Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Nazilli’de…

Bayraktar, Nazilli’de…

-Bayraktar, Nazilli’de…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

-“Biz görevimizi yapıyoruz. Her alanda gıda güvencesini sağlıyoruz, dış talebe uygun

üretim de yapıyoruz”

-“Ürünlerde marka oluşturma görevi sanayicilere ve ihracatçılara ait”

-“Sanayici ve ihracatçılarımızı, Aydın’ın bereketli topraklarına yatırım yapmaya davet ediyorum”

-“Zeytinde Türkiye’nin dünyada söz sahibi olması için 25 dekarın altındaki zeytinlik alanların imara açılabilmesi uygulamasından vazgeçilmesi gerekir”

-“Son 7 yılda zeytinde çok ciddi yatırım yaptık. 66 milyon civarında zeytin fidanı diktik. Madem bu zeytinleri sökeceğiz niye diktik? Bu kadar niye yatırım yapıldı? Niye destek verildi?”

-“Bu yasa inşallah geri çekilir”

 

Nazilli – 27.10.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretilen ürünlerde marka olunmadığı takdirde dünyada tarım ürünlerinde, dünya ticaretinde söz sahibi olma şansının bulunmadığını bildirerek, “Biz görevimizi yapıyoruz. Her alanda gıda güvencesini sağlıyoruz, dış talebe uygun üretim de yapıyoruz. Ürünlerde marka oluşturma görevi sanayicilere ve ihracatçılara ait” dedi.

Bayraktar, Nazilli’ye gelişinde, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü ve diğer ilçe Ziraat Odaları başkanları tarafından karşılandı. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Nazilli’de düzenlediği basın açıklamasının ardından meclis toplantısına katıldı. Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, Bayraktar’a, sorunlar ve önerileri içeren bir dosya sundu.

Şemsi Bayraktar, Nazilli Ziraat Odası’nı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türk tarımının dünya ticaretinde hak ettiği yeri bulabilmesi için üretimin yanında markalaşmaya da önem verilmesi gerektiğini söyledi.

 

-“Türk çiftçisi üretim yapıyor”-

 

Türk çiftçisinin bütün zorluklara karşı üretim yaptığını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

“Zeytin ve incirde olduğu gibi kestane üretiminde de iyi bir yerdeyiz. Zeytinde olduğu gibi kestanemize de katma değer katan tesislerimizi burada kuramadık.   Soğuk hava tesisi açılmalı. Bunun dışında, kestane soyma makinemiz yok. Çinli bir ihracatçı, işlenmiş kestane bulamadığını söylüyor. Tesislerimiz yetersiz. Biz dünyanın en iyi, en güzel kestanesini bu bölgede üretiyorsak marka olmaz zorundayız. Kestanemizi bu bölgeden alıp işleyerek, başka marka altında dünyaya satıyorlar. Artık kestanede marka olmamız lazım. Ürettiğimiz ürünlerde marka olmamız lazım. Marka olamadığımız takdirde artık dünyada tarım ürünlerinde, dünya ticaretinde söz sahibi olma şansımızın olmadığını da bilmemiz lazım. Bizim çiftçimiz bu ülkede üretiyor. Zor koşullarda da olsa verimli üretim yapıyor. Her şeyi üretebiliyor. Biz görevimizi yapıyoruz. Biz Türkiye’de her alanda gıda güvencesini sağlıyoruz ve dış talebe uygun üretim de yapıyoruz.”

Ürünlerde marka oluşturma görevinin sanayicilere ve ihracatçılara ait olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Sanayici ve ihracatçılarımızı, Aydın’ın bereketli topraklarına yatırım yapmaya davet ediyorum. Ürünlerimize katma değer katmamız lazım. Ürün işleme tesisleri kurulması lazım. Sanayicimizin Aydın’da geri kaldığını düşünüyorum. Bu verimli topraklarda agro sanayiyi mutlaka kurmamız lazım. Marka ve yatırım için bizi zorlamasınlar, biz mecbur kalırsak bu yatırımları da yapmak zorunda kalırız.”

 

-“Zeytinliklerin imara açılmasını kabul etmiyoruz”-

 

Zeytinde Türkiye’nin dünyada söz sahibi olması için 25 dekarın altındaki zeytinlik alanların imara açılabilmesi uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini bildiren Bayraktar, şunları söyledi:

“Zeytinliklerin imara açılmasını kabul etmiyoruz. Biz son 7 yılda zeytinde çok ciddi yatırım yaptık. 66 milyon civarında zeytin fidanı diktik. Madem bu zeytinleri sökeceğiz niye diktik? Bu kadar niye yatırım yapıldı? Niye destek verildi? Bir de Türkiye zeytinde hedef koydu, ‘İspanya’dan sonra dünya ikincisi olacağız’ diye. Eğer trendi bu şekilde devam ettirirsek yakalarız. Ancak böyle bir hedef koymuşken bizim böyle bir yasayla zeytinleri söktürmemiz, zeytinlik alanları imara açtırmamız ve bu alanlara yatırım yapmamız fevkalade abes. Benim anlamakta zorluk çektiğim olay bu. Zeytinyağı tüketimi Türkiye’de 1 kilogramdan 2 kilograma yeni çıktı. Bunu bizim insan sağlığı açısından 5–6 kilogramda çıkarmamız lazım. Tüketim yükseldiğinde bu zeytinyağını nereden bulacağız? Zeytin ve zeytinyağı ithalatı mı yapacağız? Zeytin incirle birlikte kutsal bir ürün. Tarım dışı sektörler açısından da fevkalade önemli olan bir ürün. Bu yasa inşallah geri çekilir.”

Bayraktar’ın ziyaretlerine TZOB Yönetim Kurulu Başkan vekili Nuri Sorman da katıldı