-Bayraktar,
“Yelkenleri tarıma çevirmemiz gerekiyor”
-TZOB
Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ekonomik açıdan sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu krizin bir farklı tarafı var. Bu krizde et pahalı, meyve, sebze pahalı, ekmek pahalı. Pazar yangın yerine dönmüş durumda”
-“Eski krizleri nasıl atlattık? Ucuz gıda ile atlattık. Ucuz et, ucuz meyve ve sebze, ucuz ekmek ile atlattık. Bu krizi atlatmak istiyorsak muhakkak suretle üreticiyi destekleyeceğiz, maliyetleri aşağı çekeceğiz, ucuz gıdaya ulaşacağız”
-“Bu krizi kısa zamanda atlatmak istiyorsak eti, meyveyi, sebzeyi, ekmeği ucuzlatmamız lazım. Gıdayı ucuzlatmamız gerekiyor. Bunu yapamazsak kriz daha uzun sürer”
-“Bunu yapmanın yolları belli. Öncelikle çiftçimizin sorunlarını çözmemiz, çiftçimizi tarlada tutmamız lazım”
-“Tarımda üretim şart. Üretimi sağlayamazsak, çiftçimizi tarlada tutamazsak bu pahalılık devam eder. Türkiye de bu krizi kolay kolay atlatamaz”
-“Biz 5 milyonuz. Biz üretemezsek, kalan 76 milyon ne yiyecek? Biz üretemezsek 45-50 milyon turiste bu yaz ne yedireceğiz? Biz üretemezsek 5 milyon mülteci, yabancı, sığınmacı ne yiyecek? Bunları hesap etmek zorundayız”
-“Artık ithalat yaparak bu kadar geniş büyük bir kitleyi doyurma şansımız yok. İthalat pahalı. Türkiye’nin ithalat yapma şansı kalmadı. Bugün buğdayın ithal maliyeti ton başına 1400 liranın üzerinde. Buğday üreticisine siz yeterli, geçinebileceği parayı vermezseniz 1400 lirayı kalkarsınız, yabancı ülkelerin çiftçilerine verirsiniz”
-“Onun için üretimi desteklemekten başka çare yok. Üretim, üretim, üretim. Bu ülkenin muhakkak surette üretmesi lazım. Bu krizi başka türlü çözemeyiz”
-“Üreticilerimizin maliyetlerinin düşürülmesini talep ediyoruz. Acilen tarımda girdi fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Bununla ilgili hükümetimize bir rapor sunduk”
-“Döviz kuru Rahip Brunson olayından sonra fırladı. Sadece kur fırlamadı, 2018 Eylül ayında mazot, gübre, ilaç fiyatları da fırladı. Tohum fiyatları da arttı. Bütün girdi fiyatları fırladı”
-“Çiftçinin kullandığı girdilerin yanına yaklaşılmıyor. Gübre, mazot, yem, elektrik, tohum, ilaç gibi hemen her girdinin fiyatlarında büyük artışlar oldu”
-“Kur yüzde 26 civarında geriledi ama bizim girdi fiyatları aşağı düşmedi. Kurda meydana gelen düşüşler özellikle gübre, yem, elektrik ve ilaç fiyatlarına yansımadı”
-“Eğer ucuzluk istiyorsak üreticimize sahip çıkmamız lazım. Çiftçimiz, enflasyonun çok üzerinde yükselen fiyat artışları nedeniyle yeterince gübre kullanamıyor. Üreticimizin tarlada kalmasını, üretmesini sağlamamız lazım. Aksi takdirde gıdada ucuzluk hayaldir”
-“Fiyatların
spekülasyonla yükselmesini önlemek için kamuoyunu bilgilendirmeye devam
edeceğiz”
-“En
büyük sorunlarımız yapısal sorunlarımızın çözülememiş olması ve girdi
maliyetleridir. Üretim planlaması yapamıyoruz. Maliyetlerimizi düşüremiyoruz.
Bunlar olmayınca fiyat istikrarını da gelir istikrarını da sağlayamıyoruz”
-“Ramazan
ayı öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki fark en fazla yüzde 299,8
ile kuru incirde görüldü”
-“Patateste depolardaki ürün miktarının azalmasının
yanı sıra yeni ürün hasadının tam olarak başlamaması fiyatları yükseltti. Kuru
soğanda da depolardaki ürünün bitmesi, yazlık soğan hasadının da yeni yeni
başlaması fiyatları artırdı”
Ankara – 26.04.2019- Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yelkenlerin tarıma çevrilmesi
gerektiğini bildirerek, “Ekonomik açıdan sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu
krizin bir farklı tarafı var. Bu krizde et pahalı, meyve, sebze pahalı, ekmek
pahalı. Pazar yangın yerine dönmüş durumda. Bu krizi kısa zamanda atlatmak
istiyorsak eti, meyveyi, sebzeyi, ekmeği ucuzlatmamız lazım. Gıdayı
ucuzlatmamız gerekiyor. Bunu yapamazsak kriz daha uzun sürer. Bunu yapmanın yolları belli. Öncelikle
çiftçimizin sorunlarını çözmemiz, çiftçimizi tarlada tutmamız lazım” dedi.
Bayraktar, Birlik merkezinde düzenlediği
basın toplantısında, Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatlarını
açıkladı, Ramazan ayında görülebilecek gıda fiyat artışları konusunda
uyarılarda bulundu.
Ramazan nedeniyle tüm gözlerin gıda fiyatlarına
çevrildiğini bildiren Bayraktar, “Fiyatları açıklamaktaki amacımız, fiyat
artışlarının üreticilerimizden mi, yoksa aracı veya perakendecilerden mi
kaynaklandığı konusunda doğru bilgiler sunmak, tüketicinin ödediği fiyattan
üreticilerimizin ne derece yararlanabildiğini ortaya koymak, suni fiyat
artışlarını önlemektir” diye konuştu.
Şemsi Bayraktar, 2007 yılından bu yana,
Ramazan öncesi fırsatçılığa izin verilmemesi konusunda çalışmalar yapan Türkiye
Ziraat Odaları Birliği’nin, bu Ramazan boyunca da üretici ve market fiyatlarını
takip edeceğini, fiyatların spekülasyonla yükselmesini önlemek için kamuoyunu
bilgilendirmeye devam edeceklerini vurguladı.
-“En
büyük sorunlarımız yapısal sorunlar ve girdi maliyetleri”-
Bayraktar, “Bildiğiniz gibi, en büyük
sorunlarımız yapısal sorunlarımızın çözülememiş olması ve girdi maliyetleridir.
Üretim planlaması yapamıyoruz. Maliyetlerimizi düşüremiyoruz. Bunlar olmayınca
fiyat istikrarını da gelir istikrarını da sağlayamıyoruz. Ürünümüz para etmediği için çiftçimiz kazanamıyor,
buna rağmen tarladan markete olan zincirin kısaltılmaması ve buradaki
çarpıklığın giderilememesi yüzünden tüketicimiz de makul fiyatlarla ürün satın
alamıyor.
Biz bunu hep dile getiriyoruz. Son 12 yıldır, her ay
araştırma yapıyor ve kamuoyuna açıklıyoruz” diye konuştu.
-“Bu dönemin yaşanan diğer ekonomik krizlerden farkı”-
“Ekonomik açıdan
sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu dönemin yaşanan diğer ekonomik krizlerden
bir farkı var. Bunu açıkça ortaya koymak lazım” diyen Bayraktar, şöyle devam
etti:
“O dönemlerde et,
sebze, meyve, ekmek gibi temel gıda ürünleri ucuzdu. Diğer krizlerde
insanlarımız ucuz et bulabildiler. Ucuz meyve, sebze bulabildiler. Ucuz ekmeğe
ulaşabildiler. Türkiye bu krizleri böylece aştı. Buzdolabı ihtiyaçlarını
ertelediler, elbise ihtiyaçlarını, araba ihtiyaçlarını ertelediler ancak çoluk
çocuklarının karnını doyurabildiler. Çünkü et ucuzdu meyve, sebze ucuzdu ekmek
ucuzdu karınlarını doyurabildiler.
Şimdi bu krizin bir farklı tarafı var. Bu krizde et pahalı, meyve, sebze
pahalı, ekmek pahalı. Dolayısıyla pazar yangın yerine dönmüş durumda. Şimdi,
pazar alev gibi yanıyor. İnsanlarımız karınlarını doyuramıyor. Biz bu krizi kısa
zamanda atlatmak istiyorsak eti ucuzlatmamız lazım, meyveyi sebzeyi
ucuzlatmamız lazım, ekmeği ucuzlatmamız lazım. Gıdayı ucuzlatmamız gerekiyor.
Bunu yapamazsak kriz daha uzun sürer. Mutfaktaki sıkıntıyı çözmek zorundayız.
Bunu yapmanın yolları da belli. Bunun için öncelikle çiftçimizin sorunlarını
çözmemiz, çiftçimizi tarlada tutmamız lazım. Yani tarımda üretim şart. Üretimi
sağlayamazsak, çiftçimizi tarlada tutamazsak bu pahalılık devam eder. Türkiye
de bu krizi kolay kolay atlatamaz. Çiftçimiz, önünü göremiyor. Üreticilerimizin
maliyetlerinin düşürülmesini talep ediyoruz. Acilen tarımda girdi fiyatlarının
makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Bununla ilgili hükümetimize bir rapor
sunduk.
-“Döviz kurlarındaki düşüş girdi fiyatlarına yansımadı”-
Döviz kuru Rahip
Brunson olayından sonra fırladı. Sadece kur fırlamadı, 2018 Eylül ayında mazot,
gübre, ilaç fiyatları da fırladı. Tohum fiyatları da arttı. Bütün girdi
fiyatları fırladı. Görüyorsunuz çiftçinin kullandığı girdilerin yanına
yaklaşılmıyor. Gübre, mazot, yem, elektrik, tohum, ilaç gibi hemen her girdinin
fiyatlarında büyük artışlar oldu. Sonra kur yüzde 26 civarında geriledi ama
bizim girdi fiyatları aşağı düşmedi. Kurda meydana gelen düşüşler özellikle
gübre, yem, elektrik ve ilaç fiyatlarına yansımadı. Girdi fiyatlarını aşağı
düşürmemiz lazım. Eğer ucuzluk istiyorsak üreticimize sahip çıkmamız lazım. Çiftçimiz,
enflasyonun çok üzerinde yükselen fiyat artışları nedeniyle yeterince gübre
kullanamıyor. Üreticimizin tarlada kalmasını, üretmesini sağlamamız lazım. Aksi
takdirde gıdada ucuzluk hayaldir. Bunu açıkça ifade ediyorum.
Belli yapısal
sorunlarımızın çözülmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi çok önemli.
Finansman, pazarlama sorunlarımız var.
Ulusal Süt Konseyi çiğ
sütte tavsiye fiyatını artırdı ama yem fiyatlarındaki artış bunu yetersiz
kıldı.
Sosyal güvenlik
primlerimiz fevkalade yüksek. Zaten zor şartlarda yaşamaya çalışan çiftçimizin
aylık sigorta primi 764,96 kuruşa çıktı. Çiftçimizin tarım sigortalılığını
sürdürebilmesi için tarım sigortası prim gün sayısı, 2008 yılındaki seviye olan
15 güne indirilmeli, prim miktarı aşağı çekilmelidir. Çünkü, TÜİK’in son
rakamlarına baktığımızda kayıt dışılık tarımda fevkalade fazla. Erkeklerde
yüzde 78, kadın çiftçilerimizde yüzde 95
civarında. 2 puan artış var. Prim miktarları aşağı çekilmezse kayıt dışılık
daha da artacaktır. Bununla ilgili de hem Çalışma Bakanımıza hem de Tarım ve
Orman Bakanımıza birer rapor sunduk. Kendilerinden bu sorunun çözülmesini
bekliyoruz. Çiftçimiz daha fazla desteklenmeli, desteklerdeki kesintiler
kaldırılmalı, düşük faizli krediye ulaşması sağlanmalıdır. Finansman sorunu
çözülmelidir. Görünen o ki gündemimizi ekonomiye, tarıma çevirmek zorundayız.
Ekonomiye ve tarıma öncelik vermek, bu alana yoğunlaşmak zorundayız. Topyekûn
olarak ülke sorunlarının çözümü ve menfaatleri için çalışmalıyız. Çiftçimizin
temel sorunlarını hükümetimize de ilettik. Çözüm bekliyoruz.”
-Ramazan öncesi market
fiyatlarındaki değişimler-
Ramazan öncesi market fiyatlarına bakıldığında; geçen ay
sonuna göre 6 üründe fiyat değişimi görülmezken, 11 üründe azalma, 23 üründe
ise fiyat artışı olduğuna
dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kırmızı
mercimek, kuru üzüm, kuru incir, zeytinyağı, ayçiçeği yağı ve toz şeker
fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşü markette yüzde 48 ile en fazla
sivri biberde meydana geldi.
Sivri
biberdeki fiyat düşüşünü yüzde 35,5 ile yeşil soğan, yüzde 20,3 ile patlıcan,
yüzde 19,3 ile salatalık, yüzde 16,3 ile ıspanak, yüzde 14,8 ile kabak izledi.
Markette
en fazla fiyat artışı ise yüzde 92,2 ile kuru soğanda oldu. Kuru soğandaki
fiyat artışını yüzde 59,9 ile patates, yüzde 53,5 ile limon, yüzde 36,2 ile
havuç, yüzde 29 ile domates takip etti.
-Ramazan öncesi üretici
fiyatlarındaki değişimler-
Üretici
fiyatlarında ise; geçen ay sonuna göre 13 üründe fiyat değişimi görülmedi. 8
üründe azalma, 11 üründe ise fiyat artışı meydana geldi.
Karnabahar, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek,
pirinç, kuru kayısı, kuru incir, fındık, Antep fıstığı, yumurta ve süt
fiyatlarında değişim olmadı.
Fiyat düşüşü üreticide yüzde 53,1 ile en
fazla sivri biberde görüldü.
Sivri
biberdeki fiyat düşüşünü yüzde 38,9 ile patlıcan, yüzde 30,8 ile salatalık,
yüzde 28,2 ile yeşil soğan izledi.
Üreticide
en fazla fiyat artışı yüzde 50 ile havuç ve limonda görüldü. Bu ürünlerdeki
fiyat artışını yüzde 42,9 ile patates, yüzde 37,4 ile lahana, yüzde 30,4 ile
kuru soğan takip etti.”
-Aylık
değişimlerin nedenleri-
Geçen aya
göre üretici ve marketlerde en fazla fiyatı düşen ürünün sivri biber, fiyatı en
fazla artan ürünün üreticide havuç ve limon, markette ise kuru soğan olduğunu
belirten Bayraktar,
“Fiyatı artan ürünlerden, arzın depolardan
sağlandığı havuçta ve limonda ürün miktarındaki azalmaya bağlı olarak artış
meydana geldi. Patateste ise depolardaki ürün miktarının azalmasının yanı sıra
yeni ürün hasadının tam olarak başlamaması fiyatları yükseltti. Kuru soğanda da
depolardaki ürünün bitmesi, yazlık soğan hasadının da yeni yeni başlaması
fiyatları artırdı. Lahana ve pırasa gibi kışlık sebzelerde hasadın sonuna
gelinmesi fiyatlarda artışa yol açtı. Domateste ihracatın yanı sıra ara dönem
olması nedeniyle fiyat artışı görüldü. Zeytinyağında, üreticinin elindeki ürünün
azalmaya başlamasıyla birlikte fiyatlarda artış meydana geldi.
Dana eti ve kuzu etinde maliyetlerde yaşanan artış fiyata yansırken,
kuru üzümde ise arzdaki daralma fiyatları artırdı. Üreticide fiyatı düşen
ürünlerden sivri biber, patlıcan, salatalık, yeşil soğan, kabak, marul,
maydanoz ve ıspanak gibi ürünlerde hasat edilen ürün miktarı arttı ve fiyatlar
geriledi” diye konuştu.
-Üretici market fiyat makası-
Bayraktar,
Ramazan ayı öncesinde üretici ve market fiyatları arasındaki farkın en fazla
yüzde 299,8 ile kuru incirde görüldüğünü belirtti.
Bayraktar,
şunları söyledi:
“Domatesteki
fiyat düşüşünü yüzde 5,4 ile patates, yüzde 4,6 ile nohut izledi.
Buna karşılık, marketlerde
fiyatı en fazla artan ürün yüzde 65,4 ile kuru incir oldu. Kuru incirden sonra
fiyat farkı sırasıyla, kuru kayısıda yüzde 289,3,
yeşil mercimekte yüzde 282,2, nohutta yüzde 274, sütte yüzde 264,2,
kırmızı mercimekte yüzde 255,5 oldu.
Kuru incir 4 kat, kuru kayısı 3,9 kat, yeşil
mercimek 3,8 kat, nohut 3,7 kat, süt ve kırmızı mercimek 3,6 kat fazlaya
tüketiciye satılmaktadır.
Üreticide 15 liradan satılan kuru incir markette 59
lira 97 kuruşa, 10 lira olan kuru kayısı 38 lira 93 kuruşa, 2 lira 40 kuruş
olan yeşil mercimek 9 lira 17 kuruşa, 3 lira 16 kuruş olan nohut 11 lira 82
kuruşa, 1 lira 51 kuruş olan süt 5 lira 50 kuruşa, 2 lira 11 kuruş olan kırmızı
mercimek 7 lira 50 kuruşa satılıyor. Sonuç olarak üretici- tüketici fiyatları
arasındaki makas bir türlü kapatılmıyor.”
-Ramazan
ayında yaşanabilecek fiyat hareketlerine yönelik uyarılar-
Üreticilerin
bin bir emekle ürettikleri üründen yeterli gelir elde etmeleri ve tüketicilerin
de bu ürünleri makul fiyatlarla tüketebilmelerinin en büyük temennileri
olduğunu vurgulayan Bayraktar, Ramazan ayında yaşanabilecek fiyat hareketlerine
yönelik şu uyarılarda bulundu:
“Üreticilerimizin bin bir emekle ürettikleri
üründen yeterli gelir elde etmeleri ve tüketicilerimizin de bu ürünleri makul
fiyatlarla tüketebilmeleri en büyük temennimizdir.
Halkımızın Ramazan’da makul fiyatlardan ürün
tüketebilmesi için en azından çok tüketilen ürünlerde üretici market
fiyatlarına dikkat edilmesi, bunun takibinin yapılması gerekiyor. Biz, bu işin
takipçisi olacağız.
Ramazan ayının başlamasına sayılı günler
kala tüm gözler gıda fiyatlarına çevrilmiştir. Beklentimiz bütün kesimlerin
sorumlu davranması, artan talebin suiistimal edilmemesidir. Tüketicilerimizin
yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi hepimizin dileğidir.
Spekülasyona fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalıdır.
Üretici, esnaf, halk, Ramazan ayını dört
gözle beklemektedir.
Tüm taraflar Ramazan ayının anlam ve önemine yakışır şekilde hareket
etmeli, halkımız mağdur edilmemelidir. Gıda denetimleri artırılmalı, halkın
sağlığıyla oynanmasına izin verilmemelidir. Ramazan yaklaşırken üretici, hal,
pazar ve market fiyatlarını takibe devam ediyoruz. ‘Ramazan fırsatçılığı
yapılmasın’ diyoruz.
Tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla
erişebilmesinin sağlanmasını istiyoruz. Bu hususlarda gereken hassasiyeti
göstermeyenler öncelikle karşılarında bizi bulacaklardır. Bundan kimsenin
kuşkusu olmasın. Ramazan ayı boyunca yapacağımız ve piyasaların nabzını
tutacağımız çalışmaları da sizlerle paylaşıp, üretici ve tüketici fiyatlarını
kamuoyunun dikkatine sunacağız.”
-Sorulara
yanıtlar-
Bayraktar, basın mensuplarının sorularına
verdiği yanıtlarda, hükümetin yelkenleri tarıma çevirmesi gerektiğini ifade
ettikleri bildirdi. Türkiye’nin bir kriz, küçülmeyle beraber enflasyon
yaşadığını, Türkiye’de çok görülmeyen bir hadisenin stagflasyonun görüldüğünü
belirten Bayraktar, şunları söyledi:
“Bu süreçte maliyetlerimiz arttı. Bu mesela
buğday üretimimizi de olumsuz etkileyecek. Haziran ayından sonra sonuçlar
gelmeye başladığında buğday rekoltesinin olumsuz etkilendiğini göreceğiz. Gübre
kullanımının yeterli olmaması önemli bir etken. Çiftçimizi tarlada tutamazsak,
üretmesini sağlayamazsak, tüketicilerimizin ucuz gıdaya ulaşması mümkün
değildir, hayaldir. Bunu her zaman ifade ediyoruz. Hükümetimizin bu süreçte
yelkenleri tarıma çevirmesi lazım. Büyük bir ülkeyiz elbet bu krizi atlatırız
ama daha hızlı atlatmak istiyorsak muhakkak surette gıdayı ucuzlatmamız lazım. Yani
pazardaki yangını söndürmemiz lazım aksi takdirde bu kriz uzun sürer. Bunun
yolu üretici maliyetlerini aşağı çekmek, çiftçimizin tarlada kalmasını,
ürününün para etmesini sağlamak, bununla alakalı gerekli tedbirleri almaktır. Biz bu manada hükümetimizi uyardık.
Gerekli taleplerde bulunduk. Bu talepler yerine gelmezse elbette bununla ilgili
olarak arkadaşlarımızla, başkanlarımızla toplanıp bir çalışma yapacağız.
Ülkemiz kaybeder. Biz 5 milyonuz. Biz üretemezsek, kalan 76 milyon ne yiyecek?
Biz üretemezsek 45-50 milyon turiste bu yaz ne yedireceğiz? Biz üretemezsek 5
milyon mülteci, yabancı, sığınmacı ne yiyecek? Bunları hesap etmek zorundayız.
Artık ithalat yaparak bu kadar geniş büyük
bir kitleyi doyurma şansımız yok. İthalat pahalı. Türkiye’nin ithalat yapma
şansı kalmadı. Bugün buğdayın ithal maliyeti ton başına 1400 liranın üzerinde.
Buğday üreticisine siz yeterli, geçinebileceği parayı vermezseniz 1400 lirayı
kalkarsınız yabancı ülkelerin çiftçilerine verirsiniz. Onun için üretimi
desteklemekten başka çare yok. Üretim, üretim, üretim. Bu ülkenin muhakkak
surette üretmesi lazım. Bu krizi başka türlü çözemeyiz. İnşaat sektörü çöktü.
Bir oraya kaynak aktaralım inşaat sektörünü ayağa kaldıralım derseniz ekonomiyi
daha kötü hale getirirsiniz.
Bu krizi atlatmanın bir şansı var. Eski
krizleri nasıl atlattık? Ucuz gıda ile atlattık. Ucuz et, ucuz meyve ve sebze,
ucuz ekmek ile atlattık. Bu krizi atlatmak istiyorsak muhakkak suretle
üreticiyi destekleyeceğiz, maliyetleri aşağı çekeceğiz, ucuz gıdaya ulaşacağız.
Halk bazı alışkanlıklarını, bazı taleplerini terk edecek? Nedir bunlar
buzdolabı almayacak, çamaşır makinesi almayacak, araba almayacak, elbise
almayacak ama karnını doyuracak. Bunu erteleyemez. Bunu erteleme şansı yok.
Gıda yaşam kaynağı. Çoluk çocuğunu besleyemezse, kendi karnını doyuramazsa yaşayamaz.
Bunu erteleme şansı yok. O halde biz yelkenleri tarıma çevireceğiz. Kaynağımız varsa
tarım için kullanacağız. Üreteceğiz, ucuzluk sağlayacağız, önce karnımızı
doyuracağız. Karnımızı doyurmadan kriz falan bitmez. Bunu açıkça ifade edelim.”
Genel Başkan Bayraktar, ucuz et
fiyatlarındaki artış ve Polatlı’da atılan kuru soğanlarla ilgili bir soru
üzerine, şunları kaydetti:
“O kuru soğanlar eski soğan, yeni mahsul değil.
Onunla alakalı da gerekli çalışmalar yapılıyor. ‘Stoklandığı için çürümedi. Hastalıklıydı
onun için atıldı diyorsunuz’ gayet tabi. Onu tespit ettik. Bugünlerde oda
başkanlarımız ve üreticilerimiz bize yem fiyatlarının arttığından bahsediyor. Ulusal
Süt Konseyi 2 lira tavsiye fiyatı açıkladı. Piyasada fiyat 2 lira olacak demek
değildir. Piyasada genel olarak bunun altında seyrediyor. Bunu fırsat bilen yem
sanayicileri, maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle hemen yeme zam yaptılar. Bizim
maliyetlerimiz yüksek. Bunun ette de yaşıyoruz. Dışardan ucuz et bulma şansımız
da kalmadı. Getirdiğimiz etleri de pahalı satmak zorundayız. Bu etlerin
kaliteli olduğu konusunda kuşkularımız var. Bu etlerin kaliteli olduğuna çok
inanmıyoruz. İşin doğrusu bu etleri halkımıza yedirmeye hakkımız yok. Ucuz et
yedirmek istiyorsak bunun yolu belli. Üreticinin maliyetini aşağı düşürüp,
üretimi artırırsanız fiyatlar ucuzlar. Ahırları doldurursanız fiyatlar ucuzlar.
Halkımız da ucuz et yer. Bunun yolu budur. Çok zor bir iş de değildir. Zaten ekonomik
sıkıntıları yaşadığımız bu süreçte başka hiçbir çaremiz yok. Bu millet kıymayı
55 liradan yiyemez. Eti ucuzlatmak zorundayız.
-“Spekülatif
hareket varsa bunu yakalayıp uyarıyoruz”-
Biz bu fiyatları niye takip ediyoruz, şunun
için ediyoruz. Nerede makas çok açıldıysa orada spekülasyon vardır bana göre
üretici ve tüketici arasında makas nerede açıldıysa. Yani bir ürün
fiyatlandıysa o üreticinin çok para kazandığını göstermiyor. Yani doğal afetler
yaşıyoruz zaman zaman arzdaki bir yavaşlama spekülatörleri faaliyete geçiriyor
üreticiden ucuza alıyor nasılsa talep var diye arz talep dengesi bozulmuş
nasılsa talep var diye kalkıyor yüksek fiyattan satıyor biz bunları takip edip
ilgilileri uyarıyoruz. Bakın burada market fiyatlarını Pazar fiyatlarını
veriyoruz nerede bir spekülatif hareket varsa bunu yakalayıp uyarıyoruz. Her ay
bu toplantıları yapıyoruz ama Ramazanda da bir kaç açıklama yapıyoruz. Ortasında
ayrı yapıyoruz sonrasın da ayrı yapıyoruz. Bizim bu uyarılarımızdan sonra da
hemen çekiniyorlar. Bakıyorsunuz etiketleri değiştirmeye başlıyorlar.”
Şemsi Bayraktar, spekülasyon konusundaki bir
soru üzerine, “her ürün spekülasyona açık. Avantajımız tarla ürünlerinde hasadın
başlaması. Sivri biber kaç liraydı 18-20 lira. Geldiğimiz noktada biber fiyatı 3’te
1’i indi. Niye? Hasat başladı. Bir de artık seracılığa da önem vermemiz
gerekiyor. İnsanlarımız kışın domates, salatalık, biber tüketmeye alıştı. Artık
Haziran ayını bekleyip de tarladaki malı tüketmiyor. Sera malı tüketilmeye başlandı.
Serada da üretiminiz yeterli değilse, doğal afetler serayı vurmuşsa arzınız
yavaşlıyor. Bir bakıyorsunuz fiyatlar bir anda yukarı çıkıyor. O zaman biz bu
ürünleri kışın da üretmeye devam etmek zorundayız Çünkü talep var. Sera
üretimini bir şekilde ayakta tutmamız ve artırarak devam etmemiz gerekiyor.
Kuru soğan hasadı başladı fiyat düştü. Patates de hasada ne zaman girerse o zaman ucuzlar. Stoklardaki ürün azalmaya başladıkça fiyat yükselecektir.”
-TABLOLAR-
Seçilmiş ürünlerde 24 Nisan 2019
tarihi itibarıyla ortalama üretici, hal, pazar ve market fiyatları ve fiyat
farkları:
Ürünler |
Üretici |
Hal |
Pazar |
Market |
Hal/Üretici |
Pazar/Üretici |
Market/Üretici |
|
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Kuru incir |
15,00 |
- |
46,67 |
59,97 |
- |
211,11 |
299,78 |
Kuru
kayısı |
10,00 |
- |
27,00 |
38,93 |
- |
170,00 |
289,31 |
Yeşil
mercimek |
2,40 |
4,50 |
8,80 |
9,17 |
87,50 |
266,67 |
282,22 |
Nohut |
3,16 |
5,50 |
11,80 |
11,82 |
74,05 |
273,42 |
273,95 |
Süt
(litre) |
1,51 |
- |
- |
5,50 |
- |
- |
264,24 |
Kırmızı
mercimek |
2,11 |
4,00 |
6,75 |
7,50 |
89,57 |
219,91 |
255,45 |
Lahana |
1,50 |
2,25 |
3,83 |
5,14 |
50,00 |
155,56 |
242,78 |
Elma |
1,52 |
3,00 |
3,83 |
4,69 |
97,37 |
152,19 |
208,33 |
Karnabahar |
1,95 |
2,83 |
4,80 |
5,94 |
44,87 |
146,15 |
204,58 |
Marul
(adet) |
1,68 |
2,60 |
3,30 |
4,72 |
55,22 |
97,01 |
182,03 |
Maydanoz
(adet) |
0,60 |
0,92 |
1,85 |
1,61 |
53,33 |
208,33 |
167,78 |
Kuru
fasulye |
4,67 |
8,50 |
10,80 |
12,49 |
82,01 |
131,26 |
167,37 |
Kabak |
2,00 |
3,02 |
3,83 |
4,99 |
51,00 |
91,67 |
149,50 |
Zeytinyağı |
14,50 |
- |
|
35,51 |
- |
- |
144,87 |
Antep
fıstığı |
34,00 |
- |
70,00 |
81,13 |
- |
105,88 |
138,61 |
Salatalık |
1,92 |
2,78 |
3,92 |
4,47 |
45,04 |
104,35 |
133,45 |
Pırasa |
3,80 |
4,70 |
6,33 |
8,49 |
23,68 |
66,67 |
123,29 |
Limon |
3,00 |
3,94 |
5,30 |
6,54 |
31,25 |
76,67 |
117,89 |
Patlıcan |
2,75 |
3,90 |
4,17 |
5,68 |
41,82 |
51,52 |
106,67 |
Fındık
(iç) |
36,00 |
- |
50,00 |
72,48 |
- |
38,89 |
101,32 |
Havuç |
3,00 |
3,30 |
4,33 |
5,99 |
10,00 |
44,44 |
99,72 |
Sivri
Biber |
3,75 |
5,36 |
7,17 |
7,38 |
42,93 |
91,11 |
96,83 |
Kuru üzüm |
11,40 |
- |
18,67 |
21,97 |
- |
63,74 |
92,72 |
Pirinç |
4,00 |
6,50 |
7,10 |
7,65 |
62,50 |
77,50 |
91,25 |
Ispanak |
2,17 |
2,72 |
3,30 |
4,12 |
25,54 |
52,31 |
90,06 |
Yeşil
soğan (kg) |
3,35 |
3,80 |
5,00 |
6,12 |
13,43 |
49,25 |
82,61 |
Kuru soğan |
3,75 |
4,88 |
6,92 |
6,81 |
30,00 |
84,44 |
81,62 |
Domates |
4,50 |
4,66 |
6,00 |
7,99 |
3,56 |
33,33 |
77,48 |
Patates |
3,50 |
4,38 |
5,58 |
5,98 |
25,00 |
59,52 |
70,94 |
Kuzu eti |
40,83 |
- |
- |
66,36 |
- |
- |
62,53 |
Dana eti |
30,73 |
- |
- |
49,89 |
- |
- |
62,35 |
Yumurta |
0,37 |
- |
0,75 |
0,57 |
- |
104,92 |
56,65 |
Beyaz
peynir (kg) |
|
|
|
27,96 |
|
|
|
Kaşar
peyniri (kg) |
|
|
|
35,78 |
|
|
|
Yoğurt
(kg) |
|
|
|
6,86 |
|
|
|
Tereyağı
(kg) |
|
|
|
48,53 |
|
|
|
Mısırözü
yağı |
- |
- |
- |
9,91 |
- |
- |
- |
Ayçiçeği
yağı |
- |
- |
- |
9,53 |
- |
- |
- |
Tavuk eti |
- |
- |
- |
14,27 |
- |
- |
- |
Toz şeker |
- |
- |
- |
5,08 |
- |
- |
- |
Not: Hal, pazar ve market verileri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Mersin illerinden derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış fiyatlarıdır. Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest piyasa fiyatıdır. Dana eti ve kuz eti market fiyatları kuşbaşı fiyatıdır.
Seçilmiş ürünlerde market
fiyatlarındaki aylık fiyatlar ve değişim oranları:
Market |
29 Mart 2019 |
24 Nisan 2019 |
24 Nisan 2019/ 29 Mart 2019 |
Ürünler |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Kuru soğan |
3,54 |
6,81 |
92,23 |
Patates |
3,74 |
5,98 |
59,88 |
Limon |
4,26 |
6,54 |
53,48 |
Havuç |
4,40 |
5,99 |
36,24 |
Domates |
6,19 |
7,99 |
29,03 |
Pırasa |
6,65 |
8,49 |
27,53 |
Tavuk eti |
11,32 |
14,27 |
26,10 |
Lahana |
4,16 |
5,14 |
23,56 |
Karnabahar |
5,03 |
5,94 |
18,00 |
Kuru fasulye |
10,85 |
12,49 |
15,08 |
Nohut |
10,67 |
11,82 |
10,79 |
Yeşil
mercimek |
8,44 |
9,17 |
8,65 |
Dana eti |
47,51 |
49,89 |
5,01 |
Kuzu eti |
63,34 |
66,36 |
4,77 |
Elma |
4,48 |
4,69 |
4,57 |
Fındık
(iç) |
70,13 |
72,48 |
3,35 |
Beyaz
peynir |
27,20 |
27,96 |
2,79 |
Pirinç |
7,59 |
7,65 |
0,82 |
Kaşar
peyniri |
35,53 |
35,78 |
0,71 |
Yoğurt |
6,84 |
6,86 |
0,37 |
Kuru
kayısı |
38,80 |
38,93 |
0,34 |
Tereyağ |
48,41 |
48,53 |
0,24 |
Mısırözü
yağı |
9,90 |
9,91 |
0,12 |
Kırmızı
mercimek |
7,50 |
7,50 |
0,00 |
Kuru üzüm |
21,97 |
21,97 |
0,00 |
Kuru incir |
59,97 |
59,97 |
0,00 |
Zeytinyağı |
35,51 |
35,51 |
0,00 |
Ayçiçek yağı |
9,53 |
9,53 |
0,00 |
Toz şeker |
5,08 |
5,08 |
0,00 |
Antep
fıstığı |
81,96 |
81,13 |
-1,02 |
Süt
(litre) |
5,58 |
5,50 |
-1,43 |
Marul
(adet) |
4,87 |
4,72 |
-3,06 |
Yumurta |
0,60 |
0,57 |
-4,44 |
Maydanoz
(adet) |
1,76 |
1,61 |
-8,92 |
Kabak |
5,86 |
4,99 |
-14,81 |
Ispanak |
4,92 |
4,12 |
-16,27 |
Salatalık |
5,54 |
4,47 |
-19,27 |
Patlıcan |
7,13 |
5,68 |
-20,27 |
Yeşil
soğan (kg) |
9,48 |
6,12 |
-35,48 |
Sivri
Biber |
14,21 |
7,38 |
-48,04 |
Üretici |
29 Mart 2019 |
24 Nisan 2019 |
24 Nisan 2019/ 29 Mart 2019 |
Ürünler |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Değişim (Yüzde) |
Havuç |
2,00 |
3,00 |
50,00 |
Limon |
2,00 |
3,00 |
50,00 |
Patates |
2,45 |
3,50 |
42,86 |
Lahana |
1,09 |
1,50 |
37,40 |
Kuru soğan |
2,88 |
3,75 |
30,43 |
Pırasa |
3,00 |
3,80 |
26,67 |
Domates |
3,63 |
4,50 |
23,85 |
Dana eti |
28,40 |
30,73 |
8,20 |
Zeytinyağı |
13,75 |
14,50 |
5,45 |
Kuzu eti |
39,00 |
40,83 |
4,69 |
Kuru üzüm |
11,00 |
11,40 |
3,64 |
Karnabahar |
1,95 |
1,95 |
0,00 |
Elma |
1,52 |
1,52 |
0,00 |
Kuru
fasulye |
4,67 |
4,67 |
0,00 |
Nohut |
3,16 |
3,16 |
0,00 |
Kırmızı
mercimek |
2,11 |
2,11 |
0,00 |
Yeşil
mercimek |
2,40 |
2,40 |
0,00 |
Pirinç |
4,00 |
4,00 |
0,00 |
Kuru
kayısı |
10,00 |
10,00 |
0,00 |
Kuru incir |
15,00 |
15,00 |
0,00 |
Fındık
(iç) |
36,00 |
36,00 |
0,00 |
Antep
fıstığı |
34,00 |
34,00 |
0,00 |
Yumurta |
0,37 |
0,37 |
0,00 |
Süt
(litre) |
1,51 |
1,51 |
0,00 |
Ispanak |
2,20 |
2,17 |
-1,52 |
Maydanoz
(adet) |
0,65 |
0,60 |
-7,69 |
Marul
(adet) |
2,09 |
1,68 |
-19,76 |
Kabak |
2,75 |
2,00 |
-27,27 |
Yeşil
soğan (kg) |
4,67 |
3,35 |
-28,21 |
Salatalık |
2,77 |
1,92 |
-30,81 |
Patlıcan |
4,50 |
2,75 |
-38,89 |
Sivri
Biber |
8,00 |
3,75 |
-53,13 |
Seçilmiş ürünlerde geçen yıl Ramazan
öncesine göre market fiyatları:
Market |
7 Mayıs 2018 |
24 Nisan 2019 |
24 Nisan 2019/ 7 Mayıs 2018 |
Ürünler |
Ramazan Öncesi Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesi Market Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesi Değişim (Yüzde) |
Kuru soğan |
1,98 |
6,81 |
243,74 |
Lahana |
1,65 |
5,14 |
211,93 |
Pırasa |
2,73 |
8,49 |
210,43 |
Patates |
1,99 |
5,98 |
200,64 |
Sivri
Biber |
2,77 |
7,38 |
166,21 |
Domates |
3,13 |
7,99 |
154,94 |
Havuç |
2,98 |
5,99 |
101,02 |
Salatalık |
2,33 |
4,47 |
92,31 |
Patlıcan |
3,01 |
5,68 |
88,78 |
Kabak |
2,66 |
4,99 |
87,91 |
Marul
(adet) |
2,69 |
4,72 |
75,44 |
Kuru üzüm |
13,60 |
21,97 |
61,58 |
Tavuk eti |
8,89 |
14,27 |
60,49 |
Yeşil
soğan (kg) |
3,87 |
6,12 |
57,97 |
Kuru incir |
40,13 |
59,97 |
49,42 |
Fındık
(iç) |
52,20 |
72,48 |
38,85 |
Beyaz
peynir |
20,21 |
27,96 |
38,34 |
Yumurta |
0,43 |
0,57 |
34,38 |
Yoğurt |
5,19 |
6,86 |
32,18 |
Pirinç |
5,84 |
7,65 |
30,89 |
Maydanoz
(adet) |
1,30 |
1,61 |
23,43 |
Kuru
fasulye |
10,13 |
12,49 |
23,22 |
Kaşar
peyniri |
29,22 |
35,78 |
22,44 |
Limon |
5,41 |
6,54 |
20,80 |
Ispanak |
3,42 |
4,12 |
20,48 |
Süt
(litre) |
4,57 |
5,50 |
20,35 |
Zeytinyağı |
29,71 |
35,51 |
19,52 |
Ayçiçek
yağı |
8,38 |
9,53 |
13,68 |
Antep
fıstığı |
72,13 |
81,13 |
12,47 |
Tereyağı |
43,16 |
48,53 |
12,44 |
Kuru
kayısı |
34,64 |
38,93 |
12,38 |
Mısırözü
yağı |
8,93 |
9,91 |
11,07 |
Yeşil
mercimek |
8,39 |
9,17 |
9,34 |
Dana eti |
45,79 |
49,89 |
8,95 |
Kuzu eti |
61,46 |
66,36 |
7,97 |
Toz şeker |
4,76 |
5,08 |
6,62 |
Kırmızı
mercimek |
7,10 |
7,50 |
5,58 |
Nohut |
11,30 |
11,82 |
4,62 |
Elma |
4,76 |
4,69 |
-1,49 |
Seçilmiş
ürünlerde geçen yıl Ramazan öncesine göre üretici fiyatları:
Üretici |
7 Mayıs 2018 |
24 Nisan 2019 |
24 Nisan 2019/ 7 Mayıs 2018 |
Ürünler |
Ramazan Öncesi Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesi Üretici Fiyatı (TL/Kg) |
Ramazan Öncesi Değişim (Yüzde) |
Lahana |
0,25 |
1,50 |
500,00 |
Sivri
Biber |
0,76 |
3,75 |
391,80 |
Pırasa |
0,80 |
3,80 |
375,00 |
Kuru soğan |
0,95 |
3,75 |
294,74 |
Domates |
1,24 |
4,50 |
263,64 |
Patates |
1,00 |
3,50 |
250,00 |
Patlıcan |
1,04 |
2,75 |
165,06 |
Havuç |
1,30 |
3,00 |
130,77 |
Yeşil
soğan (kg) |
1,53 |
3,35 |
118,48 |
Kabak |
0,93 |
2,00 |
114,29 |
Kuru üzüm |
5,50 |
11,40 |
107,27 |
Marul
(adet) |
0,85 |
1,68 |
97,06 |
Salatalık |
1,02 |
1,92 |
88,52 |
Maydanoz
(adet) |
0,35 |
0,60 |
71,43 |
Fındık
(iç) |
23,00 |
36,00 |
56,52 |
Kuru
fasulye |
3,26 |
4,67 |
43,25 |
Limon |
2,25 |
3,00 |
33,33 |
Yumurta |
0,29 |
0,37 |
27,59 |
Kuru incir |
12,00 |
15,00 |
25,00 |
Elma |
1,23 |
1,52 |
23,58 |
Pirinç |
3,52 |
4,00 |
13,64 |
Kuru
kayısı |
9,00 |
10,00 |
11,11 |
Süt
(litre) |
1,38 |
1,51 |
9,42 |
Ispanak |
2,00 |
2,17 |
8,33 |
Dana eti |
28,86 |
30,73 |
6,48 |
Zeytinyağı |
13,90 |
14,50 |
4,32 |
Kırmızı
mercimek |
2,03 |
2,11 |
3,94 |
Kuzu eti |
40,83 |
40,83 |
0,00 |
Antep
fıstığı |
36,25 |
34,00 |
-6,21 |
Yeşil
mercimek |
3,21 |
2,40 |
-25,23 |
Nohut |
6,81 |
3,16 |
-53,60 |