Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Örtü altında 6,2 milyon ton sebze meyve üretiliyor

Örtü altında 6,2 milyon ton sebze meyve üretiliyor

-Örtü altında 6,2 milyon ton sebze meyve üretiliyor

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Yazın tarlada nasıl üretiyorsak, kışın da örtü altında milyonlarca ton sebze, meyve üretmeye devam ediyoruz”

-“1995 yılında 2 milyon 354 bin 689 ton olan örtü altı sebze üretimi, 2000 yılında 3 milyon 677 bin 28 tona, 2012 yılında ise 5 milyon 856 bin 199 tona yükseldi”

-“Sebze üretimi 1995-2012 döneminde yüzde 148,7 arttı”
-“2000 yılında 55 bin 31 ton olan meyve üretimi ise yüzde 471,73 artışla 2012 yılında 314 bin 628 tona çıktı”
-“Sebze üretiminin yüzde 52,87’sini domates, yüzde 17,56’sını hıyar, yüzde 11,29’unu karpuz oluşturdu”
-“2012 yılında 3 milyon 96 bin 349 ton domates, 1 milyon 28 bin 122 ton hıyar, 661 bin 383 ton karpuz
örtü altında üretildi”
-“Örtü altı sebze üretiminde Antalya 3 milyon 47 bin 636 tonla birinciliği alırken, bu ili 888 bin 426 tonla Mersin,
630 bin 830 tonla Adana, 537 bin 985 tonla Muğla, 180 bin 177 tonla İzmir, 133 bin 276 tonla Samsun izledi”
-“Örtü altı meyve üretiminde Mersin’in 212 bin 824 tonla birinci olurken, bu ili 64 bin 473 tonla Antalya, 32 bin 86 tonla Aydın takip etti”
-“1995 yılında 363 bin 42 dekar olan toplam örtü altı üretim alanı, süs bitkileri de dahil, 2012 yılında 617 bin 760 dekara yükseldi”

-“Örtü altı üretim alanlarının yüzde 45,12’si plastik seralardan, yüzde 26,42’si alçak tünel, yüzde 15,39’u yüksek tünel örtü alanlarından, yüzde 13,07’si ise cam seralardan oluşuyor”

-“Seralarda en büyük gider kalemlerinden biri elektrik enerjisi tüketimi. Üreticilerimizin, daha düşük fiyatla elektrik temin edecekleri bir abone grubu oluşturularak indirimli tarifeden elektrik almaları sağlanmalı”

Ankara – 09.12.2013 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “çiftçinin kış geldi” diye üretime ara vermediğini, kışın da üretimi sürdürdüğünü bildirerek, “Yazın tarlada nasıl üretiyorsak, kışın da örtü altında milyonlarca ton sebze, meyve üretmeye devam ediyoruz. Örtü altında 6 milyon 170 bin 827 ton sebze ve meyve üretiliyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 1995 yılında 2 milyon 354 bin 689 ton olan örtü altı sebze üretiminin 2000 yılında 3 milyon 677 bin 28 tona, 2012 yılında ise 5 milyon 856 bin 199 tona yükseldiğini ve 1995-2012 döneminde yüzde 148,7 arttığını belirtti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2000 yılında 55 bin 31 ton olan meyve üretiminin ise yüzde 471,73 artışla 2012 yılında 314 bin 628 tona çıktığını bildirdi.
Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin tarla üretiminin yanı sıra örtü altı üretiminde de çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Örtü altı üretim alanlarının yıldan yıla arttığını, 1995 yılında 363 bin 42 dekar olan toplam örtü altı üretim alanının 2010 yılında 563 bin 805 dekara çıktığı bilgisini veren Bayraktar, 2011 yılında süs bitkileri alanının da dahil olmasıyla örtü altı üretim alanının 611 bin 451 dekara, 2012 yılında geçici verilere göre, 617 bin 760 dekara yükseldiğini bildirdi.

- AB üyesi Malta’nın yüzölçümünün iki katı örtü altı üretim alanı var-

Örtü altı üretim alanlarının yüzde 45,12’sinin plastik seralardan, yüzde 26,42’sinin alçak tünel, yüzde 15,39’unun yüksek tünel örtü alanlarından, yüzde 13,07’sinin ise cam seralardan oluştuğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Plastik sera alanı 278 bin 730, alçak tünel örtü altı alanı 163 bin 207 dekar, yüksek tünel örtü altı alını 95 bin 95 dekar, cam sera alanı ise 80 bin 728 dekar. Toplam 617 bin 760 dekar alan, Bahreyn ve Singapur’un yüzölçümüne yakın, Avrupa Birliği üyesi Malta’nın ve turizm cenneti Maldivler’in iki katı bir alan demek. Üreticilerimiz büyük yatırımlar yaparak, Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin yüzölçümünün iki katı bir alanı örtü altı üretim alanı haline dönüştürdüler. Bu yatırımın meyvesini de 30 çeşit sebze, 4 çeşit meyveyi 6 milyon tondan fazla üreterek alıyorlar.”

-Örtü altı üretim rakamları-

Örtü altında geçici verilere göre, 2012 yılında 30 çeşit, 5 milyon 856 bin 199 ton sebze, 4 çeşit, 314 bin 628 ton meyve üretildi. Toplam üretim 6 milyon 170 bin 827 ton oldu. Sebze üretiminin yüzde 52,87’sini domates, yüzde 17,56’sını hıyar, yüzde 11,29’unu karpuz oluşturdu. 2012 yılında 3 milyon 96 bin 349 ton domates, 1 milyon 28 bin 122 ton hıyar, 661 bin 383 ton karpuz örtü altında üretildi.”
Bayraktar, 2012 yılı geçici verilere göre, örtü altında 387 bin 459 ton sivri biber, 241 bin 969 ton patlıcan, 135 bin 116 ton kavun, 114 bin 159 ton kabak (sakız), 80 bin 891 bin ton dolmalık biber, 38 bin 690 ton kıvırcık marul, 34 bin 153 ton taze fasulye, 16 bin 84 ton göbekli marul, 7 bin 221 ton aysberg marul, 4 bin 582 ton taze soğan, 3 bin 783 ton semizotu, 2 bin 599 ton ıspanak, 2 bin 40 ton roka üretildiğini bildirdi. Şemsi Bayraktar, üretimin maydanozda 411 ton, karayaprak lahanada 385 ton, terede 369 ton, pırasada 187 ton, kırmızı turpta 81 ton, dereotunda 57 ton, taze bezelyede 35 ton, taze sarımsakta 23 ton, nanede 18 ton, taze börülcede 13 ton, enginarda 8 ton, brokolide 5 ton, kırmızı lahanada 4 ton, karnabaharda 3 tonda kaldığını belirtti.

-Meyve üretiminde muz ve çilek ilk ikide-

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, örtü altında muz, çilek, kayısı ve üzüm üretiminin de yapıldığını, 26 bin 790 dekar alanda 161 511 ton muz, 40 bin 636 dekar alanda 152 bin 162 ton çilek, 310 dekar alanda 607 ton kayısı, 147 dekar alanda 348 ton üzüm üretildiğini, meyvede toplam üretimin 67 bin 883 dekarda 314 bin 628 ton olduğunu vurguladı.

-İller itibarıyla örtü altı sebze ve meyve üretimi-

İller itibarıyla örtü altı sebze üretiminde Antalya’nın 3 milyon 47 bin 636 tonla birinciliği aldığını belirten Bayraktar, “Sebze üretiminin yarıdan fazlasını Antalya tek başına gerçekleştiriyor. Antalya’yı 888 bin 426 tonla Mersin, 630 bin 830 tonla Adana, 537 bin 985 tonla Muğla, 180 bin 177 tonla İzmir, 133 bin 276 tonla Samsun izliyor” dedi.
Bayraktar, iller arasında meyve üretiminde Mersin’in 212 bin 824 tonla birinciliği aldığını, bu ili 64 bin 473 tonla Antalya, 32 bin 86 tonla Aydın’ın izlediğini bildirdi.
Seralarda en büyük gider kalemlerinden birinin elektrik enerjisi tüketimi olduğunu vurgulayan Bayraktar, üreticilerin, seralarda daha düşük fiyatla elektrik temin edecekleri bir abone grubu oluşturularak indirimli tarifeden elektrik almalarının sağlanması gerektiğini belirtti.

Niteliklerine göre örtü altı üretim alanları yıllar itibarıyla şöyle:

 

Yıl

Toplam Alan (Dekar)

Cam Sera (Dekar)

Payı (Yüzde)

Plastik Sera (Dekar)

Payı (Yüzde)

Yüksek Tünel (Dekar)

Payı (Yüzde)

Alçak Tünel (Dekar)

Payı (Yüzde)

1995

363.042

34.420

9,48

108.677

29,94

0,00

198.524

54,68

2000

422.130

56.558

13,40

148.242

35,12

44.885

10,63

172.445

40,85

2005

467.540

65.427

13,99

171.043

36,58

66.916

14,31

164.154

35,11

2010

563.805

80.772

14,33

230.543

40,89

81.521

14,46

170.969

30,32

2011

611.451

78.878

12,90

247.962

40,55

108.910

17,81

175.701

28,74

2012

617.760

80.728

13,07

278.730

45,12

95.095

15,39

163.207

26,42


1995, 2000 ve 2012 yıllarında örtü altı sebze üretim miktarları ve artış oranları şöyle:

 

Ürün Adı

1995 Üretim (Ton)

2000 Üretim (Ton)

2012 Üretim (Ton)

2000-2012 Değişim (Yüzde)

1995-2012 Değişim (Yüzde)

1

Domates

873.878

1.375.103

3.096.349

125,17

254,32

2

Hıyar

557.197

1.043.706

1.028.122

-1,49

84,52

3

Karpuz

498.907

485.381

661.383

36,26

32,57

4

Biber (Sivri)

101.668

261.205

387.459

48,34

281,10

5

Patlıcan

121.807

183.523

241.969

31,85

98,65

6

Kavun

44.273

91.753

135.116

47,26

205,19

7

Kabak (Sakız)

108.893

80.720

114.159

41,43

4,84

8

Biber (Dolmalık)

23.530

74.299

80.891

8,87

243,78

9

Marul (Kıvırcık)

1.320

5.614

38.690

589,17

2.831,06

10

Fasulye (Taze)

12.413

40.435

34.153

-15,54

175,14

11

Marul (Göbekli)

7.768

31.837

16.084

-49,48

107,05

12

Marul (Aysberg)

 

 

7.221

 

 

13

Soğan (Taze)

51

1.229

4.582

272,82

8.884,31

14

Semizotu

235

393

3.783

862,60

1.509,79

15

Ispanak

 

994

2.599

161,47

 

16

Roka

 

5

2.040

40.700,00

 

17

Maydanoz

437

42

411

878,57

-5,95

18

Lahana (Karayaprak)

 

68

385

466,18

 

19

Tere

 

 

369

 

 

20

Pırasa

 

20

187

835,00

 

21

Turp (Kırmızı)

 

6

81

1.250,00

 

22

Dereotu

7

3

57

1.800,00

714,29

23

Bezelye (Taze)

 

58

35

-39,66

 

24

Sarımsak (Taze)

 

4

23

475,00

 

25

Nane

 

1

18

1.700,00

 

26

Börülce (Taze)

 

5

13

160,00

 

27

Enginar

 

 

8

 

 

28

Brokoli

 

 

5

 

 

29

Lahana (Kırmızı)

 

4

4

0,00

 

30

Karnabahar

 

2

3

50,00

 

31

Bakla (Taze)

2.269

618

 

-100,00

-100,00

32

Ispanak

36

 

 

 

-100,00

33

Bamya

 

30

 

 

 

 

Toplam

2.354.689

3.677.028

5.856.199

59,26

148,70

2000 ve 2012 yıllarında örtü altı meyve üretim miktarları ve artış oranları şöyle:

 

Ürün adı

2000 Üretim (Ton)

2012 Üretim (Ton)

2000-2012 Değişim (Yüzde)

1

Çilek

19.656

152.162

674,12

2

Muz

35.375

161.511

356,57

3

Kayısı

 

607

 

4

Üzüm

 

348

 

 

Toplam

55.031

314.628

471,73

2012 yılında iller itibarıyla örtü altı sebze üretim miktarları şöyle:

 

 

İller

Sebze Üretimi (Ton)

1

Antalya

3.047.636

2

Mersin

888.426

3

Adana

630.830

4

Muğla

537.985

5

İzmir

180.177

6

Samsun

133.276

7

Bilecik

39.691

8

Hatay

39.246

9

Manisa

31.225

10

Yalova

27.860

11

Eskişehir

24.505

12

Burdur

24.144

13

Aydın

23.071

14

Bartın

19.421

15

Kocaeli

15.169

16

Bursa

12.309

17

Denizli

12.249

18

Isparta

8.706

2012 yılında iller itibarıyla örtü altı meyve üretim miktarları şöyle:

 

İller

Meyve Üretimi (Ton)

1

Mersin

212.824

2

Antalya

64.473

3

Aydın

32.086

4

Hatay

1.610

5

Adana

1.440

6

İzmir

1.422

7

Muğla

704

8

Manisa

33

9

Çanakkale

17

10

Uşak

12

11

Düzce

7