Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Samsun Tarım Fuarı'nın açılışına katıldı

Bayraktar, Samsun Tarım Fuarı'nın açılışına katıldı

-Bayraktar, Samsun Tarım Fuarı'nın açılışına katıldı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Tarım, enerjiyle birlikte dünyada en önemi iki sektör. 
Bu kadar önemli bir sektöre sahip çıkmamız, çiftçimizi muhakkak tarlada tutmamız lazım”
-“Çiftçilerimizin milli hasıladan daha fazla pay alabilmesi için üreticilerimizin ve sektörün yapısal sorunlarına odaklandık”
-“Türkiye çapında 11 milyon hektar araziyi toplulaştırmak gerekiyor. Arazi parçalanmasının önüne geçen Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu fevkalade önemlidir”
-“İkinci en önemli ayak sulama. Sulama yatırımlarını bitiremediğimiz takdirde ülkemizde 
bazı ürünlerde açık vermeye devam ederiz”
-“Verimli arazilerimizi tarım dışı asla kullanmamalıyız”
-“Fındık sektöründe bir oligopol yapı var. Bu oligopol yapıyı kırmadıkça bu fındık meselesi başımızı uzun yıllar ağrıtacak. Üreticimiz biraz dikkatli ve sabırlı olursa fındık fiyatlarının yükselmesi mümkün diye düşünüyoruz”
-“İş adamlarımız fındıkla ilgili yatırım yapmalı,  rekabeti sağlayarak üreticilerimizi rahatlatmalıdır”
-“Çiğ süt fiyatlarını 1 liradan 1 lira 44 kuruşlara getirdiğimizde süt hayvancılığı Türkiye’de şaha kalkacaktır, besi hayvancılığı sıkıntı çekmeyecektir”


Samsun – 28.09.2016 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın bütün dünyada enerjiyle birlikte en önemli sektör olduğunu belirterek, “Bu kadar önemli bir sektöre sahip çıkmamız, çiftçimizi muhakkak tarlada tutmamız lazım” dedi.
Bayraktar, Samsun Tarım Fuarı 2016’nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları olarak Türkiye’nin her bölgesinde, her ilinde düzenlenmiş bulunan fuarları bugüne kadar hep desteklediklerini, katkı sağlamaya gayret gösterdiklerini bildirdi. Bu fuarların bir kısmında bizzat kendisinin bulunduğunu, bundan sonra da bu desteklerinin devam edeceğine dikkati çeken Bayraktar, “Fuarlar çiftçimizin bilgiyle, teknolojiyle tanışması açısından önemli. Tarım merkezi durumunda olan Samsun’da böyle bir fuarın düzenlenmesini de çok önemsiyoruz.” dedi.
Anayasal meslek kuruluşu Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, uzun yıllardan beri çiftçimizin refah seviyesinin yükselmesi için bir gayret içinde olduklarını, Tarım Bakanlığı ve ilgili Bakanlıklarla çok önemli ve ciddi çalışmalar yaptıklarını bildiren Bayraktar, çiftçi eğitimine ve sektörün yapısal sorunlarının çözümüne odaklandıklarını belirtti. Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

-Arazi parçalanmasının önlenmesi ve toplulaştırma
“Bu çerçevede arazi parçalanmasının önlenmesi ve toplulaştırmanın çok önemlidir. Arazi parçalanmasının önüne geçen Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu’nun fevkalade önemlidir. Biz de gerçekten bu kanunun çıkmasına büyük destek verdik, görüşmeler yaptık. Türkiye çapında 11 milyon hektar araziyi toplulaştırmak gerekiyor. 
Uzağa gitmeye gerek yok Samsuna geliyoruz iki tane büyük ovası var. Bakın bakalım dedim bu ovalardaki işletme büyüklüğü ne? Ovalardaki işletme büyüklüğü Samsun’da Türkiye ortalamasının altında, 32 dekar. Samsun ovalarını parçalamışız; Türkiye’de verimliliği nasıl yakalayacağız? Samsun’da 7 ile 12 parsel arasında işletmelerin dağılımını görüyorum. Demek ki toplulaştıracağız. Bölünmeye son vereceği arazileri toplulaştırmaya devam edeceğiz. 

-Sulama yatırımları ikinci önemli ayak- 
İkinci en önemli ayak sulama. Sulama yatırımlarını bitiremediğimiz takdirde ülkemizde bazı ürünlerde açık vermeye devam ederiz. Yani ayçiçeği ekeriz, mısırda açık veririz, mısırı ekeriz ayçiçeğinde açık veririz. Sulama yatırımlarını bitirmemiz lazım. Türkiye genelinde 2,5 milyon hektar sulanabilir araziyi henüz sulamaya açamadık. DAP, GAP, KOP gibi projeler çok hayati projeler ve bunları hayata geçirdiğimizde verimlilik rakamlarının çok yükseldiğini hep beraber göreceğiz. Sulama yatırımlarını bitiremediğimiz takdirde hedeflere bu ülkede ulaşmamız mümkün değil.”

-Verimli tarım arazileri korunmalı-
Verimli arazilerin tarım dışı asla kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “Dünyanın gelişmiş ülkeleri gelişmemiş ülkelerdeki tarım arazilerini kapatıyorlar. Hem kendi ülkelerinin gıda güvenliğini sağlamak hem de tarım ticaretinde pay almak, ülkesine zenginlik katmak için bunu yapıyorlar. Çünkü dünyada enerji ile tarım en stratejik sektörler haline geldi. Gelişmiş ülkeler bunu yaparken biz son 35 yılda 4,6 milyon hektar araziyi imara açarak kaybettiysek, gelecek nesillerimize zarar verdik demektir. Bunu yapanların vebali var bu ülkede. Türkiye’nin önemli ovalarının SİT alanı haline getirileceğini geçenlerde Tarım Bakanımız açıkladı. Bunu çok önemsiyoruz; başka türlü bu toprakları koruma şansımız yok” diye konuştu. 

-Sektöre sahip çıkmamız, çiftçimizi tarlada tutmamız lazım
Tarım sektörünün önemine işaret eden Bayraktar, “Bu kadar önemli bir sektöre sahip çıkmamız, çiftçimizi muhakkak tarlada tutmamız lazım. Tarım sektörünün gelişmesiyle onların da refah seviyesini yukarıya çekmemiz lazım. Sorunlarını da çözmemiz gerekiyor. Bu yapısal sorunların en fazla üreticiye maliyet getirdiğini ifade edelim. Gübredir, mazottur, tohumdur, girdidir. Bunların maliyet artışları verilen destekler önemli tabi ama en önemli maliyet unsurları yapısal sorunlardır. Herkesin bunun farkında olması lazım. Bu yapısal sorunları çözdüğümüzde maliyetlerimizin çok daha aşağıya düştüğünü hep beraber takip edip göreceğiz” dedi.

-“Fındıkta oligopol yapı kırılmalıdır”-
Fındıkta, çeltikte ve diğer konularda sorunları takip ettiklerini vurgulayan Bayraktar, “Çeltikte ithalatın önünü kapatarak, üreticimizi korumamız lazım. Bunun dışında yıllardır fındık üreticilerinin sorunlarıyla uğraşıyoruz. Fındık sektöründe oligopol yapı var. Bu oligopol yapıyı kırmamız lazım. Bu yapıyı kırmadığımız takdirde fındık meselesi, bizim başımızı uzun yıllar ağrıtacak. Serbest piyasa koşulları içinde rekabet oluşmamışsa fiyatların üretici lehinde gelişmesi mümkün değil. Yani üretim artmış, düşmüş önemli değil” değerlendirmesini yaptı.  
Bu yıl fındıkta rekolte tahminini Tarım Bakanlığının yaptığını, rekolteyi 468 bin ton olarak açıkladığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ama son yağmurlardan sonra küllenme hastalığı var, fındıkların içi boş. Rekolte 450 bin tonun altında. Bütün bu şartlarda neden fiyatlar yükselmiyor? Çünkü oligopol yapı var. O zaman bu yapıyı kıracağız. Bu ülkenin sermaye çevreleri, iş adamları var. Türkiye fındıkta rakipsiz bir ülke. Dünya fındık ticaretinin yüzde 70’ini yapıyoruz. İş adamlarımız fındıkla ilgili yatırım yapmalı,  rekabeti sağlayarak üreticilerimizi rahatlatmalıdır. Bu sağlanıncaya kadar, zaman zaman, elbette devletçi değiliz ama serbest piyasa koşullarının, rekabet koşullarının oluşmadığı alanlarda devletin müdahalesi gerekli. Karadeniz’den fındığı aldığınızda Karadeniz’in sosyo-ekonomik yapısı bitmiştir. Bu kadar basit… Sahip çıkacaksınız, sahip çıkmamız lazım. Bu oligopol yapıyı muhakkak suretle kıracağız. Bu sadece Ziraat Odası Başkanlarının işi değil, bütün kesimlerin bize destek vermesi lazım. Üreticilerimiz biraz dikkatli ve sabırlı olursa fındık fiyatlarının da biraz yükselmesi mümkün diye düşünüyorum.”

-Et ve süt-
Bunun dışında bu bölgede mısır yetiştirildiğini, mısırın da hızlı bir şekilde Türkiye genelinde alım yapılmasını sağladıklarını belirten Bayraktar, üretimin desteklenmesi, ithalatçı politikalardan vazgeçilmesinin Kurban Bayramı’nda hayvan sıkıntısı çekilmemesini sağladığını bildirerek, “kırmızı et üretimimiz, 1,2 milyon tona çıktı; hızla artıyor. Hedefimiz 1,5 milyon ton. Böyle giderse bu hedefe ulaşacağız,  arz-talep dengesinde hiçbir problem olmayacak. Sütte, Et ve Süt Kurumu’nun açılması için en az 2 sene mücadele verdim. Çiğ süt fiyatlarını 1 liradan 1 lira 44 kuruşlara getirdiğimizde süt hayvancılığı Türkiye’de şaha kalkacaktır, besi hayvancılığı sıkıntı çekmeyecektir” diye konuştu. 
GSMH’ye bugün olduğu gibi 60 milyar dolarlar civarında değil 150 milyar dolarlık katkı sağlamayı istediklerini vurgulayan Bayraktar, “17-18 milyar dolarlık ihracatla yetinemeyiz, bu rakamları 40 milyar dolar ve üzerine çıkarmamız gerekir. Sadece bu ülkenin gıda güvencesini değil dünya ticaretinde de layık olduğumuz yere bu ülkeyi, bu sektörü getirmemiz lazım. Allah bu ulvi yolda hepimizin yardımcısı olsun” dedi.

Karadeniz Bölgesi'nin en büyük tarım fuarı olma özelliğini taşıyan Samsun Tarım Fuarı’nın açılış törenine Genel Başkan Bayraktar ve Samsun Valisi İbrahim Şahin’in yanı sıra AK Parti Samsun Milletvekilleri Fuat Köktaş ve Hasan Basri Kurt, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Turan Çakır, TZOB Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Kozoğlu ve Aslan Soydan, ilçe belediye başkanları ve kaymakamlar ile Samsun ve bölge Ziraat Odaları başkanları da katıldı.
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarın açılışı gerçekleştirildi. TZOB Genel Başkanı Bayraktar ve protokolde yer alan misafirler daha sonra fuarı gezerek stantları inceledi. 
Samsun Tarım Fuarı 2 Ekim’e kadar açık kalacak.