-Anadolu’nun yabani meyveleri toplanmayı bekliyor…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Doğada yabani olarak yetişen ve tüketici talebi
sürekli artan ve ülkemiz açısından önemli bir potansiyel
barındıran kuşburnu, alıç gibi meyvelerden azami ölçüde yararlanmalı
hatta kültürel tarıma geçmeliyiz”
-“Tüm dünyada şifa unsuru olarak görülen bu tür
ürünlere olağanüstü bir talep var. Bugün aktarlarda
kurutulmuş kuşburnunun kilogramının 20 liradan satılıyor. Alıç hasat
zamanı 15 liradan fiyat buluyor. Bu talep değerlendirilmelidir”
-“Ülkemizin dağı taşı bu tür meyvelerle dolu.
Sadece toplayıp değerlendirmemiz gerekirken, 2016 yılında
85 ton kuşburnu ithal etmemizin mantıklı bir açıklaması
yoktur”
Ankara –
22.11.2017 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi
Bayraktar, Anadolu’nun yabani meyvelerinin toplanmayı beklediğini bildirerek,
“doğada yabani olarak yetişen ve tüketici talebi sürekli artan ve ülkemiz
açısından önemli bir potansiyel barındıran kuşburnu, alıç gibi meyvelerden
azami ölçüde yararlanmalı hatta kültürel tarıma geçmeliyiz” dedi.
Bayraktar, yaptığı
açıklamada, tüm dünyada şifa unsuru olarak görülen bu tür ürünlere olağanüstü
bir talep olduğunu, bugün aktarlarda kurutulmuş kuşburnunun kilogramının 20
liradan satıldığını, alıcın hasat zamanı 15 liradan fiyat bulduğunu, bu talebin
değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
-Kuşburnu: C vitamini ve değerli mineral deposu,
antioksidan-
Kuşburnunun
Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Batı Asya’da yetişen bir bitki olduğunu, ülkemizde genelde
çalılık alanlar olmak üzere hemen her yerde yetiştiğini, dünyadaki 70-100 kadar
çeşitten 27 tanesinin Türkiye’de bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları
kaydetti:
“Faydaları ve
kıymeti insanlarımızca bilinen kuşburnunun ne yazık ki kültürel olarak tesis
edilmiş bir üretim alanı bulunmamaktadır. Oldukça şifalı bir bitli olan kuşburnu, antioksidan özelliğinin yanı sıra C vitamini
yönünden de zengin bir meyvedir. Kuşburnuda C vitamini dışında, A, B1, B2, E ve
K vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum, mangan, sodyum, bakır ve çinko gibi
değerli mineraller bulunur.
-Çay, marmelat, reçel, meyve suyu,
nektar, bebek maması, jöle yapılıyor-
Daha
çok kurutulmuş şekilde çay olarak kullanılan kuşburnu meyveleri az da olsa taze
olarak da tüketilmektedir. Kuşburnu çay, marmelat, reçel, meyve suyu, jöle,
nektar, bebek maması gibi pek çok ürünün hammaddesi olmasının yanı sıra ilaç ve
kozmetik sanayinde de yoğun olarak kullanılmaktadır.
Bugün ülkemizin değişik yörelerinde kurulmuş
kuşburnu işleyen tesisler, bölgelerinde tabii şekilde yetişen kuşburunları
kullanıp hem yöre insanına hem de ekonomiye katkı sağlamaktadır.”
-Alıcın 21 çeşidinin gen merkezi Türkiye-
Alıç bitkisinin de dünyada
en çok Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtasında bulunduğunu bildiren Bayraktar, şu
bilgileri verdi:
“Ülkemizde ise daha çok
kayalık yerlerde, derelere bakan yamaçlarda, çalılıklar içinde, ormanlık ve
dağlık bölgelerde kendiliğinden yetişmektedir. Ülkemiz alıç bitkisinin önemli
bir gen merkezlerinden biridir. Dünya üzerinde yetişen 200’den fazla alıç
çeşidinin 21’inin gen kaynağı Türkiye’dir. Yabani bir sonbahar meyvesi olan alıç,
dikenli dallara sahip bir ağaçtır. Ekşiden, elma tadına kadar çok çeşitli
tatlara sahip bir meyvedir. Yuvarlak bir görünümü olan ve kırmızı, beyaz, sarı,
yeşil, pembe tonlara sahip değişik türde meyveleri rengine göre değişik tatlar
içermektedir. Anadolu coğrafyasında pek çok türü mevcuttur.
-Alıç:
Antioksidan, yüksek miktarda mineral içeriyor, C vitamini deposu-
Antioksidan olarak zengin bir meyvedir. Alıç
meyvesinin en önemli özelliklerinden birisi de oldukça yüksek miktarlarda
mineral madde içermesidir. Meyveler başta kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum
ve demir olmak üzere yüksek miktarda mineral madde içermektedir. Ayrıca,
meyveler karbonhidrat, şeker ve vitamin (özellikle C vitamini) bakımından
oldukça zengindir. Alıcın meyve ve çiçeklerinde antioksidan özellikteki
flavonoidler, saponin, organik asitler, eter yağı ve şekerler başta olmak üzere
insan sağlığı bakımından faydalı birçok madde bulunmaktadır.
Potansiyel kullanım alanlarına ve bilinen
faydalarına rağmen, alıç hak ettiği değeri görmemektedir. Ağaç şekli ve güzel
çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarak kullanılmasının dışında genellikle
yabani bir tür olarak bilinmektedir. Gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde alıcın
ticari yetiştiriciliği pek yapılmamaktadır. Bu nedenlerden dolayı meyveler
genellikle doğal ortamlarında insanlar tarafından toplanarak
değerlendirilmektedir.
Alıç, meyve şeklinde doğrudan
tüketilebildiği gibi çay yapılarak içilmektedir. Reçel ve marmelat haline
kullanımı da oldukça yaygındır. Aynı zamanda bitkisel ilaç yapımında da
kullanılmaktadır.”
Ülkenin dağı
taşının kuşburnu, alıç, karamuk, ahlat (yabani armut), yabani elma, yabani erik
gibi meyvelerle dolu olduğunu bildiren Bayraktar, “sadece toplayıp
değerlendirmemiz gerekirken, 2016 yılında 85 ton kuşburnu ithal etmemizin
mantıklı bir açıklaması yoktur” dedi.
Anadolu’nun olağanüstü bir yabani meyve cenneti olduğuna dikkati çeken
Bayraktar, kuşburnu ve alıç dışında bu topraklarda ahlat, karamuk, iğde, yabani
erik, yabani elma, yabani kiraz, keçiboynuzu, böğürtlen, karayemiş, karahurma
gibi çok sayıda yabani meyve bulunduğunu bildirdi.