-Ağustos Ayı Üretici Market Fiyatları
-Sertifikalı Tohum
-Yer fıstığı
TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ağustos ayında
üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkı yüzde 233 ile marulda yaşandı”
-“Ağustos ayında
markette 26, üreticide 18 üründe fiyat artışı; markette 15, üreticide 8 üründe
fiyat düşüşü oldu. Üreticide 5 ürünün fiyatı değişmedi”
-“Markette en fazla fiyat artışı salatalıkta, en
fazla fiyat düşüşü ise tavuk etinde görüldü”
-“Üreticide en fazla fiyat düşüşü kuru soğanda, en
fazla fiyat artışı ise salatalıkta oldu”
-“Hasatların
başlaması, talebin azalması, sıcaklık, kuraklık gibi sebeplerle fiyatlarda
değişimler görülmüştür”
-“Sertifikalı buğday tohumluğuna yapılan
zamdan vazgeçilmeli”
-“Tohumluk fiyatları yüzde 40 ile yüzde 63 arttı”
-“Sertifikalı
buğday tohumu üretimimiz artıyor ama yeterli değil”
-“Sertifikalı
tohum fiyatları dayanılabilir düzeyde olmalı”
-“Çok
zengin besin değeriyle çok faydalı bir yiyecek: Yer fıstığı”
-“Yer fıstığı üretimi daha da yaygınlaştırılmalı”
-“Yer fıstığında müdahale
alımları yapılmalı, bu ürün prim desteği kapsamına alınmalıdır”
-“Fiyatlar
maliyetteki artışı karşılamazsa üretici borçtan kurtulamaz”
Ankara- 01.09.2021- Türkiye Ziraat Odaları Birliği
(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayı üretici market
fiyatları, sertifikalı tohum ve yer fıstığı konularında yaşanan gelişmelere
ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ağustos ayı üretici ve market arasındaki
fiyatlarındaki değişimi değerlendiren Bayraktar, üretici ile market arasındaki
fiyat farklarının 3 katı aştığını belirtti.
Marul ve sivri biberin 3,3 kat, maydanozun 3,1 kat,
elma ve patlıcanın 3 kat, kabağın 2,8 kat fazlaya tüketiciye satıldığını
vurgulayan Bayraktar, “Üreticide 1 lira 45 kuruş olan marul 4 lira 83 kuruşa, 1
lira 95 kuruş olan sivribiber 6 lira 44 kuruşa, 69 kuruş olan maydanoz 2 lira
16 kuruşa, 2 lira 20 kuruş olan elma 6 lira 65 kuruşa, 2 lira olan patlıcan 5
lira 99 kuruşa, 2 lira 20 kuruş olan kabak 6 lira 11 kuruşa tüketiciye satılmaktadır”
dedi.
Ağustos ayında üretici ve market arasındaki en fazla
fiyat farkının yüzde 233,10 ile marulda yaşandığına dikkati çeken Bayraktar,
fiyat farkının sivri biber de yüzde 230,26, maydanozda yüzde 213,04, elmada
yüzde 202,27, patlıcan da 199,50 olduğunu bildirdi.
Bayraktar, ağustos ayında markette 26,
üreticide 18 üründe fiyat artışı; markette 15, üreticide 8 üründe fiyat düşüşü
olduğunu; üreticide 5 ürünün fiyatının değişmediğini bildirdi.
“Markette en fazla fiyat artışı salatalıkta, en
fazla fiyat düşüşü ise tavuk etinde görüldü”
Ağustos ayında markette en fazla fiyat artışının yüzde 69,07 ile
salatalıkta görüldüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 55,09 ile yeşil
fasulye, yüzde 41,76 ile kabak, yüzde 41,61 ile limon, yüzde 36,76 ile patlıcan,
yüzde 29,14 ile marul, yüzde 20 ile maydanoz takip etti.
Markette en fazla fiyat düşüşü yüzde 23,06 ile tavuk
etinde görüldü. Tavuk etini yüzde 16,92 ile zeytinyağı, yüzde 14,26 ile
domates, yüzde 9,95 ile pirinç, yüzde 9,09 ile ayçiçek yağı izledi.”
“Üreticide en fazla fiyat düşüşü kuru soğanda, en
fazla fiyat artışı ise salatalıkta oldu”
Ağustos ayında üreticide en fazla fiyat düşüşünün yüzde
41,88 ile kuru soğanda olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Kuru soğandaki fiyat düşüşlerini yüzde 29,63 ile
havuç, yüzde 17,02 ile sivri biber, yüzde 16,67 ile ıspanak, yüzde 14 ile yeşil
soğan, yüzde 7,66 ile domates, yüzde 0,16 ile kuzu eti ve yüzde 0,07 ile dana
eti izledi.
Elma, kuru fasulye,
pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm fiyatında bir değişim meydana gelmezken, üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 95,71 ile salatalıkta görüldü.
Salatalıktaki fiyat artışını yüzde 63,93 ile patlıcan,
yüzde 56,03 ile kabak, yüzde 38,40 ile yeşil fasulye, yüzde 36,54 ile patates,
yüzde 34,64 ile nohut, yüzde 23,08 ile şeftali, yüzde 22,45 ile kuru incir,
yüzde 21,65 ile limon, yüzde 15 ile maydanoz, yüzde 14,81 ile yumurta, yüzde
13,36 ile kırmızı mercimek, yüzde 8,71 ile yeşil mercimek, yüzde 6,62 ile marul,
yüzde 6,12 ile fındık içi, yüzde 4,60 ile antepfıstığı, yüzde 1,36 ile süt,
yüzde 0,52 ile zeytinyağı takip etti.”
“Hasatların başlaması, talebin
azalması, sıcaklık, kuraklık gibi sebeplerle fiyatlarda değişimler görülmüştür”
TZOB Genel Başkanı
Şemsi Bayraktar fiyat değişimlerinin gerekçelerini ise şöyle açıkladı:
“Ağustos ayında fiyatı en fazla düşen ürün kuru soğan olmuştur. Kuru
soğanda fiyat düşüşü Amasya Bölgesi’nde hasadın başlamasıyla birlikte artan
arzdan kaynaklanmıştır. Havuçtaki fiyat düşüşü ise, yaz aylarında havuca olan talebin azalması ve
halen üreticinin elinde ve depolarda ürünün olması nedeniyle havuç fiyatları
geçen aya göre gerilemiştir. Ispanak ve yeşil
soğandaki fiyat düşüşü aşırı sıcaklar nedeniyle kalite kaybından
kaynaklanmaktadır. Sivribiber ve domateste
arz fazlalığı fiyatların düşmesine sebep oldu.
Fiyatı artan ürünlere baktığımızda salatalık, patlıcan, kabak, yeşil
fasulye gibi ürünlerde hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyatı
etkilemiştir. Baklagiller grubundaki nohut, kırmızı ve yeşil mercimekte kuraklıktan dolayı verinde yaşanan düşüş fiyat artışında rol
oynadı. Şeftalide, güneş yanıklıklarından kaynaklanan sorunlar nedeniyle
kaliteli ürün arzındaki azalma fiyat artışlarına sebep olmuştur. Kuru incirdeki fiyat artışı, bir önceki sezon ile kıyaslama yapılması ve
yaşanan kuraklık nedeniyle rekolte düşüşünden kaynaklanmaktadır.
Patateste geçen yıl ürünün üreticinin elinde kalması sebebiyle bu yıl
ekim alanındaki daralma fiyat artışına sebep olmuştur. Limondaki fiyat artışına
depolardaki ürünlerin azalması ve erkenci limon hasadına yeni izin verilmesi
neden olmuştur. Yumurtada ki fiyat artışı üreticilerin uzun süre maliyetinin
altında yumurta satmak zorunda kalması nedeniyle birçok üreticinin sektörden
ayrılması ve üretimin azalmasından kaynaklanmıştır. Marul ve yeşil soğanda
hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyata artış olarak yansımıştır.”
“Sertifikalı
buğday tohumluğuna yapılan zamdan vazgeçilmeli”
TZOB Genel Başkanı
Şemsi Bayraktar, sertifikalı tohum konusunda da yaptığı açıklamada, tarımsal
üretimde ürünün ekiminden hasat dönemine kadar geçen süre boyunca girdi
kullanımının zorunluluğuna dikkat çekerek, artan girdi fiyatlarıyla ilgili şu bilgileri
verdi:
“Tarımsal üretimde
başta sertifikalı tohumluk olmak üzere girdi kullanımı ürün arzını belirleyen
en önemli unsurdur. Dolayısıyla girdi kullanımı üretim maliyetini, teknolojik
gelişmeyi, rekabet edilebilirliği önemli ölçüde etkilemektedir.
Gıda arzına olan
ihtiyacın daha da arttığı günümüzde tohumun önemi de her geçen gün artmaktadır.
Temel üretim girdisi olan kaliteli tohumluk, verimliliğe etkisi fazla olan girdilerin
başında gelmektedir. Bu nedenle yüksek vasıflı tohumun zamanında ve uygun
fiyatla çiftçilere ulaştırılması üretimin artırılması için gereklidir.”
“Tohumluk fiyatları yüzde 40 ile yüzde 63 arttı”
Tarım İşletmeler
Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) 2021 yılı serin iklim tahılları sertifikalı tohum
fiyatlarını açıkladığını hatırlatan Bayraktar, tohum fiyatlarına ilişkin
açıklamasını şöyle sürdürdü:
“TİGEM açıkladığı fiyatlara göre makarnalık
buğday fiyatları 3 bin 500 TL/ton, ekmeklik buğday ve yulaf tohumluk fiyatı 3
bin 300 TL/ton, arpa ve tritikale tohumluk fiyatı ise 3 bin 250 TL/ton’dur. Geçen
yıla göre; makarnalık buğday tohumluk fiyatında yüzde 40, ekmeklik buğday
tohumluk fiyatında yüzde 43,5, arpa tohumluk fiyatında yüzde 62,5, tritikale
tohumluk fiyatında yüzde 54,8, yulaf tohumluk fiyatında ise yüzde 57,2’lik bir
artış yaşanmıştır.
Buğday
tohumluğundaki bu artışlar şüphesiz özel sektörde de karşılığını bulacaktır. Üretici
sertifikalı tohumu kullanmayı istese bile fiyatlarından dolayı
kullanamayacaktır.
İklim şartları
tarımsal üretimde rekolteyi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Ancak
rekoltenin düşmesinde tek sebep değişen iklim koşulları değildir. Önemli
etkenlerden biri de üretici fiyatlarının düşük olması nedeniyle üreticinin
fazla gelir getiren diğer ürünlere yönelmesi veya üretimden uzaklaşmasıdır.
Bu yüzden TİGEM
açıklamış olduğu 2021 yılı tohumluk fiyatlarını yeniden gözden geçirmeli ve bu
yıl yaşanan ve üretimi olumsuz etkileyen kuraklık koşullarını göz önüne alarak
fiyatları artırmamalıdır. Yüzde 63’lere varan artışlarla çiftçinin sertifikalı
tohum kullanması mümkün değildir. Arpa tohumundaki yaşanan artışlar ise zaten
büyük darboğaz yaşayan hayvancılarımızı olumsuz etkileyecektir.
Bu yıl yaşanan
kuraklık nedeniyle hem ülkemiz hem de çiftçilerimiz oldukça zor günler
geçirmektedir. Buğdayda 2021 rekolte tahminimiz 18 milyon tonun altında olup,
ülkemiz iç tüketimi ise 19-20 milyon ton seviyelerindedir. Bu durum hem tarım
hem de buğday ekim alanlarımızdaki azalmayla birlikte buğday ithalatımızda
artışa sebep olacaktır.
Yaşanan tüm bu
olumsuzluklar tarım politikalarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini çok net
göstermektedir. Politikaları gözden geçirmeye başlamadan önce de sertifikalı
tohum fiyatlarındaki artışlardan vazgeçmeli ve zor şartlar altında üretime
devam eden çiftçilerimize destek olmalıyız.”
“Sertifikalı buğday
tohumu üretimimiz artıyor ama yeterli değil”
TZOB Genel Başkanı
Bayraktar, “Son 15 yılda sertifikalı buğday tohum üretimimiz 212 bin tondan 501
bin tona çıkmıştır” diyerek bu artışın da halen ülkemiz için yeterli bir artış
olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sertifikalı
buğday tohumunun dağıtım miktarı 205 bin tondan 485 bin tona yükselmiştir.
Dekara ortalama 25 kilogram ekim normuyla ve 3 yılda bir sertifikalı tohumun
yenilendiğini kabul edersek; yeni Tohumculuk Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 2006
yılında 8,48 milyon hektar olan buğday ekim alanı için 707 bin ton olan
sertifikalı buğday tohum ihtiyacının 212 bin ton üretimle ancak yüzde 30’unu
karşılayabiliyorken, 2020 yılında 6,92 milyon hektarlık ekim alanı için 577 bin ton olan sertifikalı tohum
ihtiyacının 501 bin ton sertifikalı tohum üretimiyle yüzde 87’si
karşılanmıştır.
Bu artışa
tohumlukta Ar-Ge çalışmalarındaki olumlu gelişmeler ve sertifikalı tohum satışı
yapan firma sayısındaki artışların etkisi olmuştur. Ancak ekim alanlarının ve
üreticinin alım gücünün azalması gibi gerçekler buğday üretimini olumsuz
etkilemektedir.
Toplam sertifikalı
tohum üretim miktarımız ve sertifikalı buğday tohum üretim miktarımızda
gelişmelerin sonucunu alabilmek için üreticilerimizin sertifikalı tohum kullanımının
daha da artırılması gerekir.”
“Sertifikalı tohum
fiyatları dayanılabilir düzeyde olmalı”
Bayraktar,
“Kuraklığın etkisini azaltmada tohumun öneminin bilinciyle üretim
maliyetlerinin düşürülmesi, sertifikalı tohum kullanımının artırılması ve tarımda
sürdürülebilirliğin sağlanması için TİGEM’in açıkladığı 2021 yılı sertifikalı
tohum fiyatları ekim dönemi başlamadan revize edilerek geçen yılla aynı
seviyede tutulmalıdır” vurgusu yaparak, şu bilgileri verdi:
“Bu
yıl kuraklıktan dolayı kar elde edemeyen üreticilerimizin tohum alma gücü
zayıflamıştır. Bu durum rekoltede ve kalitede kayıplara neden olabilecektir.
Üretimde verim ve kalitenin artırılması için sertifikalı tohum kullanımına
verilen destekler artırılmalı ve üretici teşvik edilmelidir.
Sertifikalı
tohum fiyatları olabildiğince düşük tutulmalıdır. Buğday üreticilerimiz, üç
yılda bir tohum yenilemek suretiyle bile olsa oldukça iyi bir noktaya gelmiş
olan sertifikalı tohum kullanımından uzaklaştırılmamalıdır.
Daha
yüksek vasıflı çeşitlere ait sertifikalı tohum üretimini kamu-özel sektör işbirliğiyle
artırarak ve çiftçimize her türlü desteği vererek, ülkemiz tarım sektörü için
buğday ithalatını mümkün olduğu kadar aşağı seviyelere çekmeli ve ihracatçı
ülkeler arasında hak ettiğimiz yeri almalıyız.”
“Çok
zengin besin değeriyle çok faydalı bir yiyecek: Yer fıstığı”
TZOB
Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yerfıstığı konusunda da bir açıklama yaptı. Doğanın
insanlığa sunduğu güzelliklerden biri olan yer fıstığının içinde bulunan yüzde
45-55 yağ, yüzde 20-25 protein, yüzde 16-18 karbonhidratın yanı sıra fosfor ve
vitaminler açısından da zengin olması nedeniyle besin değeri oldukça yüksek bir
yiyecek olduğunu vurgulayan Bayraktar, yer fıstığıyla ilgili açıklamasını şöyle
sürdürdü:
“Yer
fıstığı, ülkemizde genel olarak kabuklu ya da iç halinde kavrularak tüketilir.
Çerezlik kalitesi iyi olmayan taneler yağ sanayisinde değerlendirilir. Ayrıca
pasta, çikolata, vb. ürünlerin yapımında da kullanılır. Yağı yemeklik olarak
katı ve sıvı halde kullanıldığı gibi balık konserveciliğinde, bisküvi, pasta,
şekerleme ve sabun yapımında da kullanılır. Danelerinden ise fıstık ezmesi
yapılır. Yer fıstığının hayvan beslemede de önemi büyüktür.
2000-2010
yılları arasında kişi başına yer fıstığı tüketimi yılda ortalama 1 kilogramın
altında iken 2010’dan itibaren artarak 2020 yılında 2 kilogramın üzerine
çıkmıştır. 10 yıl önceki dünya ortalaması 1,4 kilogramın altında olan kişi
başına yer fıstığı tüketimi 2018’de 1,9 kilogramın olan dünya ortalamasının
üstüne çıkarak 174 ülke arasında 46’ncı sıraya yükselmiştir.
Ülkemizde,
yer fıstığı sapları yeşil yem olarak doğrudan, kurutularak balyalanıp kışın
hayvan yemi olarak da kullanılır. Meyve kabuklarının bir kısmı sunta yapımında
kullanılsa da çoğunlukla yem sanayinde katkı maddesi olarak değerlendirilir.
Yer
fıstığı toplam yağlı tohumlar üretiminden yüzde 5,9 pay almaktadır. Son on yılda yer fıstığı
üretiminde önemli artışlar görülmüştür. 2015 yılında 148 bin ton olan üretim
2020 yılında yüzde 54 artarak 216 bin tona ulaşmıştır.
Ülkemizde
18 ilimizde yer fıstığı üretimi yapılmaktadır. Türkiye yer fıstığı üretiminin
yüzde 77,3’ü Adana ve Osmaniye illerinde yapılmaktadır. Adana 113 bin 460 ton
üretim ile ilk sırada yer alırken, Osmaniye’de 53 bin 554 ton üretim ile ikinci
sıradadır. Bu illerimizi, Şırnak, Hatay, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın,
Gaziantep ve Mersin illeri takip etmektedir.”
“Yer fıstığı üretimi daha da
yaygınlaştırılmalı”
“Ülkemizde çerezlik olarak
tüketilen yer fıstığında ithalat son yıllarda artarak 2020 yılında 14 bin 538
tona ulaşmış ve 20 milyon dolar ödenmiştir. Yer fıstığı ihracatı ise oldukça
azdır” bilgisini paylaşan TZOB
Genel Başkanı Bayraktar, yer fıstığı üretiminin daha da yaygınlaştırılması
gerektiğinin altını çizdi. Bayraktar şöyle devam etti:
“Yer fıstığı üretimi
Türkiye’de genel olarak Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Akdeniz ve Ege bölgelerinin
sulanabilen kıyı ovalarında yapılmaktadır. GAP Bölgesinde yapılan araştırma
çalışmaları sonucunda bölgenin sulamaya açılmasıyla birlikte yer fıstığı
yetiştiriciliği yönünden büyük bir potansiyel olacağı tespit edilmiştir. Bu
bölgede önemli bir baklagil ve yağ bitkisi olan yer fıstığının da yerini alması
beklenmektedir.
Yer fıstığı hasat ve
harmanında çok işçilik istemesi, iklim ve toprak yönünden seçici olmasından
dolayı ekim alanı fazla değildir. Ülkemizde yer fıstığı fiyatlarının yüksek
olması nedeniyle, bitkisel yağ sanayine girememekte ve tamamına yakını çerezlik
olarak tüketilmektedir.
Üretilen
yerfıstıklarında hasat sonrasında aflatoksin oluşumu önemli bir sorun teşkil
etmektedir. Zira aflatoksin insan sağlığı açısından zararlı olup ürünün
ekonomik değerini 2-3 kat azaltmaktadır. Özellikle ikinci üründe aflatoksine
karşı modern kurutma tesislerine ihtiyaç vardır.
Öte yandan Osmaniye
ilinde yetişen yer fıstığının, coğrafi işaret uygulamasının altında yer alan
‘menşe işareti’ bünyesinde ‘Osmaniye Yer fıstığı’ adıyla ürün işaretlenmesi
yapılmıştır. Bu sayede Osmaniye Yer fıstığı etiketi taşıyan ürünün sadece
Osmaniye ili sınırları dâhilinde yetiştirilebileceği güvence altına alınmıştır.
Bu durum, verimi, kalitesi ve lezzeti bakımından da aranan bir çeşit olan
Osmaniye Yer fıstığı için önemli bir kazanımdır.”
-“Yer fıstığında müdahale
alımları yapılmalı, bu ürün prim desteği kapsamına alınmalıdır”
“Üreticilerden gelen
önemli taleplerden biri, yer fıstığının da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)
tarafından müdahale alımı kapsamına alınmasıdır. Ülkemizin yağlı tohumlar
ithalatı çok fazladır. Yağ açığının kapatılması için yağlık yer fıstığı üretimi
de prim desteği kapsamına alınmalıdır. Bir diğer beklenti ise yeşil aksamının
hayvan besleme açısından değerli olması nedeniyle hayvansal üretimde
kullanıldığı için yer fıstığına da yem bitkisi desteği verilmesidir” diye
konuştu.
“Fiyatlar
maliyetteki artışı karşılamazsa üretici borçtan kurtulamaz”
“Son bir yılda DAP
gübre fiyatı yüzde 155, üre gübresi fiyatı yüzde 130, bazı zirai ilaçlar yüzde
60, elektrik fiyatları yüzde 56 artarak girdi fiyatları rekor kırdı.
Odalarımızdan alınan
bilgiler ışığında, 2021 yılı ürün maliyeti kilogramda 7 lira 60 kuruştur. Genel
olarak üreticinin fiyat beklentisi ise 10-12 lira olmakla birlikte bazı
üreticiler geçen yılki fiyat olan 15 lirayı dikkate alarak, beklentilerini
16-17 lira olarak belirtmiştir.
Yer fıstığı hasadı eylül
ayında başlayacaktır. Sürekli kredi kullanmaktan başka çaresi olmayan yer
fıstığı üreticileri, üretim masrafı ve emeklerinin karşılığını doğru düzgün
alabilmek için ürünlerini değeri fiyatından satmayı beklemektedir.”
Seçilmiş ürünlerde 26 Ağustos 2021 tarihli ortalama
üretici, hal, pazar ve market fiyatları
ÜRÜNLER |
Üretici |
Hal |
Pazar |
Market |
Hal/Üretici |
Pazar/Üretici |
Market/Üretici |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) | |
Marul (adet) |
1,45 |
2,26 |
3,5 |
4,83 |
55,86 |
141,38 |
233,10 |
Sivri Biber |
1,95 |
3,6 |
4,75 |
6,44 |
84,62 |
143,59 |
230,26 |
Maydanoz
(adet) |
0,69 |
0,85 |
1,83 |
2,16 |
23,19 |
165,22 |
213,04 |
Elma |
2,2 |
4,52 |
4,83 |
6,65 |
105,45 |
119,55 |
202,27 |
Patlıcan |
2 |
3,33 |
4,33 |
5,99 |
66,50 |
116,50 |
199,50 |
Kabak |
2,2 |
3,12 |
4,44 |
6,11 |
41,82 |
101,82 |
177,73 |
Yeşil Fasulye |
4,83 |
8,15 |
8,71 |
13,26 |
68,74 |
80,33 |
174,53 |
Salatalık |
2,74 |
4,21 |
5,58 |
7,49 |
53,65 |
103,65 |
173,36 |
1 lt Süt |
2,98 |
|
|
7,68 |
|
|
157,72 |
Havuç |
1,9 |
2,78 |
3,69 |
4,88 |
46,32 |
94,21 |
156,84 |
Kuru Soğan |
0,93 |
1,46 |
1,98 |
2,29 |
56,99 |
112,90 |
146,24 |
Domates |
2,17 |
3,02 |
4,11 |
5,17 |
39,17 |
89,40 |
138,25 |
Antep Fıstığı |
50 |
|
|
119,01 |
|
|
138,02 |
Kuru Üzüm |
12 |
|
20,25 |
28,44 |
|
68,75 |
137,00 |
Kuru İncir |
30 |
|
51,67 |
70,27 |
|
72,23 |
134,23 |
Ispanak |
2,25 |
2,9 |
4,4 |
5,26 |
28,89 |
95,56 |
133,78 |
Yeşil Soğan
(kg) |
2,15 |
3,31 |
4,13 |
4,65 |
53,95 |
92,09 |
116,28 |
Limon |
5,17 |
6,02 |
7,58 |
10,21 |
16,44 |
46,62 |
97,49 |
Kuru Fasulye |
7,93 |
9,5 |
13 |
15,34 |
19,80 |
63,93 |
93,44 |
Yeşil
Mercimek |
7,86 |
10,5 |
9,25 |
14,16 |
33,59 |
17,68 |
80,15 |
Kuru Kayısı |
28 |
|
35 |
49,42 |
|
25,00 |
76,50 |
Yumurta |
0,62 |
|
1,03 |
1,07 |
|
66,13 |
72,58 |
Nohut |
8,24 |
8,7 |
13,38 |
14,08 |
5,58 |
62,38 |
70,87 |
Patates |
1,42 |
1,81 |
2,17 |
2,4 |
27,46 |
52,82 |
69,01 |
Kuzu Karkas |
56,71 |
|
|
93,39 |
|
|
64,68 |
Şeftali |
8 |
8,88 |
11,5 |
13,05 |
11,00 |
43,75 |
63,13 |
Dana Karkas |
43,69 |
|
|
69,73 |
|
|
59,60 |
Fındık (iç) |
52 |
|
67,5 |
82,77 |
|
29,81 |
59,17 |
Zeytinyağı |
27,05 |
|
|
42,95 |
|
|
58,78 |
Kırmızı
Mercimek |
9,84 |
13,5 |
13,13 |
13,39 |
37,20 |
33,43 |
36,08 |
Pirinç |
6,68 |
7,5 |
9,25 |
8,96 |
12,28 |
38,47 |
34,13 |
Beyaz peynir |
|
|
|
42,53 |
|
|
|
Kaşar peyniri |
|
|
|
56,47 |
|
|
|
Yoğurt |
|
|
|
10,43 |
|
|
|
Tereyağ |
|
|
|
68,03 |
|
|
|
Mısırözü yağı |
|
|
|
22,28 |
|
|
|
Ayçiçek yağı |
|
|
|
20,99 |
|
|
|
Tavuk Eti |
|
|
|
16,85 |
|
|
|
Toz şeker |
|
|
|
6,23 |
|
|
|
Not: Hal, pazar ve market verileri Ankara, İzmir,
İstanbul, Mersin, Antalya ve Bursa illerinden derlenen ortalama
fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli üretim merkezlerinden
derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil
mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış fiyatlarıdır. Dana
eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest piyasa fiyatıdır. İçme
sütü fiyatı pastörize süt ve UHT kutu sütü ortalamasıdır.
Seçilmiş ürünlerde ay sonu market fiyatları ve
değişim oranları:
MARKET |
26.Tem.21 |
26.Ağu.21 |
26 Ağustos2021/ 26 Temmuz 2021 |
ÜRÜNLER |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/kg) |
Ay Sonu Market Fiyatı (TL/kg) |
Değişim (Yüzde) |
Salatalık |
4,43 |
7,49 |
69,07 |
Yeşil fasulye
|
8,55 |
13,26 |
55,09 |
Kabak |
4,31 |
6,11 |
41,76 |
Limon |
7,21 |
10,21 |
41,61 |
Patlıcan |
4,38 |
5,99 |
36,76 |
Marul (adet) |
3,74 |
4,83 |
29,14 |
Maydanoz
(adet) |
1,8 |
2,16 |
20,00 |
Antep Fıstığı |
99,32 |
119,01 |
19,82 |
Yumurta |
0,9 |
1,07 |
18,89 |
Kuru Kayısı |
42,35 |
49,42 |
16,69 |
Sivri Biber |
5,53 |
6,44 |
16,46 |
Çilek |
12,3 |
14 |
13,82 |
Kuru İncir |
62,48 |
70,27 |
12,47 |
Kuru Üzüm |
25,53 |
28,44 |
11,40 |
Elma |
6,08 |
6,65 |
9,38 |
Kırmızı
Mercimek |
13,07 |
14,08 |
7,73 |
Karpuz |
2,36 |
2,52 |
6,78 |
Nohut |
14,91 |
15,34 |
2,88 |
Fındık (İç) |
80,87 |
82,77 |
2,35 |
Tereyağ |
66,78 |
68,03 |
1,87 |
Kaşar peyniri |
55,7 |
56,47 |
1,38 |
Dana Eti |
69,23 |
69,73 |
0,72 |
Ispanak |
5,23 |
5,26 |
0,57 |
Yeşil
mercimek |
13,34 |
13,39 |
0,37 |
1 Lt Süt |
7,66 |
7,68 |
0,26 |
Beyaz peynir |
42,45 |
42,53 |
0,19 |
Mısırözü yağı |
22,3 |
22,28 |
0,09 |
Kuzu Eti |
94,03 |
93,39 |
-0,68 |
Yoğurt |
10,52 |
10,43 |
-0,86 |
Nohut |
14,44 |
14,16 |
-1,94 |
Toz şeker |
6,45 |
6,23 |
-3,41 |
Patates |
2,5 |
2,4 |
-4,00 |
Yeşil soğan
(kg) |
4,87 |
4,65 |
-4,52 |
Kuru soğan |
2,39 |
2,29 |
-4,18 |
Havuç |
5,13 |
4,88 |
-4,87 |
Kuru Fasulye |
14,08 |
13,05 |
-7,32 |
Ayçiçek yağı |
23,09 |
20,99 |
-9,09 |
Pirinç |
9,95 |
8,96 |
-9,95 |
Domates |
6,03 |
5,17 |
-14,26 |
Zeytinyağı |
51,7 |
42,95 |
-16,92 |
Tavuk Eti |
21,9 |
16,85 |
-23,06 |
Seçilmiş ürünlerde ay sonu üretici fiyatları ve
değişim oranları:
ÜRETİCİ |
26.Tem.21 |
26.Ağu.21 |
26 Temmuz 2021/ 26 Ağustos2021 |
ÜRÜNLER |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/kg) |
Ay Sonu Üretici Fiyatı (TL/kg) |
Değişim (Yüzde) |
Salatalık |
1,4 |
2,74 |
95,71 |
Patlıcan |
1,22 |
2 |
63,93 |
Kabak |
1,41 |
2,2 |
56,03 |
Yeşil Fasulye |
3,49 |
4,83 |
38,40 |
Patates |
1,04 |
1,42 |
36,54 |
Nohut |
6,12 |
8,24 |
34,64 |
Şeftali |
6,5 |
8 |
23,08 |
Kuru İncir |
24,5 |
30 |
22,45 |
Limon |
4,25 |
5,17 |
21,65 |
Maydanoz
(adet) |
0,6 |
0,69 |
15,00 |
Yumurta |
0,54 |
0,62 |
14,81 |
Kırmızı
Mercimek |
8,68 |
9,84 |
13,36 |
Yeşil
Mercimek |
7,23 |
7,86 |
8,71 |
Marul (adet) |
1,36 |
1,45 |
6,62 |
Fındık (iç) |
49 |
52 |
6,12 |
Antep Fıstığı |
47,8 |
50 |
4,60 |
1 lt Süt |
2,94 |
2,98 |
1,36 |
Zeytinyağı |
26,91 |
27,05 |
0,52 |
Elma |
2,2 |
2,2 |
0,00 |
Kuru Fasulye |
7,93 |
7,93 |
0,00 |
Pirinç |
6,68 |
6,68 |
0,00 |
Kuru Kayısı |
28 |
28 |
0,00 |
Kuru Üzüm |
12 |
12 |
0,00 |
Dana Karkas |
43,72 |
43,69 |
-0,07 |
Kuzu Karkas |
56,8 |
56,71 |
-0,16 |
Domates |
2,35 |
2,17 |
-7,66 |
Yeşil Soğan
(kg) |
2,5 |
2,15 |
-14,00 |
Ispanak |
2,7 |
2,25 |
-16,67 |
Sivri Biber |
2,35 |
1,95 |
-17,02 |
Havuç |
2,7 |
1,9 |
-29,63 |
Kuru Soğan |
1,6 |
0,93 |
-41,88 |