Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Baharın geldiğini müjdeleyen yeni dünya sofralarda…

Baharın geldiğini müjdeleyen yeni dünya sofralarda…

-Baharın geldiğini müjdeleyen yeni dünya sofralarda…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “A vitamini yönünden çok zengin olan, göz ve cilt

sağlığını koruyan yeni dünyada üretim artırılmalı”

-“2013 yılında 12 bin 902 ton olan üretimin yüzde 88,6’sını Antalya ve Mersin karşıladı”

-“Antalya’nın 6 bin 731 tonla birinci olduğu, Mersin’in 4 bin 695 tonla ikinci olduğu yeni dünya üretiminde,

Hatay’da 662 tonla üçüncü, Muğla’da 227 tonla dördüncü, Adana’da 201 tonla beşinci oldu”

 

            Ankara – 12.04.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, baharın geldiğini müjdeleyen yeni dünyanın sofralarda yerini almaya başladığını bildirerek, “A vitamini yönünden çok zengin olan, göz ve cilt sağlığını koruyan yeni dünyada üretim artırılmalı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, anavatanı Çin ve Japonya olan yeni dünyanın 1000 yılı aşkın bir süredir Japonya’da yetiştirildiğinin bilindiğini belirtti. Yeni dünyanın 1700’lü yıllarda Avrupa’ya, 1800’lü yıllarda ise Cezayir ve Lübnan üzerinden Türkiye’ye geldiği bilgisini veren Bayraktar, özellikle Akdeniz Bölgesi’nin yeni dünya için uygun ekolojik koşulları nedeniyle üretimin büyük bölümünün bu bölgede yapıldığına dikkati çekti.

Şemsi Bayraktar, 1996 yılında 12 bin 600 ton olan yeni dünya üretiminin 2004 yılında 9 bin 250 tona indiğini, 2009 yılında 12 bin 986 tona kadar çıktığını, en son 2013 yılında 12 bin 902 ton üretim yapıldığını belirtti.

 

-Vitaminler yönünden son derece zengin-

 

Yeni dünyanın baharın geldiğini müjdeleyen koyu sarı, sulu, iri çekirdekli bir meyve olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“A vitamini yönünden çok zengin olan, göz ve cilt sağlığını koruyan yeni dünyada üretim artırılmalı. Diyet lifleri ve pektin yönünden de iyi bir kaynak olan yeni dünya, sindirim sisteminin de dostudur. İçeriğinde bulunan antioksidan etkilere sahip flavonoidlerin, hücre hasarını önlediği, kalp hastalıklarına karşı koruduğu ve enzim aktivitelerini düzenlediği öne sürülmektedir. Yeni dünya ayrıca, antioksidanların etkilerini artıran malik asit ve B grubu vitaminler yönünden de son derece zengin bir meyvedir.

Yeni dünyada, 2013 yılında 12 bin 902 ton olan üretimin yüzde 88,6’sını Antalya ve Mersin karşıladı. Antalya’nın 6 bin 731 tonla birinci olduğu, Mersin’in 4 bin 695 tonla ikinci olduğu yeni dünya üretiminde, Hatay’da 662 tonla üçüncü, Muğla’da 227 tonla dördüncü, Adana’da 201 tonla beşinci oldu.  Üretimde Akdeniz Bölgesi’nin payı yüzde 95,6’yı buldu.  Bu bölgeyi Ege ve Doğu Karadeniz Bölgeleri takip etti.”

 

-“Türkiye çok daha fazla yeni dünya üretip, ihraç edebilir”-

 

Üretimin az olmasına karşın az da olsa ihracat yapıldığı belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Yeni dünya üretimine yönelim, özellikle erken dönemde yüksek fiyatla pazarlanabilmesinden dolayı artmaktadır. Önceleri tohumla üretim yaygın iken, son dönemlerde standart çeşitlerle aşılı üretime geçilmiştir. Diğer meyve türleri içinde yeni dünyanın en büyük avantajlarından biri ilkbahar döneminde pazarda meyve boşluğunun olduğu meyvede çeşitliliğin az olduğu dönemde pazara arz edilmesidir. Bu dönemde pazarda meyve çeşitliliği çok az olduğundan yeni dünya için iyi bir pazarlama fırsatı doğmaktadır. Bu nedenle yeni dünya yetiştiriciliği önemini artırarak sürdürecektir. Türkiye çok daha fazla yeni dünya üretip, ihraç edebilir. Bunun için hem ağaç sayısı hem de ağaç başına 45 kilogram olan ortalama verim artırılmalıdır.”

 

Yıllara göre Türkiye’nin yeni dünya üretimi:

Yıl

Toplu Meyveliklerin Alanı (Dekar)

Üretim (Ton)

Ağaç Başına Ortalama Verim (Kg)

Meyve Veren Yaşta Ağaç Sayısı

Meyve Vermeyen Yaşta Ağaç Sayısı

Toplam Ağaç Sayısı

1995

10.450

12.500

48

263.000

63.000

326.000

1996

10.360

12.600

48

260.000

61.000

321.000

1997

10.250

10.000

38

260.000

61.000

321.000

1998

9.360

11.500

46

250.000

40.000

290.000

1999

9.210

12.000

48

250.000

38.000

288.000

2000

9.200

11.500

47

247.000

37.000

284.000

2001

9.450

11.500

47

245.500

41.500

287.000

2002

9.400

11.800

48

244.000

42.000

286.000

2003

9.400

12.000

49

246.000

40.000

286.000

2004

9.250

9.250

38

243.000

37.000

280.000

2005

9.250

12.000

48

251.000

37.000

288.000

2006

9.856

12.310

51

243.429

39.873

283.302

2007

10.177

12.415

48

259.402

50.051

309.453

2008

10.097

12.619

48

262.110

47.724

309.834

2009

10.137

12.986

47

273.459

39.953

313.412

2010

9.818

12.112

46

264.496

39.828

304.324

2011

10.311

12.093

46

265.554

42.439

307.993

2012

10.822

12.105

46

265.517

52.787

318.304

2013

11.374

12.902

45

283.876

62.136

346.012

Kaynak: TÜİK

 

İl bazından 2013 yılı yeni dünya üretimi:

 

İller

Üretim (Ton)

Ağaç Başına Ortalama Verim (Kg)

Meyve Veren Yaşta Ağaç Sayısı

1

Antalya

6.731

48

141.059

2

Mersin

4.695

52

90.103

3

Hatay

662

33

20.320

4

Muğla

227

33

6.975

5

Adana

201

40

5.075

6

Aydın

143

21

6.880

7

Rize

61

11

5.425

8

Düzce

49

49

1.000

9

Osmaniye

48

30

1.583

10

Trabzon

48

14

3.423

11

Artvin

15

22

695

12

Mardin

10

12

810

13

Bursa

4

31

130

14

Çanakkale

2

24

85

15

Kocaeli

2

25

80

16

Isparta

2

20

100

17

Kütahya

1

25

40

18

Ordu

1

20

50

19

Giresun

0

0

23

20

İstanbul

0

0

20

 

Türkiye

12.902

45

283.876

Kaynak: TÜİK

 

Türkiye’nin 2013 yılı yeni dünya ihracatı:

Ülke adı

İhracat Miktar (Kg)

İhracat (ABD Doları)

Irak

1.486.768

519.077

KKTC

23.898

24.161

Lübnan

25.000

8.750

Belarus

6.880

8.211

Azerbaycan

13.232

4.823

Gürcistan

6.785

2.920

Sırbistan

880

969

Almanya

2.281

893

İsveç

1.014

712

Toplam

1.566.738

570.516

Kaynak: TÜİK