-DOKAP’ta tarıma yatırım bölgeyi geliştirecek…
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması, kamu yatırımları ve diğer faaliyetlerin yeniden programlanmasıyla bölgenin birçok sorunu çözülecek, topyekûn ve istikrarlı bir şekilde kalkınacak”
-“Bölge, fındık, çay, kivi, arıcılık, alabalık yetiştiriciliği ve avcılık açısından şanslı konumda”
-“2018 yılına kadar 10 milyar 369 milyon lira kamu yatırımı yapılacak Eylem Planı’nda yer alan 128 eylemden 31’i tarım
sektörüyle ilgili”
-“Eylem planıyla, çay ve fındık ürün kalitesi artırılacak. Tarıma dayalı sanayi yatırım potansiyeli araştırılıp geliştirilecek”
-“Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi sağlanacak. Çiğ sütün uygun koşullarda toplanması için altyapı kurulumu, hayvancılıkta örnek üretim sistemleri ve arıcılık desteklenecek”
-“Su ürünleri sektörü geliştirilecek. Soğuk hava depolama kapasitesi artırılacak. Lisanslı depoculuk yaygınlaştırılacak”
-“Sahil bandında 5 dekara kadar inen işletme büyüklüğü, arazilerin hisseli olması ve kadastro meselesinin bulunması, fındık ve çay bahçelerinin büyük bölümünün ekonomik ömrünü tamamlayan bahçelerden oluşması bölgenin önemli sorunları arasında”
-“Su zengini Doğu Karadeniz bölgemizde bile sulanan alanlar, sulanabilir alanın yüzde 30’unda kalıyor. Hızla sulama yatırımları bitirilmeli”
-“Bölgenin sulama altyapısı modernize edilerek güçlendirilmeli, taşkın ve ıslah faaliyetleri bir an önce tamamlanmalıdır”
Ankara – 05.03.2015 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tarıma yapılacak yatırımın bölgeyi geliştireceğini bildirerek, “Su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması, kamu yatırımları ve diğer faaliyetlerin yeniden programlanmasıyla bölgenin birçok sorunu çözülecek, topyekûn ve istikrarlı bir şekilde kalkınacak” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, Samsun, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt illerini kapsayan Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın, 3 Haziran 2011 tarihinde, sosyal, ekonomik ve çevre konularında gözlenen olumsuzlukları gidermek amacıyla kurulduğunu hatırlattı.
DOKAP’ın bölgenin ekonomik yapısını güçlendirerek, bölge insanının ortalama gelir düzeyini yükseltmeyi ve gelir dağılımını iyileştirmeyi, bölgenin sosyal gelişmesini, dayanışmasını ve iç entegrasyonu sağlamayı, bölgenin doğal kaynaklarını ve çevre kapasitesini koruyarak uzun dönemli sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmeyi amaçladığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kalkınma stratejisi, ana ulaşım altyapısının, çok amaçlı su kaynaklarının geliştirilmesi, toprak mülkiyeti ve kullanımının iyileştirilmesi ve mahalli idarelerin güçlendirilmesi olmak üzere 4 bileşenden oluşuyor.
DOKAP kapsamındaki iller, diğer unsurlarının yanı sıra hayvancılık, balıkçılık, tarım, orman varlıklarıyla da önemli bir konumda. Su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması, kamu yatırımları ve diğer faaliyetlerin yeniden programlanmasıyla bölge, topyekûn ve istikrarlı bir şekilde kalkınacak. 2014-2018 Eylem Planı kapsamında 10 milyar 369 milyon lira kamu yatırımı yapılacak.”
-Tarım sektöründe gerçekleştirilecek 31 eylem-
Eylem Planı’nda yer alan 128 eylemden 31’inin tarım sektörüyle ilgili olduğunu bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Bu çerçevede, bölgede tarımsal kirliliğin izlenmesi ve azaltılması projesi uygulanacak. Bizim de içinde yer aldığımız çiftçi örgütlerimizle eğitim ihtiyaçları analiz edilecek ve gerekli görülen alanlarda eğitim programları düzenlenecek. Devam eden büyük su işleri hızlandırılarak sulama altyapısı geliştirilecek. Küçük sulama işleri tamamlanacak. Küçük ölçekli tarımsal sulama projeleri kapsamında gölet ve kapalı sulama sistemlerinin yapımı desteklenecek. Sulama sistemlerinin performansı izlenecek. Basınçlı sulama sistemleri ve etkin su kullanımı konusunda çiftçi ve teknik eleman eğitimi yapılacak. Islah ve taşkın koruma faaliyetleri hızlandırılacak. Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri tamamlanacak.
KÖYDES Projesi kapsamında kırsal altyapı sorunları çözüme kavuşturulacak. Tarımsal araştırmalar altyapısı iyileştirilecek. Çiftçi eğitim ve yayım faaliyetleri geliştirilecek ve araştırma ile yayım faaliyetleri entegre biçimde yürütülecek. İl Gıda Kontrol Laboratuvarları için gerekli altyapı güçlendirilecek.
Sertifikalı tohum ve fidan üretimi ile kullanımı desteklenecek. Bölgenin bitkisel üretim potansiyeli değerlendirilecek. Potansiyel organik havzalar tespit edilecek. Çay ve fındık ürün kalitesi artırılacak.
Meraların ıslah ihtiyacı belirlenecek ve sürdürülebilir yönetimi sağlanacak. Tarıma dayalı sanayi yatırım potansiyeli araştırılıp geliştirilecek. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi sağlanacak. Çiğ sütün uygun koşullarda toplanması için altyapı kurulumu, hayvancılıkta örnek üretim sistemleri ve arıcılık desteklenecek.
Su ürünleri sektörü geliştirilecek. Soğuk hava depolama kapasitesi artırılacak. Lisanslı depoculuk yaygınlaştırılacak. Tarımsal üreticilerin tarım dışı faaliyetlerden elde ettikleri gelir yükseltilecek. Girdi temini ve ürün pazarlamaya ilişkin olarak üreticilerin ortak girişimleri desteklenecek.
Orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi sağlanacak. Tıbbi aromatik bitkilerin envanteri çıkarılacak ve ticari kullanım potansiyelleri araştırılacak. Organik gübre üretimine yönelik araştırmalar yapılacak.”
-Yumurta tavukçuluğu, arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler-
Bölgede fındık ve çay üretimine alternatif olarak serbest sistem yumurta tavukçuluğu, arıcılık, tıbbi ve aromatik bitkiler projelerine önem verildiğini vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Serbest sistem yumurta tavukçuluğu projesinde pilot olarak seçilen Ordu ilinin Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ulubey ilçelerinde 80, Akkuş ilçesinde 175 olmak üzere toplamda 255 üretici başvuru yaptı. Kredi, ruhsat ve kümes inşaatı olarak üretime başlama aşamaları devam ediyor. 30 tanesinin kümes yapım işlemi tamamlandı. 15 adedi işletmeye alındı.
Bölgede arıcılıkla ilgili eğitim çalışmalarına destek verildi. Bir yılda 1140 üreticiye eğitim hedeflendi. Şimdiye kadar 28 eğitim düzenlenirken, 417 kişi teorik ve uygulamalı eğitime katıldı.
Ayrıca tıbbi ve aromatik bitkiler projesinde son aşamaya gelindi.”
-DOKAP’ın potansiyeli ve sorunları-
DOKAP’ın 48 bin 256 kilometrekare yüzölçümüne sahip 8 ilden oluştuğunu, bölgenin ana geçim kaynağının tarım olduğunu hatırlatan Bayraktar, bölgede 1 milyon 148,3 bin hektar tarıma elverişli arazi bulunduğunu bildirdi. Bu alanın yüzde 7,5’inin nadasa bırakıldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bölgenin en önemli ürünleri içinde fındık ve çay öncelikli. DOKAP’ta Samsun, Gümüşhane ve Bayburt hariç 5 ilde (Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin) tarım alanlarının yüzde 70’i fındıklıklardan ve çay bahçelerinden oluşuyor. İşletme büyüklüğü, bitkisel ürün çeşitliliği ve ürün verimliliği bakımından dezavantajlı olan bölge, fındık, çay, kivi, arıcılık, alabalık yetiştiriciliği ve avcılık açısından şanslı konumda. Samsun, Gümüşhane ve Bayburt hariç özellikle sahil bandında 5 dekara kadar inen işletme büyüklüğü, arazilerin hisseli olması ve kadastro meselesi bulunması, fındık ve çay bahçelerinin büyük bölümünün ekonomik ömrünü tamamlayan bahçelerden oluşması bölgenin önemli sorunları arasında.”
Bölge genelinde toplam sulanabilir arazinin 858 bin 873 hektar olmasına karşın bu alanın sadece 256 bin 315 hektarının sulanabildiğine dikkati çeken Bayraktar, “Su zengini Doğu Karadeniz bölgemizde bile sulanan alanlar, sulanabilir alanların yüzde 30’unda kalıyor. Hızla sulama yatırımları bitirilmelidir. Ayrıca, yıl içinde yoğun yağış alan Doğu Karadeniz Bölgemizde taşkın riski de önemli bir sorundur. Bölgenin sulama altyapısı modernize edilerek güçlendirilmeli, taşkın ve ıslah faaliyetleri bir an önce tamamlanmalıdır. Ayrıca arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri de hızla bitirilmelidir” dedi.