-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Bu sene üretimin de artmasıyla üreticimizin çok daha bereketli bir sezon geçireceği kanaatindeyiz”
-“Trakyabirlik’in açıkladığı avans fiyatını biraz daha yukarı çekmesini, üreticiye daha fazla sahip çıkmalarını bekliyoruz”-“Bu yıl, hasat döneminde özellikle ayçiçeği ithalatının yapılmasını istemiyoruz”
-“Tarife dışı engeller koymak suretiyle ithalatın önüne
geçmek lazım. Hatta Dünya Ticaret Örgütüyle yeniden görüşmek suretiyle, ayçiçeği gibi bazı ürünlerimizin gümrüklerinin bir miktar daha yükseltilmesini istiyoruz”
-“Hükümetimizden, özellikle gübrede ve mazotta vergi yükü çok ağır. Mazotta, ÖTV ve KDV, çok pahalı olan elektrik fiyatlarında bir indirim, gübre de KDV indirimi bekliyoruz”-“Son 10 yılda ayçiçeği üretiminde büyük artış gösteren Konya ilimiz, üretimini yaklaşık 7 bin tonlardan 263 bin tonlara çıkarmıştır. Türkiye’de liderliği ele geçirmiştir”
-“Üretimin önündeki engelleri kaldırdığımızda Konya’da çiftçimiz neler yapabileceğini gösteriyor”
-“Konya Ovası Projesi’ni çok önemsiyoruz. Sulama kanallarıyla beraber bir an evvel bitirilerek, devreye girmesi üreticimizin elektrik maliyetlerini de aşağı çekecektir”Altınekin-Konya – 18.09.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, özellikle Marmara bölgesinde yağışların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğini, 2013 yılında 1 milyon 523 bin ton olan ayçiçeği üretiminin bu yıl 1 milyon 623 bin ton civarına çıkacağını bildirerek, “bu sene üretimin de artmasıyla üreticimizin çok daha bereketli bir sezon geçireceği kanaatindeyiz” dedi.
Konya’nın Altınekin ilçesinde ayçiçeği hasadına katılan Bayraktar, ayçiçeği üretiminin Türkiye için önemli olduğunu, bitkisel yağ tüketiminin yüzde 83,4’ünün ayçiçeğinden temin edildiğini vurguladı. Bu yıl özellikle Marmara bölgesinden yağışların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, 2013 yılında 1 milyon 523 bin ton olan ayçiçeği üretiminin bu yıl 1 milyon 623 bin ton civarına çıkacağına dikkati çekti.
Ayçiçeği üretiminde Konya’nın önemli olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Eskiden Trakya bölgesinde üretim yapan Tekirdağ, Kırklareli, Edirne gibi illerimiz ayçiçeği üretiminde zirvedeyken, özellikle son 10 yılda ayçiçeği üretiminde büyük artış gösteren Konya ilimiz, üretimini yaklaşık 7 bin tonlardan 263 bin tonlara çıkarmıştır. Türkiye’de liderliği ele geçirmiştir. Yani Konya ayçiçeği üretiminde bugün liderdir. Verimlilik rakamlarına baktığımızda Türkiye’nin dekar başına verimlilik ortalaması yaklaşık olarak 265 kilogramken, Konya’ya geldiğimizde verimlilik rakamlarının 391 kilograma çıktığını görüyoruz. Bu çok önemli bir rakam ve Türkiye’de yağlık açığının kapatılmasına da fevkalade katkı sağlıyor.”
-Konya, ayçiçeğinin yanı sıra buğday, arpa, kuru fasulye,
havuç ve şeker pancarında da lider-
Konya’nın sadece ayçiçeğinde değil, buğdayda, arpada, baklagillerden kuru fasulye, havuçta, şeker pancarında Türkiye birinciliğini muhafaza ettiğini belirten Bayraktar, “Konya, kiraz başta olmak üzere bazı meyve çeşitlerinde ve özellikle tavukçulukta ve süt hayvancılığında fevkalade büyük gelişme gösteriyor. Bu bakımdan üretimin önündeki engelleri kaldırdığımızda Konya’da çiftçimiz neler yapabileceğini de göstermiş oluyor” dedi.
-Hükümetten beklentiler-
Özellikle ayçiçeği alımını Türkiye’de Trakyabirlik, Karadenizbirlik ve Çukobirlik’in yaptığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“İç Anadolu bölgemize geldiğimizde bu birliklerin alım yapmadığını görüyoruz. Burada da bu açığı Konya Şeker Fabrikaları kapatıyor. Onlar da bu bölgede ayçiçeği alımı yapmak suretiyle üreticimize destek veriyorlar.
Trakyabirlik’in açıkladığı avans fiyatını biraz daha yukarı çekmesini, üreticiye daha fazla sahip çıkmalarını bekliyoruz. Primler de biliyorsunuz 30 kuruşa kadar geldi. Bu sene üretimin de artmasıyla üreticimizin çok daha bereketli bir sezon geçireceği kanaatindeyiz. Hükümetimizden de bu manada farklı beklentilerimiz var. Bunlardan bir tanesi ayçiçeğindeki korumalar yani gümrükler Dünya Ticaret Örgütü’nün kararlarıyla belirleniyor. Bu yıl, hasat döneminde özellikle ayçiçeği ithalatının yapılmasını istemiyoruz. Tarife dışı engeller koymak suretiyle bu ithalatın önüne geçmek lazım. Hatta Dünya Ticaret Örgütüyle yeniden görüşmek suretiyle, ayçiçeği gibi bazı ürünlerimizin gümrüklerinin bir miktar daha yükseltilmesini istiyoruz. Yine Hükümetimizden bir beklentimiz var. Özellikle gübrede ve mazotta vergi yükü çok ağır. Mazotta, ÖTV ve KDV, yine çok pahalı olan elektrik fiyatlarında bir indirim, gübre de KDV indirimi bekliyoruz.”
-“Enerji maliyetinden üreticilerimizi kurtarmamız lazım”-
Bölgede sulamanın çok önemli olduğunu, üreticinin cazibe suya kavuşturulamadığına dikkati çeken Bayraktar, şunları söyledi:
“Bu manada Konya Ovası Projesi’ni projesini çok önemsiyoruz. Sulama kanallarıyla beraber bir an evvel bitirilerek, devreye girmesi üreticilerimizin de elektrik maliyetlerini de aşağıya çekecektir. Bu bölgenin üreticileri yer altı sularını kullanmak ve her yılda bir miktar aşağıya inmek suretiyle yüksek bir maliyetle karşı karşıya. Bu enerji maliyetinden de bu üreticilerimizi kurtarmamız lazım. Bu çok önemli bunları yaptığımızda sadece Konyalı üreticilerimiz değil, ben inanıyorum ki Türkiye’deki çiftçilerimiz bugün 62 milyar dolar civarında olan gayri safi yurtiçi hasılaya olan katkısını 100-150 milyar dolarlara çıkaracaktır. İhracat potansiyelini 17 milyar dolardan 45-50 milyar dolara çıkaracaktır. Yani tarım sektörü sadece çiftçimizin değil, ülkemizin zenginliği olacaktır. Biz yeter ki üreticimizin önündeki engelleri kaldıralım. Onların üretmesini ve sürdürülebilir üretim noktasında olmasını sağlayalım.”
Hasadın hayırlara vesile olmasını, bol bereketli bir sezon dileyen Bayraktar, biçerdöverle ayçiçeği hasadı yaptı.
Bayraktar, hasadın ardından, Altınekin Ziraat Odası Tohum Eleme Tesisinin açılışını yaptı, Ezme-Yem Ünitesinin temel atma törenine katıldı.