Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Buğday ekimi…

-Buğday ekimi…

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Ülkemizin en önemli bitkisel ürünü olan buğdayda ekim alanlarının, toplam ekilen alanın yaklaşık yarısını kaplıyor”

-“Bundan dolayı buğday ekimi çiftçimizin en fazla dikkat etmesi gereken faaliyetlerinin başında gelmektedir”

-“Kuraklık başta olmak üzere hemen hemen bütün doğal afetlerin yaşanması nedeniyle, TÜİK, 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin, 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiğini tahmin ediyor”

-“Sulanabilir bütün alanların sulanmasıyla diğer ürünlerde olduğu gibi buğdayda da önemli üretim artışı olacak, ülkenin büyük bölümünde kuraklığın ürüne olumsuz yansıması görülmeyecek”

-“Birçok çiftçimizin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa ürün alınması nedeniyle buğdayda kaliteli ve bol ürün için toprak hazırlığı, ekim, bakım gibi kültürel işlemlerin tekniğine uygun yapılması gerekir”

-“Hububat yetiştiriciliğinde bol ve kaliteli ürün alabilmek için sertifikalı tohumluk kullanılmalı, toprak tahlil sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır”

 

Ankara – 29.10.2014 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin en önemli bitkisel ürünü olan buğdayda ekim alanlarının, toplam tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanın yaklaşık yarısını kapladığını bildirerek, “bundan dolayı buğday ekimi çiftçimizin en fazla dikkat etmesi gereken faaliyetlerin başında gelmektedir” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, farklı ekolojilere sahip olan Türkiye’de, buğday ekiminin bölgelere göre Eylül’ün ikinci yarısında başlayıp Kasım’ın sonuna kadar devam ettiğini bildirdi. Türkiye’de 23,81 milyon hektar toplam tarım alanı bulunduğunu, bunun 15,62 milyon hektarının tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanını oluşturduğunu vurgulayan Bayraktar, bu alanın 7,77 milyon hektarının da buğday ekilen alanlardan meydana geldiğini, buğday alanlarının toplam tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin ekilen alanın yüzde 49,7’ünü kapladığını belirtti.

Kuraklığın 2013-2014 üretim sezonunda buğday, arpa başta olmak üzere tahıl üretimini çok olumsuz etkilediğini bildiren Bayraktar, “kuraklık başta olmak üzere hemen hemen bütün doğal afetlerin yaşanması nedeniyle, Türkiye İstatistik Enstitüsü, 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olan buğday üretiminin, 2014’de yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona indiği tahmin ediyor” dedi.

Türkiye’de buğday ekim alanının son yıllarda azalmasına rağmen, 2013 yılında, 2012 yılına göre 243 bin hektar artarak 7 milyon 529 bin 600 hektardan 7 milyon 772 bin 600 hektara çıktığını belirten Bayraktar, 2014 yılı ekilen alan miktarının henüz açıklanmadığını, 2013 yılıyla aynı düzeylerde olduğunu tahmin ettiklerini bildirdi.

Sulama altyapı yatırımları tamamlanmadığı için Türkiye’de teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar alanın 5,73 milyon hektarının sulanabildiğini, 2,77 milyon hektarın ise henüz sulanamadığını vurgulayan Bayraktar, “Sulama altyapı yatırımları hızla tamamlanmalıdır. Sulanabilir bütün alanların sulanmasıyla diğer ürünlerde olduğu gibi buğdayda da önemli üretim artışı olacak, ülkenin büyük bölümünde, kuraklığın ürüne olumsuz yansıması görülmeyecek” dedi.

 

-Toprak işleme ve tarla hazırlığı en önemli işlem-

 

Özellikle buğdayda kaliteli ve bol ürün alabilmek için üretimin başlangıç aşaması olan toprak işleme ve tarla hazırlığının en önemli işlem olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Birçok çiftçimizin tek gelir kaynağı olması ve yılda sadece bir defa ürün alınması nedeniyle buğdayda kaliteli ve bol ürün için toprak hazırlığı, ekim, bakım gibi kültürel işlemlerin tekniğine uygun yapılması gerekir. Üreticiler, ekimi uygun bir toprak işleme sonucu yapabilir. Toprak işlemeyle iyi bir tohum yatağı hazırlanmış, yabancı ot kontrolü sağlanmış, toprak yüzeyindeki bitki artıkları, anız ve ahır gübresi gömülmüş olacaktır. Bu amaçları gerçekleştirebilmek için değişik yapıda birçok toprak işleme aleti geliştirilmiştir.

Üreticilerimizin toprak işlerken toprağın tavda olmasına dikkat etmeleri gerekir. Toprak, işlemeye uygun olması gerekenden daha nemli ve daha kuru olmamalıdır. Toprak tavda iken, toprak işleme aletlerine bulaşmaz, toprak sürüm sırasında helva gibi dağılır ve büyük tezekler oluşmaz. Tavın kaçırılması sürümde iri tezeklerin çıkmasına neden olmaktadır. Üreticilerimiz kesinlikle çok nemli toprak koşullarında buğday ekimi için pullukla sürüm yapmamalıdırlar.”

Ekim zamanının, toprakta çimlenmenin hızlı bir şekilde olacağı, alatav riskinin (çimlerin kuruması) azaldığı ve kışa girmeden önce iyi bir çıkışın sağlanacağı şartları sağlayan zamanda yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Ekim zamanının belirlenmesi çok önemli olup erken ekimlerde yüksek toprak sıcaklığından dolayı tohumun çimlenememesine veya çimlendikten sonra yetersiz nem nedeniyle ‘alatav’ da denilen çimlerin kurumasına neden olur. Geç ekimde, tohum kışa girmeden çimlenmez veya yetersiz çimlenenler ise kışa cılız girer, soğuklardan zarar görürler. Bu nedenle üreticilerimizin ekim zamanını iyi gözlemleyip ekim yapmaları gerekmektedir. Üreticilerimiz pratik olarak, tohum yatağındaki toprak sıcaklığı 8-10 derece olduğu zaman ekim yaparlarsa kök gelişmesi hızlı ve kök tacı da derin olur.”

 

-“Bol ve kaliteli ürün için sertifikalı tohumluk, tahlil sonuçlarına

göre gübre”-

 

Hububat yetiştiriciliğinde bol ve kaliteli ürün alabilmek için sertifikalı tohumluk kullanılmalı, toprak tahlil sonuçlarına göre gübreleme yapılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Buğday tarımında yüksek ve kaliteli ürün alabilmek için üreticilerimizin sertifikalı tohumluk kullanımı çok önemlidir. Üreticilerimiz tohumluk belirlerken bölge şartlarına uyan, önceden ekileceği bölgede denenmiş, değirmencilerin istediği, tescilli veya üretim izinli, verim potansiyeli ve sürme hızı yüksek, taneleri dolgun, hastalık ve zararlılara karşı ilaçlanmış olması gibi kriterlere dikkat etmeleri gerekmektedir.

Buğday tarımında gübre, üretim maliyetlerinde etkili bir girdidir. Bu nedenle üreticilerimiz, bilinçli ve dengeli bir gübreleme yapmak için ekecekleri tarlayı temsil edecek şekilde, usulüne uygun alacakları toprak örneklerini analiz yaptırarak kendilerine önerilen tavsiyeye göre gübreleme yapmalıdırlar. Böylece hem bilinçli gübreleme yapmış olacak hem de toprak analizi ve gübre desteğinden faydalanmış olacaklardır.”

 

-Buğday dünyada da önemli bir ürün-

 

Ülkemiz için oldukça önemli olan buğday üretimine diğer ülkelerin de büyük önem verdiğini kaydeden Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Türkiye, dünyada, 2013 yılında, 218,4 milyon hektar buğday ekim alanının 7,77 milyon hektarını, 713,1 milyon ton buğday üretiminin 22,05 milyon tonunu karşılamıştır.

2013 yılında buğday üretiminde Çin 121,72 milyon tonla birinci, Hindistan 93,51 milyon tonla ikinci, ABD 57,96 milyon tonla üçüncü,  Rusya 52,09 milyon tonla dördüncü, Fransa 38,61 milyon tonla beşinci, Kanada 37,5 milyon tonla altıncı, Almanya 25,01 milyon tonla yedinci, Pakistan’ın 24,23 milyon tonla sekizinci, Avusturalya 22,8 milyon tonla dokuzuncu, Ukrayna 22,7 milyon tonla onuncu ve Türkiye 22,05 milyon tonla on birinci sırada yer almaktadır.

         Buğday ekim alanında Hindistan 29,65 milyon hektarla ilk sırada olup, bu ülkeyi 24,1 milyon hektarla Çin ve 23,3 milyon hektarla Rusya’nın takip etmektedir. Ülkemiz ise 7,77 milyon hektar buğday ekim alanı ile dokuzuncu sıradır.”