Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Bayraktar, Menteşe Ziraat Odası'nda

Bayraktar, Menteşe Ziraat Odası'nda

-Bayraktar, Menteşe Ziraat Odası'nda
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Muğla çiftçisinin üretmediği hiçbir ürün yok. Tarımsal üretimin her alanında Muğla var"
-“Muğla, tarımda 4,1 milyar liralık geliriyle ekonomiye en fazla destek sağlayan illerden biri” 
-"Verimli arazileri sürekli imara açıyoruz. Bu vebaldir, günahtır"
-"Yapısal sorunların çözülmesi, çiftçimizin önünün açılması lazım"

Muğla -21.07.2014-  Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,Muğla çiftçisinin üretmediği hiçbir ürünün olmadığını, tarımsal üretimin her alanında Muğla'nın var olduğunu bildirerek "Muğla, turizm şehri olarak gözükse de tarımda 4,1 milyar liralık geliriyle ekonomiye en fazla destek sağlayan illerden biri” dedi.
Bayraktar, Menteşe Ziraat Odası tarafından düzenlenen iftar yemeğine katıldı. İftar yemeğindeki konuşmasında, bölgenin toprak yapısı ve hava şartlarının tarım için uygun olduğuna değinen Bayraktar, "Muğla, 4,1 milyar lira ile ekonomiye tarımıyla en fazla destek sağlayan illerimizden bir tanesi. Muğla çiftçisinin üretmediği hiçbir ürün yok. Tarımsal üretimin her alanında Muğla var. Narenciye ve bal gibi bazı ürünlerde ise Türkiye’de liderlik yapıyor" dedi.

Özellikle 2013'ün Eylül ayından ibaren Türkiye'de büyük bir kuraklık yaşandığına dikkati çeken Bayraktar, "Mart ayına geldiğimizde meyvelerimizde çiçekler açtı, 30-31 Mart'ta müthiş bir don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Maalesef o tarihte açan meyve ağaçlarımızın meyveleri yandı. Bunun ardından sel, dolu ile doğal afetten zarar görmeyen çiftçilerimizin zarar görmesine sebebiyet verdi. Dolayısıyla Türkiye’de tarım bir yangın halinde. Biz bununla alakalı bölgelerde önemli çalışmalar yaptık. Ama Muğla bu doğal afetlerden etkilenmedi" diye konuştu.
Tarımda yıllarca popülizm yapıldığını vurgulayan Bayraktar, artık buna geçit vermeyeceklerini dile getirdi.
Toprak koruma kanununa bağlı olarak miras hukukunun değişeceğini ve bundan sonra verimliliğin yakalanması için çalışma yürütüleceğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
"Toprak kanununun bu ülkede 50 sene evvel yapılması lazımdı. Ama seçmenden, mirasçılardan, tepkilerden korkuldu ve oy kaygısı ile bu ülkede miras hukuku değiştirilemedi maalesef. Muğla’ya geldiğimizde işletme büyüklüğünün 34 dekara kadar düştüğünü görüyoruz. İşletmeler parçalanmaya başladı, küçülmeye başladı. Türkiye geneline baktığınızda işletme büyüklüğünün 55 dekara düştüğünü görüyoruz. 55 dekar bir parça olsa buna razıyız ama 7 parça. Arazilerini parçalamış olan bir ülkede teknoloji kullanmanız mümkün değil. Anahtar kelime olan verimliliği yakalamanız mümkün değil. Bu yüzden bu kanunun değişmesi gerekiyordu. Ziraat Odaları olarak Meclis gündemine gelmesini ve meclis gündeminden çıkmasını sağladık. Devrim niteliğinde bir kanun uzun yıllar önce yapılması gerekiyordu maalesef yeni yapıldı."

Türkiye'de ve Muğla'da verimli tarım arazilerinin imara açıldığını belirten Bayraktar, "Toprak kanununda kamu yararı maddesini istismar etmek suretiyle verimli arazileri sürekli imara açıyoruz. Muğla'nın yüzde 19'u tarım arazisi, yüzde 17'si yapılaşmaya açılmış. Böyle giderse tarım arazisi kalmayacak Muğla'da. Cenabı Allah bu toprakları üretelim ve insanları besleyelim diye bahşetmiş. Açık fabrikanın üzerine fabrika yapılır mı? Fabrika üzerine fabrika yapıyoruz bu ülkede. Verimli tarım arazisi bırakmadık. Bu Muğla Ovası'na gelirken baktım, bu ova Avrupa’da olsa, Muğla'nın şehirleşmesi şu tepelerde olur. Birinci sınıf tarım arazilerinde olmaz. Biz, bütün yapılaşmayı getirmişiz, Muğla'nın en verimli tarım arazilerinin üzerine koymuşuz. Verimli tarım arazisi bırakmamışız. Bu vebaldir, bu günahtır. Bunu yapmayalım" dedi.

Türkiye'nin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olduğunu söyleyen Bayraktar, "DTÖ'nün kararlarına bağlı olarak tarımsal faaliyetlerini yürüten bir ülke. Bu örgüt gümrükleri kaldırıyor, iç destekleri kaldırıyor. Gümrükleri kaldırdığında, iç destekleri kaldırdığında bir kilogram buğday ürettirmezler bu ülkede. O yüzden bizim en kısa zamanda konjonktürel durumdan istifade etmek suretiyle yapısal sorunları çözmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bu ülkede üreticinin üretme sorunun olmadığını dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Allah bu milleti açlıkla imtihan etmesin. En büyük tehdit ve tehlike budur. Benim üreticimin pazarlama sorunu var. Benim üreticim ürettiğini pazarlayamıyor, alın terinin karşılığını alamıyor. Bir ülkede üretici örgütleri güçlü değilse, ekonomik örgütler güçlü değilse, o ülkede planlama olmaz. Planlama olmayınca pazarlama sorunu yaşarsınız. Fiyat istikrarını yakalayamazsınız. Fiyat istikrarını yakalayamazsanız o zaman batarsınız. Bu ülkede üretimi sürdürülebilir kılalım. Artık tarımda popülizm dönemi bitmiştir. Bugün 62 milyar dolarlık hasılamızla övünüyoruz. Neden övünüyoruz? Türkiye'nin potansiyeli bu değil. Türkiye tarımda 150 milyar dolar hasılayı, Gayri Safi Milli Hasıla'ya katmak zorunda. Bizim potansiyelimiz bu. 80 milyonu doyuran, 150 milyar dolarlık hasılayı ekonomiye kazandıran, 50 milyon turisti besleyen ve 50 milyar dolarlık ihracat yapan bir sektör hedefimiz. Onun için yapısal sorunların çözülmesi ve çiftçimizin önünün açılması lazım."  

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konuşmasının ardından Menteşe Ziraat Odası Başkanlı Mehmet Baştuğ tarafından eski Muğla fotoğrafı hediye etti.