-TZOB Genel Başkan Bayraktar: “Üreticinin en büyük girdi maliyetini oluşturan mazot ve gübredeki ÖTV’de indirim yapılmalı,
bu kaçınılmaz”
-“Destekleme priminin 55 kuruştan 75 kuruşa çıkarılmasının beklentisindeyiz”
-“Zeytin üretimini sekteye uğratacak her türlü uygulamanın karşısındayız”
Aydın – 20.08.2014 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ziyaret için geldiği Söke Ziraat Odası’nda tarımdaki gündemi değerlendirirken, “Üreticinin en büyük girdi maliyetini oluşturan mazot ve gübredeki ÖTV’de indirim yapılmalı, bu kaçınılmaz” dedi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Meclis Başkanı Kemal Güven, Söke Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanı Mehmet Küçükvar ve Söke Ziraat Odası meclisi üyeleriyle bir araya gelen Bayraktar, bu sezon tarımın çok iyiye gitmediğini söyledi. Bayraktar, ülke genelinde tarımsal üretim alanlarında yaptıkları inceleme gezisi ve üretici birliklerinden kendilerine ulaşan raporlardan ortaya çıkan manzaranın hoş olmadığını belirtti.
Bayraktar, “Olumsuz iklim koşulları, kuraklık, bazı bölgelerde sel, sektörde tarımsal üretimi olumsuz yönde etkileyince, bu yıl tarımsal üretimde 2013’ün rekoltesini yakalayamayacağız. Bu konuda yaşanılan sıkıntıları ilgili bakanlık bürokratları ile paylaşıyoruz, bunu bir rapor haline getirerek Başbakanlık ve ilgili bakanlıklarla paylaşacağız” dedi.
-“Pamuk üreticisinde fiyat endişesi var”-
Bu sezon ülke genelinde pamuk ekimindeki büyümeye de dikkat çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu sezon pamuk üretiminde bir artış beklemekteyiz. Ancak pamuk üreticilerimizin arzu ettikleri fiyatın beklentisinin getirdiği bir endişe var. Mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetleri katlandı. Bu nedenle mazot ve gübredeki ÖTV’de indirim yapılmalı. Bu kaçınılmaz. Mazot ve gübre ile gelecek desteğin yanı sıra destekleme priminin 55 kuruştan 75 kuruşa çıkarılmasının beklentisindeyiz. Pamuk üreticisinin küstürülmemesi gerekiyor. Pamukta gelecek yıl üretim isteniyorsa pamuk üretici pişman olmaması için bu sezonki destek taleplerimizin dikkate alınması lazım.”
-“Tarımın her kesiminde sıkıntı var”-
Türkiye’deki yağlık bitki üretimin büyümesinden yana olduklarını söyleyen Bayraktar, “Tarımın her kesiminde sıkıntı var. Şu an çok fazla hissedilmiyor olabilir ama bunu önümüzdeki aylarda daha net fark edeceğiz. Tarımsal üretimdeki sıkıntılar ve olumsuz sonuçları bir zincirin halkası olarak o bölgenin ekonomisine, esnafına ve tüketiciye kadar herkesi olumsuz olarak etkileyecek” dedi.
-“Türkiye’de zeytinyağı tüketimi beklentilerin çok altında”-
Bayraktar, toplantıda, Ziraat Odası meclis üyelerinin yönelttiği soruları da yanıtlarken tepki çeken zeytin yasası ile de değerlendirmelerde bulundu. Zeytin üretimini sekteye uğratacak her türlü uygulamanın karşısında olduklarını söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu:
“Zeytinlik alanların imara açılmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda çok hassasız ve endişeliyiz. Şu anda bu yasanın geri çekilmesinin beklentisindeyiz. Yeniden gündeme gelirse mutlaka yeni bir eylem planımız olur. Türkiye’deki zeytin ve zeytinyağı üretiminin önemli. Avrupa’da yılda kişi başına 7-8 kilogram zeytinyağı tüketilirken, bizde maalesef bu rakam 2 kilogram gibi çok düşük bir rakam. Zeytinyağı tüketiminin ülke genelinde yaygınlaştırılması lazım.”