Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü…

21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü…

-21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Dünyadaki kooperatiflerin yaklaşık yüzde 10-11’i Türkiye’de olmasına karşın kooperatifler fonksiyonel olamadı”
-“84 bin 232 kooperatife rağmen özellikle tarımda kooperatifler planlama ve pazarlama problemini çözemedi”
-“Tarımsal üretimde arz-talep dengesizliğini, pazarlama sorunlarını çözecek planlı üretim, kooperatif ve üretici birliklerinin güçlenmesiyle sağlanabilir”

Ankara – 20.12.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyadaki kooperatiflerin yaklaşık yüzde 10-11’i Türkiye’de olmasına karşın kooperatifler fonksiyonel olamadığını bildirerek, “84 bin 232 kooperatife rağmen özellikle tarımda kooperatifler planlama ve pazarlama problemini çözemedi” dedi.
Bayraktar, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “birlikten kuvvet doğar” sözünün kooperatifçiliği en iyi şekilde ortaya koyduğunu, Birleşmiş Milletler verilerine göre, dünyada 800 binden fazla kooperatif ve 1 milyardan fazla kooperatif ortağı olduğunu belirtti.
Kooperatiflerin 100 milyondan fazla insana iş imkanı sağladığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kooperatifçilikte ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya gibi ülkeler öne çıkmaktadır. İngiltere kooperatifçiliğin beşiğidir. ABD ve Almanya’da toplam nüfusun dörtte biri, Norveç ve Kanada’da üç kişiden biri, Japonya’da her 3 aileden biri kooperatif üyesidir. Finlandiya nüfusunun yüzde 75’i kooperatiflere üyedir. Bu ülkelerde kooperatiflerin iş hacimlerine bakıldığında ilk sıralarda tarımsal kooperatiflerin yer aldığı görülmektedir. Almanya, Fransa ve Hollanda’da kooperatif bankaları ülkenin en büyük 5 bankası arasında yer almaktadır.”
-“Tarımda çok sayıda kooperatife rağmen, Türk çiftçisi planlama ve
pazarlama sorunu çekiyor”-
Ülkemizde 150 yıllık geçmişi olan kooperatiflerin, temelini “imece” ruhundan aldığını, 8 milyondan fazla insanın gönüllü olarak katıldığı ekonomik girişim modeli olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Ülkemizde 30 ayrı türde faaliyet gösteren, 84 bin 232 kooperatif var. Dünya nüfusunun yüzde 1,1’i Türkiye’de. Buna karşın kooperatiflerin yaklaşık yüzde 10-11’i ülkemizde. Yine de kooperatifçilikte işlevsellik sağlanamadı. Tarımda çok sayıda kooperatife rağmen, Türk çiftçisi planlama ve pazarlama sorunu çekiyor.
Son yıllarda eğitim seviyesinin yükselmesi ve ortakların bilinçlenmesine paralel olarak ülke kooperatifçiliğinde önemli gelişmeler yaşandığını memnuniyetle görüyoruz. 2012-2016 dönemini kapsayan Kooperatifçilik Strateji Belgesi ve Eylem Planı ülkemiz kooperatifçiliği için çok önemli bir adımdır.”
-“Kooperatifler kriz dönemlerinde güçlü kalır”-
Bu yılki Dünya Kooperatifçilik Günü’nün ana temasının Birleşmiş Milletlerce “Kooperatif Girişimler Kriz Dönemlerinde Güçlü Kalır” olarak belirlendiğini hatırlatan Bayraktar, kriz dönemlerinde sermaye şirketlerine kıyasla kooperatiflerin daha az etkilendiğini, güçlü kaldığını bildirdi. Uluslararası Kooperatifler Birliği ile Avrupa Kooperatif ve Sosyal Girişimler Araştırma Enstitüsü’nün işbirliği ile hazırlanan rapora göre, dünyanın en başarılı 300 kooperatifinin 2010 yılı toplam cirolarının 1,9 trilyon dolar bulduğunu bildiren Bayraktar, kooperatiflerin ekonomik yapılanmanın anahtarı olarak kabul edildiğine dikkati çekti.
Bayraktar, “Tarımsal üretimde arz-talep dengesizliği, pazarlama sorunları ancak planlı üretimle çözülür. Planlı üretim ise kooperatif ve üretici birliklerinin güçlenmesiyle sağlanabilir. Kooperatifler yasal boşluk ve karmaşıklıklardan kurtarılmalı, devletin kooperatiflere müdahaleci rolü azaltılarak kooperatifleşme teşvik edilmeli, kooperatifler mali yönden güçlendirilmeli ve desteklenmelidir” dedi.