hizmet binasının açılış törenine katılan TZOB Genel başkanı Bayraktar, yaptığı konuşmada, Antalya’nın üretim açısından önemine ve ulaştığı noktaya vurgu yaptı. Antalya’nın sebze üretimindeki önemli payına işaret eden Bayraktar, “Antalya ilimiz, sebze alanlarında yaklaşık 572 bin dekar ile Türkiye birincisi. Gerçekten sektörde rekabeti, kaliteyi, güveni sağlamış çok önemli bir ilimiz. Buradan bulunmaktan ayrıca memnuniyet duyuyorum” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Kanunun değişmesiyle birlikte Ziraat Odalarının mali yönden çok güçlü bir hale geldiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Artık hizmet binalarımızı hızlı bir şekilde açıyoruz. Türkiye'de 757 odamız var. Bunlardan yaklaşık yüzde 65'i kendi hizmet binasına kavuştu. Elbette genel amaç bu değil. Bizde rant parası yok haybeden gelen para yok. Bu üreticilerin ve üreten insanların parası. Ben ilçe, ilçe geziyorum. Genel Başkanlar ilçelere gitmez ama biz onları temsil ediyoruz. İlçelere gitmediğimiz takdirde görevimizi yapmamış oluruz. Bu nedenle ilçelere, köylere gitmeye çalışıyoruz. Biz tarım sektörünü çiftçilerimizin zenginliği için değil, ülkemizin refahı ve geleceğimiz için düşünüyoruz. Bizim hedeflerimiz var. Bulunduğumuz yer yeterli dersek yanılırız. Bugün için orman ürünleri dahil olmak üzere, 20 milyar dolarlık ihracat yapan bir tarım sektörü var. Ama bizim hedefimiz 40 milyar dolarlık ihracat..."

-En büyük tehdit arazilerin parçalanması…-

Tarım arazilerinin hızlı bir şekilde parçalandığına dikkati çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1926 yılında İsviçre'den aldığımız Medeni Kanun hükümlerini hala uygulama devam ediyoruz. İsviçre bu medeni hukuku değiştirmiş. Türkiye'de baba ölüyor, araziler parçalanıyor. Bu sürdürülebilir tarım için en büyük tehditlerden bir tanesi. Bu bağlamda yaptığımız çalışmalar sonuç verdi ve miras hakkı, hukuku ile alakalı kanun, Tarım Komisyonu’nda. Tarım Komisyonu’ndan bunun çıkmasını bekliyorum. Şu an Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız ile bunun toplantılarına başladık. Yani bundan sonra, miras yoluyla arazi parçalanmasının önüne geçmek lazım. Türkiye'de 50 dönümlük civarında işletme büyüklüğü bizim için yeterli değildir. Tarımı gelişmiş ülkelerde bu 300 dekar, 500 dekar.
Yapısal sorunlarımızdan biri de örgütlenme. Bugün elmanın para etmediğinden bahsediyoruz. Yarın başka ürünler için aynı tartışmayı yapacağız. Buna çözüm bulmak için acil olarak talebe uygun planlamayı devreye koymak zorundayız. Bunu dünyanın her yerinde örgütler yapıyor. Türkiye'de en büyük sorunumuz örgütlenme... Sayın Başbakanımıza da bunu ifade ettik. Üretim birlikleri fonksiyonel olmalı, planlama yapmalı, bazı bölgelerde soğuk hava tesislerini kurmalı, sanayici ve üreticiyi bir araya getirebilmeli… Bunların, muhakkak kanunlarında bir rehabilitasyona ihtiyaç var, dedik. Bugün bu sorunlar konuşuluyorsa, planlamayı beceremiyorsak yapmamız gereken şu; mağdur olan üreticiyi desteklememiz gerekiyor. Bunu da devletimizden rica ediyoruz. Türkiye Ziraat Odaları Birliği çiftçiler için hükümetten destek isterken popülizm yapmıyor. Biz her destek istediğimizde, ‘Türkiye Ziraat Odaları Birliği popülizm yapıyor. Tarıma verilen destek kara deliktir. Bütçe açıklan buradan geliyor’ diyorlar. Hayır... Biz zaten Türk çiftçisi olarak sattığımız ürünlerden, aldığımız girdilerle, ödediğimiz vergilerle yani stopajla, KDV ile ÖTV ile aldığımızı iade ediyoruz. Bütçeye yük değiliz. Ama yapısal sorunlar çözülünceye kadar Türkiye'nin gıda güvencesini sağlamak istiyorsak Türk çiftçisi desteklenmeli. Bizim söylemeye çalıştığımız bu. Çiftçilerimizin verdiği aidatlarla bu eserler meydana geldi. Tabii eserleri ortaya koymak kadar, onun için hayırlı hizmetler vermek de çok önemlidir. Yeni binamız Antalya'mıza, Elmalı’mıza, ülkemize hayırlı, uğurlu olsun."
Elmalı Ziraat Elmalı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ordu da yaptığı konuşmada, "Elmalı Ziraat Odası olarak çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda, bütçemizin elverdiği ölçülerde hizmetlerimizi en iyi şekilde yerine getireceğimizden şüpheniz olmasın. Çiftçilerimizin hizmetine sunduğumuz yeni hizmet binamız ve kepçemiz hayırlı, uğurlu olsun" dedi.
Açılış törenine, TZOB Genel Başkanı Bayraktar’ın yanı sıra AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, İl Genel Meclisi Başkanı Cavit An, siyasi parti temsilcileri, Akçay Belediye Başkanı Mehmet Tufan, Yuva Belediye Başkanı Hüseyin Şahin, 19 ilçenin Ziraat Odası başkanları, muhtarlar, çiftçiler ve çok sayıda davetli katıldı.

-Bayraktar, yangın bölgesinde: TZOB kampanya başlatıyor…-

Daha sonra geçtiği Kumluca'da orman yangınından zarar gören çiftçilere destek amacıyla TZOB tarafından yardım kampanyası başlatılacağı açıklayan Bayraktar, yangından etkilenen Ortaköy ve Karaören köylerini ziyaret etti.
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bahadır Sezgin, Kumluca Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte yangın alanında incelemeler yapan Bayraktar'a, Karacaören Köyü Muhtarı Özcan Öztürk, yangın ve zararları konusunda bilgi verdi. Yangın bölgesinde çiftçilerle bir araya gelen ve sorunlarını dinleyen Bayraktar, yaşanan felakette 25 çiftçinin büyük zarar gördüğünü belirtti.
TZOB olarak daha önce Serik'te olduğu gibi ülke genelinde her Ziraat Odasının katılacağı bir yardım kampanyası düzenleyeceklerini kaydeden Bayraktar, "Toplanan bu yardımlar, Kumluca Ziraat Odası aracılığıyla çiftçilere ulaştırılacak" dedi.
Yangın alanında zarar gören seraların TARSİM kapsamında olmaması nedeniyle çiftçilere devlet tarafından herhangi bir yardım yapılamadığını da kaydeden Bayraktar, “Ankara'ya döner dönmez, yangından zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi ve özel bankalara olan borçlarının ertelenmesi için girişimde bulunacağım” diye konuştu.

-Demre ziyareti-

Şemsi Bayraktar, Demre’yi ziyaretinde, üyelerden toplanan aidatlarla hizmet vermeye çalıştıklarını vurguladı.
Türk tarımının kalkınması için mutlaka üretici birliklerinin faal hale getirilmesi gerektiğine işaret eden, planlı üretimin tarımsal kalkınma için önemine değinen Bayraktar, şunları söyledi:
“Gelişmiş ülkelerde tarımsal üretimin planlamasını, satışını, ihracatını üretici birlikleri yapar. Üretici birlikleri üreticiyi, tüketiciyi ve sanayiciyi bir araya getirir. Bunu Türkiye’de gerçekleştirmek zorundayız. Üretimi, plansız, programsız yapıyoruz. Tarımsal üretimde mutlaka üretim planlaması yapılmalı. Bunu da üretici birlikleri yapmalı. Devletin vereceği tarımsal destekler de üretici birlikleri kanalıyla verilmesi gerekir.”
Tarım arazilerinin de miras yoluyla küçülmesinin mutlaka önüne geçilmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, “bu konuda yasal düzenleme yapılacak. Üretimde pilot bölgeler oluşturulmalı. Bu pilot bölgeler, ülkenin diğer yerlerinde yapılan tarımsal üretimde örnek olacağı için farklı destekleme yapılmalı” diye konuştu.

-Bayraktar, Finike Ziraat Odası yeni binasında…-

Bayraktar, Finike Ziraat Odası’nın yeni hizmet binasının açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, Türk çiftçisinin üretimle ilgili bir sıkıntısı bulunmadığını, ancak ürettiği ürünü pazarlamakta zorluk çektiğini söyledi.
Finike’deki konuşmasında da üretici birliklerinin önemine vurgu yapan Bayraktar, Türkiye’de en kısa zamanda üretici birlikleri kanununa ihtiyaç olduğunu söyledi. Üretici birliklerinin bir müdahale kurumu gibi piyasaya girmesi ve soğuk hava zincirini oluşturması gerektiğine inandıklarını kaydeden Bayraktar, bu konu da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de kendilerine bir çalışma yapılacağını ifade ettiğini belirtti.

-“Türk çiftçi üretiyor ama pazarlamada zorluk çekiyor”-

Bayraktar şöyle konuştu:
“Çiftçiler olarak maalesef ürün pazarlama konusunda sıkıntı çekiyoruz. Türkiye’nin üretme sorunu yok. Yıllık büyüme rakamlarına baktığımızda tarımdaki büyüme rakamı genel büyümenin üzerinde. Ancak takip edilmesi gereken başka bir ekonomik gösterge var, o da tarımsal üretici fiyatları endeksi (ÜFE). Tarımsal ÜFE’ye baktığımızda, genel ÜFE’nin altında gidiyor. Bu Türk çiftçisi üretiyor ama malını pazarlamakta zorluk çekiyor demektir. İşte bizim burada devreye girip bu işi çözmemiz gerekir. Biz de Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak bu manada çalışmalarımız devam ediyor.”

-Et lobileri faaliyette…-

Hayvancılık konusunda bazı art niyetli kişilerin son günlerde piyasaları etkilemeye çalıştığını kaydeden Bayraktar, özellikle süt hayvancılığında fiyat istikrarının yakalanamamasından dolayı üç ya da beş yılda bir hayvanların kesime gittiğini ifade etti.
Et ithalatı konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker’in “Et lobilerine fırsat vermeyelim” dediğini hatırlatarak, teşekkür eden Bayraktar, “Kurban Bayramı yaklaşırken, et ithalatı yapmak isteyen et lobileri faaliyette... Bunlar ithalatın kapısının açılmasını istiyorlar. Bunlara müsaade etmeyeceğiz. Çünkü ahırlarımız dolmaya başladı. Yılın ilk çeyreğinde 225 bin ton, yıllık bir milyon ton et üretimimiz var. Üretim açığımız yok, Kurban Bayramı’na rahat bir şekilde giriyoruz. Bu şartlarda ithalat kapısını açmak, bu ahırların boşalması demektir” diye konuştu.
Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da yöre çiftçilerinin kullanımına uygun olarak çok amaçlı oda binası yaptıklarını söyledi.
Açılış törenine Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, AK parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Finike Belediye başkanı Nail Dülgeroğlu, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.
Bayraktar’ın Antalya’daki açılış ve ziyaretlerine TZOB Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Bahadır Sezgin de eşlik etti