Ayçiçeğinde tohumun
toprakla buluşma vakti geldi
ANKARA- 22.04.2024- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)
Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği üretiminde ekim döneminin başlamasını
ve ayçiçeği üreticilerinin sorunlarını yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla
değerlendirdi.
Ülkemizde
59 şehirde ayçiçeği üretimi yapıldığını söyleyen Bayraktar, açıklamasını şöyle
sürdürdü;
“Ülkemizde 59 şehirde ayçiçeği üretimi yapılıyor. Ayçiçeği
üreten şehirlerin başında gelen Edirne’yi Adana, Tekirdağ, Kırklareli ve Konya takip
ediyor.
Bugünlerde havaların ısınmasıyla toprak tava geldi ve
ayçiçeği tohumları toprakla buluşmaya başladı. Belirsizlik ve isteksizlikle
başlayan ekimlerde, maliyetlerdeki artışlar çiftçilerimizi düşündürüyor. Son
bir yılda mazotta yüzde 105’e, gübrede yüzde 36’ya varan artışlar yaşandı. Hasada
kadar daha ne kadar artacağı da belli değil.
Çiftçilerimiz, fiyat belirsizliği, girdi fiyatlarının sezon
boyunda tahmin edilememesi, doğal afet ve benzeri birçok riskle ekim yapıyor. Çiftçilerimiz
ekim yaparken sezon süresince kullanacağı gübreye, mazota ne ödeyeceğini
önceden bilmelidir.
Ayçiçeği ekim alanlarının artmasındaki önemli etken fiyat
politikasıdır. Çiftçilerimiz ekim zamanı elde edeceği ürünün fiyatını bilerek
ekime karar verebilmelidir. Ayçiçeğine verilen prim, gübre ve mazot destekleri
de en az girdi enflasyonu oranında artırılmalıdır. İç piyasada üretici
fiyatlarını etkileyecek düşük gümrük vergi oranları ile yapılan ithalata izin
verilmemelidir.”
“Ayçiçeğinde üretim
tüketim kadar artmıyor”
“Halkımızın temel gıda maddelerinden olan ayçiçek yağında üretimin
artırılması dışa bağımlılığın azaltılması için önemlidir. 2018 yılında 1,95
milyon ton olan ayçiçeği üretimi son 5 yılda yüzde 12,7 oranında artarak 2023
yılında 2,2 milyon ton seviyesine yükseldi.
Geçtiğimiz yıl ayçiçeği ekim alanlarında yaşanan azalış
üretime yansıdı ve üretim bir önceki yıla göre yüzde 13,8 oranında geriledi. Artan
nüfusa paralel olarak kişi başı tüketim de yıllar itibarıyla artış göstererek, 2022
yılında kişi başı tüketim 56 buçuk kilogramla son 20 yılın en yüksek seviyesine
ulaştı.”
“Halkın en fazla tükettiği ayçiçek yağında ihtiyacın
yarısı ithalatla karşılanıyor”
“Ülkemiz sıvı yağ tüketiminin yüzde 80 gibi büyük bir
oranını ayçiçek yağı oluşturuyor. Ayçiçeğinde yeterlilik oranımız yüzde 51,3’tür.
Ürettiğimiz ayçiçeği ülkemiz ihtiyacını dahi karşılamadığı
için ithalata olan bağımlılığımız devam ediyor. İhtiyacımız olan ayçiçeğinin
yüzde 48,7’sini ithalatla karşılıyoruz. Ayçiçeği tohumu, yağı ve küspesi ithalatı
için toplam ödediğimiz döviz 2023 yılında 2 milyar 345 milyon doları buldu. Son
5 yılda ayçiçeği tohumu, yağı ve küspesi ithalatı için ödediğimiz bedel yüzde
153 buçuk arttı.”
“Üreticilerimiz yeterli
geliri elde edemiyor, tüketici ayçiçek yağını pahalı tüketiyor. Ayçiçek yağı
fiyatları son 5 yılda yüzde 491 arttı”
“Ayçiçeği alım fiyatları üreticilerimizin yeterli gelir
elde edecek seviyede açıklanmıyor. Geçtiğimiz iki yılda üretici fiyatları maliyet
seviyesinde kaldı.
Çiftçilerimiz yüksek girdi maliyetlerini karşılayarak
üretimlerini devam ettirmekte zorlanıyor. Üretim artmalı ki, tüketiciler uygun
fiyatla yağ tüketmelidir.
Son 3 yılda ayçiçeğinde üretici fiyatı yüzde 116,9 oranında
arttı. Birliğimizce yapılan üretici market fiyat çalışmalarında ise, tüketici
fiyatlarında çok daha fazla artış olduğunu görüyoruz.
Ayçiçek yağı litre fiyatı son 3 yılda yüzde 224,8, son beş
yılda da yüzde 491,8 artarak bugünlerde 58 liraya yükseldi.
Halkımızın
en çok tükettiği yağ olan ayçiçek yağında görülen bu fiyat artışını kontrol
edebilmek ve dışa bağımlılığımızı azaltmak için ayçiçeği üretimimizi artırmamız
şarttır.”