Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Baklagil ekim alanları artırılmalı…

Baklagil ekim alanları artırılmalı…

-Baklagil ekim alanları artırılmalı…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Kurak ve yarı kurak alanlarda nohut ve mercimeğin, sulu alanlarda ise fasulyenin ekim nöbetine girmesi, gerek birim alanda elde edilen verimin artırılması, gerekse nadas alanlarının azaltılması açısından önemlidir”
-“Nohutta Mersin, Antalya ve Kırşehir, yeşil mercimekte Çorum, Ankara ve Yozgat, kırmızı mercimekte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin, kuru fasulyede Konya, Karaman, Niğde ilk üçü oluşturuyor”
-“Baklagil ekimi fiyat açısından cazip hale getirilmelidir. Üretici ürünün elinde almayacağını veya maliyetinin altında pazarlamayacağını bilmelidir”
-“Geçmiş yıllarda olduğu gibi fiyat düşüşlerini önleyecek, devlet adına alım yapan bir müdahale kurumu oluşturulmalı”
-“Özellikle üreticinin ürün hasadı döneminde tarife dışı engellerle ithalat kesinlikle önlenmelidir. Koruma tedbirleri alınırken geç kalınmamalıdır”
-“2014 yılında üreticilerin baklagil ekimine yönlendirmesi için kilograma 10 kuruşluk destek artırılmalıdır”
Ankara – 22.10.2013 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, beslenmedeki öneminin yanı sıra toprağın biyolojik ve fiziksel yapısının iyileştirilmesine sağladığı katkı da dikkate alındığında baklagil ekim alanlarının artırılması gerektiğini bildirerek, “Kurak ve yarı kurak alanlarda nohut ve mercimeğin, sulu alanlarda ise fasulyenin ekim nöbetine girmesi, gerek birim alanda elde edilen verimin artırılması, gerekse nadas alanlarının azaltılması açısından önemlidir” dedi.
Bayraktar, nohutta Mersin, Antalya ve Kırşehir, yeşil mercimekte Çorum, Ankara ve Yozgat, kırmızı mercimekte Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin, kuru fasulyede Konya, Karaman ve Niğde ilk üçü oluşturduğu bilgisini verdi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, yağ oranı düşük, karbonhidrat oranı yüksek ve besleyici, beslenmede bitkisel proteinin ana kaynağını oluşturan kuru baklagillerin dünyadaki 2 milyardan fazla insan için protein kaynağı olduğunu belirtti.
Dünyada üretimi gerçekleştirilen baklagiller arasında fasulyenin ilk sırada yer aldığını, bu ürünü nohut, bezelye ve mercimeğin izlediğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ülkemizde, baklagiller içinde en fazla nohut üretimi yapılmaktadır. Bu ürünü mercimek ve fasulye takip etmektedir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada 2012 yılı itibariyle 23,1 milyon ton fasulye, 11,3 milyon ton nohut, 4,5 milyon ton mercimek üretimi gerçekleştirilmiştir. Dünya ortalama baklagil verimlerine bakıldığında, dekarda verimin fasulyede 80 kilogram, nohutta 93 kilogram, mercimekte 107 kilogramdır. Ülkemizde kuru fasulye üretiminde dekarda 215 kilogram verim ile dünya ortalamasının yüzde 169 üzerine çıkmaktadır. Benzer şekilde mercimekte yüzde 46,7, nohutta yüzde 33 oranında daha fazla verim almaktayız.
-Türkiye nohutta üçüncü, mercimekte dördüncü sırada-
Ülkemizde üretim payı en fazla olan fasulye, nohut ve mercimek üretiminin dünyadaki durumu incelendiğinde, fasulye üretiminde Myanmar’ın, nohut üretiminde Hindistan’ın, mercimek üretiminde Kanada’nın ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Türkiye dünya nohut üretiminde üçüncü, mercimek üretiminde ise dördüncü sırada yer almaktadır. Hindistan önceki yıllarda mercimek ve fasulye üretiminde de ilk sırada yer alırken ekim alanlarını azaltması ve verim düşüklüğü nedeniyle önceliğini kaybetmiştir. Dünya mercimek üretiminde ilk sırada yer alan Kanada, 2005 yılında 554 bin hektar olan mercimek ekim alanını 2012 yılına kadar yüzde 667 oranında artırarak 4 milyon 249 bin 725 hektara çıkarmıştır.”
-Baklagil üretiminde Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz önde-
Türkiye’de baklagil üretiminin ülke geneline yayılmış olmakla beraber, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nin üretimin en yoğun olduğu bölgeler olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Genel olarak; kırmızı mercimek Güneydoğu Anadolu bölgesinde, yeşil mercimek, İç Anadolu Bölgesinde, bakla Ege ve Güney Marmara Bölgesi’nde, nohut ve kuru fasulye ise birçok bölgemizde yetişmektedir.
Türkiye baklagil üretiminde yüzde 44’lük payla nohut ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde başlıca üretimi yapılan illerimiz sırasıyla Mersin, Antalya, Kırşehir, Yozgat, Karaman, Konya, Uşak, Kütahya, Adıyaman, Çorum, Balıkesir, Ankara illerimizdir. Bu illerimizin toplam nohut üretimimizde aldıkları pay yüzde 61,5’dir.
Ülkemizde 2012 yılı rakamlarına göre 438 bin ton olan toplam mercimek üretimimizin yüzde 94’ünü kırmızı, yüzde 6’sını ise yeşil mercimek oluşturmaktadır. Yeşil mercimek ile kırmızı mercimek üretiminin yapıldığı iller farklılık göstermektedir. Kırmızı mercimek üretiminin yüzde 75,7’si sırasıyla Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin illerinde yapılmaktadır. Yeşil mercimek üretimi ise daha çok İç Anadolu Bölgemizde yapılmakta olup üretimin yüzde 43,4’ü sırasıyla Çorum, Ankara ve Yozgat’ta yapılmaktadır.
Toplam baklagil üretiminden yüzde 17 pay alan kuru fasulye ülkemizin hemen hemen bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir. En fazla üretim yapılan illerimiz Konya, Karaman, Niğde, Erzincan, Nevşehir, Kahramanmaraş, Aksaray, Balıkesir’dir. Adı geçen illerimizin toplam kuru fasulye üretimimizden aldıkları pay yüzde 71,5’dir.”
Bayraktar, Türkiye’de baklagiller 2013 yılı üretim dönemi, 2012 yılı Ekim ayı itibariyle kırmızı mercimek ekimiyle başladığını, hasadın ise kırmızı mercimekte Temmuz ayında tamamlandığını, diğer ürünlerde Ekim ayı sonuna kadar tamamlanacağını bildirdi.

-Toplam üretim 1,2 milyon ton-
Türkiye İstatistik Kurumu 1. tahmin sonuçlarına göre, 2013 yılında nohut, kırmızı mercimek, kuru fasulye, yeşil mercimek, bakla, bezelye, börülceyi kapsayan toplam baklagil üretiminin 1 milyon 202 bin 623 ton olarak beklendiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“2012 yılında 518 bin ton nohut, 410 bin ton kırmızı, 28 bin ton yeşil mercimek, 200 bin ton kuru fasulye üretildi. Baklagiller içinde üretimi ve tüketimi en fazla gerçekleştirilen ürünlerin 2013 yılı üretim rakamlarına bakıldığında; nohut 2012 yılına göre yüzde 2,1 oranında azalarak 507 bin ton, kırmızı mercimek yüzde 1,2 oranında artarak 415 bin ton, kuru fasulye yüzde 12,5 oranında artarak 225 bin ton, yeşil mercimek yüzde 10,7 oranında azalarak 25 bin ton olarak beklenmektedir.
2013/2014 yılı üretim dönemi kırmızı mercimek ekimi ile Kasım ayı itibariyle başlayacak, diğer ürünlerin ekimi ile devam edecektir.
Beslenmedeki öneminin yanı sıra toprağın biyolojik ve fiziksel yapısının iyileştirilmesine sağladığı katkı da dikkate alındığında baklagil ekim alanlarının artırılması sağlanmalıdır. Kurak ve yarı kurak alanlarda nohut ve mercimeğin, sulu alanlarda ise fasulyenin ekim nöbetine girmesi, gerek birim alanda elde edilen verimin artırılması, gerekse nadas alanlarının azaltılması açısından önemlidir.”
-Alınması gereken tedbirler-
Bayraktar, bu yıl baklagil ekim alanlarının artırılması, üreticilerin baklagil üretimine yönelmesi için alınması gereken tedbirleri ise şöyle sıraladı:
“Üretici ekim zamanında hangi ürünü ekeceği kararını kolay pazar imkanı olan ürün ve elde edeceği gelire göre vermektedir. Bu amaçla öncelikle baklagil ekimi fiyat açısından cazip hale getirilmelidir. Üretici ürettiği ürünün elinde kalmayacağını veya maliyetinin altında pazarlamayacağını bilmelidir.
Dünya piyasalarındaki fiyat düşüşlerinin yaşandığı veya ürün arzının fazla olduğu aylarda geçmiş yıllarda olduğu gibi fiyat düşüşlerini önleyecek, devlet adına alım yapan bir müdahale kurumu oluşturulmalı.
Son yıllarda ucuz fiyatla piyasaya giren ithal ürünler karşısında ülkemizde fiyatlar düşmüş verilen prim miktarı da üretici gelirini korumada yetersiz kalmıştır. Bu nedenle özellikle üreticinin ürün hasadı döneminde tarife dışı engellerle ithalat kesinlikle önlenmelidir. Koruma tedbirleri alınırken geç kalınmamalıdır.
Baklagil üretimini canlandırmak amacıyla baklagillere prim desteği verilmeye başlanmıştır. 2008 yılında baklagiller için başlatılan prim desteği ödemesi üreticilerin tekrar üretime dönmelerinde etkili olmuştur. 2008 yılında kilograma 9 kuruş olarak başlatılan destek, 2009 yılında 10 kuruşa çıkarılmış ve halen tutar üzerinden destek devam etmektedir. Destek ilk yıl ekim alanlarının artmasında etkili oldu. 2014 yılında üreticilerin baklagil ekimine yönlendirmesi için kilograma 10 kuruşluk destek artırılmalıdır.”
2012 yılı verilerine göre iller itibarıyla nohut üretimi şöyle:

 

 

Nohut

 

 

Üretimi

 

İller

(Ton)

1

Mersin

35.712

2

Antalya

34.181

3

Kırşehir

32.731

4

Yozgat

32.272

5

Karaman

29.176

6

Konya

28.376

7

Uşak

25.288

8

Kütahya

22.873

9

Adıyaman

20.818

10

Çorum

19.773

11

Balıkesir

19.150

12

Ankara

18.069

13

Kahramanmaraş

17.419

14

Gaziantep

17.331

15

Isparta

16.570

16

Denizli

13.731

17

Burdur

11.185

18

Aksaray

9.679

19

Sivas

9.670

20

Diyarbakır

9.227

21

Eskişehir

8.688

22

Mardin

8.188

23

Adana

7.816

24

Manisa

7.268

25

Amasya

6.598

26

Kayseri

6.193

27

Tokat

6.063

28

Afyon

4.754

29

Niğde

4.576

30

Malatya

4.150

31

Nevşehir

3.568

32

Kırıkkale

3.458

33

Kilis

3.345

34

Çanakkale

2.585

35

Bursa

2.473

36

Muş

2.132

37

Samsun

2.083

38

Bilecik

1.428

39

Elazığ

1.336

40

Şanlıurfa

1.077

41

Giresun

1.063

42

Muğla

1.007

43

Çankırı

748

44

Hatay

641

45

Siirt

470

46

Tunceli

380

47

İzmir

371

48

Erzincan

326

49

Batman

304

50

Bingöl

236

51

Edirne

188

52

Ağrı

183

53

Bitlis

158

54

Bolu

131

55

Sinop

121

56

Osmaniye

114

57

Şırnak

110

58

Aydın

99

59

Tekirdağ

96

60

Kırklareli

55

61

Sakarya

50

62

Kocaeli

30

63

Bayburt

26

64

Bartın

21

65

İstanbul

18

66

Zonguldak

11

67

Karabük

11

68

Erzurum

10

69

Hakkari

6

70

Ordu

5

71

Yalova

1

2012 yılı verilerine göre iller itibarıyla kuru fasulye üretimi şöyle:

 

 

 

Kuru Fasulye

 

 

Üretimi

 

İller

(Ton)

1

Konya

56.582

2

Karaman

38.888

3

Niğde

10.816

4

Erzincan

10.316

5

Nevşehir

9.660

6

Kahramanmaraş

7.836

7

Aksaray

4.744

8

Balıkesir

4.212

9

Gümüşhane

4.119

10

Samsun

3.883

11

Kütahya

3.243

12

Isparta

2.815

13

Muş

2.544

14

Kayseri

2.544

15

Bursa

2.399

16

Kırşehir

2.113

17

Çanakkale

2.096

18

Tokat

2.026

19

Adana

1.946

20

Erzurum

1.719

21

Tunceli

1.631

22

Afyon

1.412

23

Ankara

1.302

24

Antalya

1.231

25

Malatya

1.165

26

Sinop

1.104

27

Uşak

1.037

28

Sivas

993

29

Bingöl

915

30

Burdur

893

31

Denizli

870

32

Trabzon

832

33

Yozgat

826

34

Elazığ

786

35

Muğla

718

36

Bartın

703

37

Çorum

647

38

Manisa

621

39

Kırklareli

582

40

Edirne

523

41

Çankırı

514

42

Zonguldak

504

43

Eskişehir

490

44

Bilecik

489

45

Artvin

481

46

Bolu

432

47

Diyarbakır

406

48

Adıyaman

403

49

Bitlis

385

50

Amasya

300

51

Sakarya

280

52

İzmir

261

53

Kocaeli

230

54

Kırıkkale

215

55

Mersin

194

56

Giresun

175

57

Iğdır

174

58

Karabük

158

59

Van

79

60

Tekirdağ

74

61

Aydın

70

62

Bayburt

69

63

Ordu

69

64

Hakkari

60

65

Hatay

60

66

İstanbul

38

67

Gaziantep

30

68

Şırnak

29

69

Rize

13

70

Yalova

10

71

Siirt

8

72

Osmaniye

6

73

Düzce

2

 

2012 yılı verilerine göre iller itibarıyla kırmızı mercimek üretimi şöyle:

 

 

 

Kırmızı Mercimek

 

 

Üretimi

 

İller

(Ton)

1

Şanlıurfa

151.692

2

Diyarbakır

92.952

3

Mardin

65.613

4

Adıyaman

24.870

5

Batman

19.629

6

Gaziantep

17.965

7

Siirt

14.331

8

Kilis

12.396

9

Şırnak

2.798

10

Manisa

1.987

11

Konya

1.938

12

Tunceli

1.280

13

Isparta

728

14

Malatya

501

15

Muş

231

16

Sivas

228

17

Elazığ

199

18

Kahramanmaraş

186

19

Hatay

162

20

Yozgat

157

21

Karaman

101

22

Bursa

35

23

Denizli

6

24

Çorum

6

25

Afyon

5

26

Ankara

4

2012 yılı verilerine göre iller itibarıyla yeşil mercimek üretimi şöyle:

 

 

 

Yeşil Mercimek

 

 

Üretimi

 

İller

(Ton)

1

Çorum

6.018

2

Ankara

3.080

3

Yozgat

3.047

4

Manisa

2.342

5

Konya

1.810

6

Kırşehir

1.774

7

Aksaray

1.201

8

Afyon

1.161

9

Uşak

899

10

Isparta

823

11

Tokat

818

12

Ağrı

689

13

Nevşehir

618

14

Denizli

595

15

Kayseri

420

16

Kütahya

396

17

Niğde

348

18

Kırıkkale

339

19

Balıkesir

280

20

Çankırı

200

21

Sivas

186

22

Eskişehir

171

23

Hatay

145

24

Bayburt

114

25

Bilecik

114

26

Bursa

73

27

Mersin

68

28

Karaman

59

29

Hakkari

58

30

Malatya

55

31

Amasya

34

32

Erzurum

25

33

Gaziantep

18

34

Tekirdağ

9

35

Kilis

5

36

Ordu

5

37

Adana

3