-Bayraktar, Gönen'de çeltik hasadı yaptı
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-"Türk çiftçisi olarak 2013 yılının Eylül ayından itibaren çok büyük afetlerle karşı karşıya kaldık"
-"Bu yıl çiftçimizin görmediği afet kalmadı desek yeridir"
-“Çiftçimizin önümüzdeki yıl tarlaya girmesini sağlamak lazım. Üretimi sürdürülebilir noktada tutmak gerekir”
-“Çiftçilerimizin kurumlara olan borçlarının muhakkak yapılandırılması lazım”
-“Çeltik üretimini henüz talebi karşılayacak seviyeye getiremedik”
-“Yurtiçi ihtiyacın karşılanması için bu ürünün desteklenmesi gerekir”
Gönen/Balıkesir – 22.09.2014 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk çiftçisi olarak geçen yılın Eylül ayından itibaren çok büyük afetlerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Bu yıl çiftçimizin görmediği afet kalmadı desek yeridir" dedi.
Bayraktar, Gönen’de Sarıköy Mahallesi’nde çeltik hasadı yaptı. Hasattan önce, Gönen Ziraat Odası’nı ziyaret eden Bayraktar, Oda Başkanı Necati Özkurt’tan brifing aldı, üreticilerle görüşüp dertlerini dinledi.
Balıkesir'in, bitkisel üretim açısından meyve ve sebze ile hayvansal üretim açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu bildiren Bayraktar, çiftçilerin hasat döneminde yanında olmaya gayret gösterdiklerini, onların sevincini ve sorunlarını paylaştıklarını anlattı.
-Çeltik hasadı bol ve bereketli olsun-
Çeltik hasadının bol ve bereketli olması dileğinde bulunan Bayraktar, şöyle devam etti:
"Türk çiftçisi olarak 2013 yılının Eylül ayından itibaren çok büyük afetler ile karşı karşıya kaldık. Bunları üzüntüyle ifade ediyorum. Özellikle Eylül ayında başlayan ve Mart-Nisan ayına kadar süren kuraklık, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizi olumsuz etkiledi. Çok şükür Marmara Bölgesi, kuraklıktan zarar görmedi. Ancak, özellikle son günlerde meydana gelen yağışlar, Marmara'yı da olumsuz etkiledi. Bugün çeltik hasadını bu manada biraz geç başlatmış oluyoruz. Sel felaketinde hayatını kaybeden Pakize Kalfalı kardeşimize de Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Bunlar Allah’tan gelen afetler. Çiftçimizin moralini yüksek tutmamız lazım."
Afetlerin yaşanabileceğini ancak bu noktada sel felaketinden zarar gören çiftçilerin moralinin yüksek tutulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Çiftçimizin önümüzdeki yıl tarlaya girmesini sağlamak lazım. Üretimi sürdürülebilir noktada tutmak gerekir. Bu manada bizlere de hükümetimize de önemli görevler düşmektedir. Tüm afetleri rapor haline getirdik ve getirmeye de devam ediyoruz. Afetler yakamızı bırakmıyor. Bu yıl çiftçimizin görmediği afet kalmadı desek yeridir. Çiftçilerimizin kurumlara olan borçları muhakkak yapılandırılması lazım. Çiftçilerimizin de tarım sigortalarını yaptırmaları bizim için önemli" diye konuştu.
-Çeltik çok önemli bir ürün-
Çeltiğin çok önemli bir ürün olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Çeltik, nişasta bakımından buğdayın üstünde bir ürün. Dünyanın yarısından fazlası çeltikten besleniyor. Yaklaşık olarak bu yıl 711 milyon ton civarında çeltik üretimi bekleniyor. Ülkemizde geçen yıl itibariyle 900 bin ton civarında olan üretimin bu yıl 890 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor. 2013 rakamını yakalayacağız. Ancak çeltikte yeterlilik oranı yüzde 86,5 civarında. Bu, şunu da gösteriyor, yaklaşık 164 bin ton civarında çeltik ithal ediyoruz. Bu da 118 bin ton civarında pirince tekabül ediyor. Yani çeltik üretimini henüz talebi karşılayacak seviyeye getiremedik. Yurtiçi ihtiyacın karşılanması için bu ürünün desteklenmesi gerekir. Son 10 yıla baktığımızda yüzde 83’lük bir artış gözleniyor. Üreticimizin verimlilik oranında da son 10 yılda yüzde 16’lık bir artış var ve bunu daha da çok önemsiyorum."
Sarıköy’deki hasada, TZOB Yönetim Kurulu üyesi Tuncer Başoğlu, Balıkesir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Erdurmuş, Gönen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hazim Demirhan, Balıkesir Ziraat Odalarının başkanları ve çiftçiler de katıldı.
Şemsi Bayraktar, Gönen’deki hasat programından sonra, beraberindeki heyet ile sel felaketinde zarar gören alanları gezdi ve mağdur çiftçilerin sıkıntılarını dinledi. Bayraktar, Gönen’de, Balıkesir Ziraat Odaları başkanlarıyla istişare toplantısı yaptıktan sonra Manyas ve Bursa Karacabey’e hareket etti.