Ayvada hasat zamanı…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar;
-“Bu yıl ayva üretiminin yüzde 4,4 artışla 112 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor”
-“Ayva üretiminde dünya birincisi olan Türkiye, konumunu koruyabilmesi için kapama bahçelere ağırlık vermeli, iyi
kalite ve standart çeşitlerle üretim yapmalıdır”
-“Ayvada sofralık tüketiminin yanı sıra, reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu olarak da değerlendirilmeli, ürüne katma
değer kazandırılmalıdır”
-“Markalaşmanın sağlanması için üretici eğitilmeli, teşvik
edilmeli, desteklenmelidir”
-“2014 yılında üretilen 107 bin 243 ton ayvanın beşte birinden fazlasını Sakarya tek başına üretti”
-“Geçen yıl 22 bin 309 tonluk ayva üretimiyle iller arasında birinci olan Sakarya’yı, 15 bin 640 tonla Bursa, 8 bin 595 tonla
Bilecik, 6 bin 406 tonla Denizli, 5 bin 508 tonla Antalya izledi”
Ankara – 15.11.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl ayva üretiminin geçen yıldan daha iyi olduğunu bildirerek, “2015 yılında ayva üretiminin, 2014’e göre yüzde 4,4 artışla 112 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ayva üretiminde Türkiye’nin dünya birincisi olduğunu, konumunu koruyabilmesi için kapama bahçelere ağırlık verilmesi, iyi kalite ve standart çeşitlerle üretim yapılması gerektiğini belirtti.
Kapama bahçelerinin sayısının artmasıyla üretimde artış meydana geldiğini vurgulayan Bayraktar, “2014 yılında 53 bin 982 dekar alanda 107 bin 243 ton üretim olmuştu. Bu yıl yüzde 4,4 artışla üretimin 111 bin 963 tona çıkmasını bekliyoruz” dedi.
-Üretimde Türkiye birinci, Çin ikinci, Özbekistan üçüncü-
Türkiye’nin 2013 yılında 630 bin 325 ton olan dünya ayva üretiminin yüzde 22,1’ini tek başına gerçekleştirdiğini bildiren Bayraktar, “o tarihte Türkiye 193 bin 311 tonla birinci sıradaydı. Türkiye’yi 127 bin tonla Çin, 88 bin tonla Özbekistan, 40 bin 420 tonla Fas, 35 bin 129 tonla İran, 27 bin 839 tonla Azerbaycan ve 27 bin 680 tonla Arjantin takip ediyordu” dedi.
2010 yılında 121 bin 85 ton ayva üreten Türkiye’nin, üretimini 2011 yılında 127 bin 767 tona, 2012 yılında 136 bin 577 tona, 2013 yılında 139 bin 311 tona çıkardığını, 2014 yılında üretimin 107 bin 243 tona kadar indiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ülkemizde ayva tüketimi son yıllarda sürekli arttı. 2010 yılında 93 bin 906 ton olan ayva tüketimi, 2011’de 101 bin 360, 2012’de 107 bin 719, 2013’de 109 bin 81 tona yükseldi. 2010 yılında 11 bin 825 ton olan ayva ihracatı, 2011’de 9 bin 927 tona indikten sonra 2012’de 11 bin 298, 2013’de 12 bin 386 tona çıktı.
-İller arasında Sakarya birinci-
Ayva üretimi Sakarya’nın Sapanca gölü kenarında yoğunlaşıyor. 2014 yılında üretilen 107 bin 243 ton ayvanın beşte birini Sakarya tek başına üretti. 22 bin 309 tonluk ayva üretimiyle iller arasında birinci olan Sakarya’yı, 15 bin 640 tonla Bursa, 8 bin 595 tonla Bilecik, 6 bin 406 tonla Denizli, 5 bin 508 tonla Antalya, 4 bin 81 tonla Çanakkale, 3 bin 991 tonla Isparta, 3 bin 846 tonla Kocaeli, 2 bin 502 tonla Ankara, 2 bin 232 tonla İzmir, 2 bin 175 tonla Manisa, 1934 tonla Balıkesir, 1690 tonla Amasya, 1633 tonla Aydın, 1559 tonla Samsun, 1411 tonla Çorum, 1311 tonla Muğla, 1130 tonla Tekirdağ, 1105 tonla Burdur, 1087 tonla Afyonkarahisar izledi. Uşak’ın 990, Kahramanmaraş’ın 919, Mersin’in 892, Konya’nın 886, Düzce’nin 836, Kütahya’nın 806, Yalova’nın 761, Elazığ’ın 665, Artvin’in 611, Çankırı’nın 599, Bolu’nun 563, Edirne’nin 555, İstanbul’un 538 ton ayva üretimi bulunuyor.”
-Yapılması gerekenler-
Ayvanın yetiştiricilik, hasat ve depolama kolaylığıyla birlikte son yıllarda pazarda iyi fiyat bulmasının üreticileri kapama ayva bahçeleri kurmaya yönelttiğini bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Üreticilerimiz bahçe kurarlarken ekonomik anlamda ayva yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler olan, kış soğukları, aşırı nemli iklimler ve rüzgarlar gibi meteorolojik verilere, özellikle yıllara göre kışın düşük sıcaklık değerlerine dikkat etmeleri gerekir.
Ayva üretiminde dünya birincisi olan Türkiye, bu konumunu koruyabilmesi için kapama bahçelere ağırlık vermeli, iyi kalite ve standart çeşitlerle üretim yapmalıdır. Kapama bahçe tesisi desteği ile üretici teşvik edilmelidir.
Hasatta meyve eti zedelenmemeli, meyveler toplanırken, meyvenin nemli olmamasına, taşıma ve ambalajlamaya dikkat edilmelidir.
Ayvada sofralık tüketiminin yanı sıra, reçel, jöle, marmelat ve meyve suyu olarak da değerlendirilmeli, ürüne katma değer kazandırılmalıdır.
Markalaşmanın sağlanması için üretici eğitilmeli, teşvik edilmeli, desteklenmelidir.
Dış pazarlara ağırlık verilmeli, yeni pazarlar bulunmalıdır.”