Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > -Bayraktar, Tirebolu Fındık İşleme Tesisi’nin açılışını yaptı

-Bayraktar, Tirebolu Fındık İşleme Tesisi’nin açılışını yaptı

-Bayraktar, Tirebolu Fındık İşleme Tesisi’nin açılışını yaptı

-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Bu bölgede fındık bir devlet politikası olmalıdır”

-“Verimlilik rakamlarını yukarıya çekmemiz, daha bilinçli üretim yapmamız lazım”

-“Ben üretiyorum, içinde mazot, gübre, ilaç, işçilik var. Bu ürünü satanların maliyeti ne? Aldın sattın para kazandın”

 

Tirebolu/Giresun – 03.10.2019 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Karadeniz’de 400 bin ailenin geçim kaynağı olan, bölgenin sosyo ekonomik yapısını çok yakından ilgilendiren fındığa herkesin sahip çıkması gerektiğini bildirerek, “Bu bölgede fındık bir devlet politikası olmalıdır” dedi.

Tirebolu Ziraat Odası’nın Fındık İşleme Tesisi açılışına TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hasan Kozoğlu, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, İlçe Ziraat Odası Başkanları, çiftçiler katıldı.

Bayraktar, açılışta yaptığı konuşmada, bu tesisleri çok önemsediğini, çiftçiden gelen aidatın son kuruşuna kadar çiftçiye hizmet olarak kullanılması gerektiğini söyledi. Son yıllarda Ziraat Odaları’nın hummalı bir çalışma içinde olduklarına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Odalarımız, laboratuvarlar, eğitim merkezleri, girdi mağazaları açıyor. Fabrikalar, ürün işleme tesisleri kuruyor. Ben de Türkiye’nin her tarafında açılışlara katılıyor, Odalarımızın heyecanını paylaşıyorum, teşvik ediyorum. Odalarımız 200’e yakın Avrupa Birliği kırsal kalkınma projesi hayata geçirdi. Gelen kaynağı çiftçimiz için kullandı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odalarımız 560 bin çiftçimize eğitim verdik. Bunun 190 bini kadın çiftçilerimiz. Kadın çiftçilerimizi eğitmek zorundayız. Çünkü kadınlar olmasa bu üretimi sağlayamayız. 900 bin çiftçimizi fuarlara götürdük. Bilgiyle, teknolojiyle tanışmalarını sağladık.”

Ziraat Odaları olarak, fındıkta tarım politikası, fiyat politikası ne olacak konusunun görevleri olduğunu ancak başka işlerin de unutulmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bunlara da odaklanmamız lazım. Artık Giresun’da bu bahçeleri nasıl yenileyeceğiz, nasıl geliştireceğiz, hastalık ve zararlılarla nasıl mücadele edeceğiz gibi konulara da bakmamız gerekiyor. Yeni zararlılar çıkmaya başladı. İhmal edemeyiz. Ziraat Odaları olarak bu mücadeleyi verirken, mücadelenin neresinde olacağız. Kendi aramızda değerlendirmemiz, çiftçimizin mücadelede yanında olmamız, mesafe almamız lazım.

Verimlilik rakamlarını yukarıya çekmemiz, daha bilinçli üretim yapmamız lazım. Örnek bahçelerde verim yüzde 100-200 artıyor. Eğitimse eğitim, mekanizasyonsa mekanizasyon, örnek bahçeyse örnek bahçe. Bunları yapmamız gerekiyor. Fındık tabii ki önemli. Fındığı bu bölgede sökün atın 400 bin fındık ailesi, milyonlar yapar ne yapacak? Bu bölgede gelişmiş bir hizmet sektörü, sanayi olsa, iş olsa kimseyi tutamazsınız. Zaten hizmet sektöründe, sanayide asgari ücretle iş bulan tarımdan kaçıyor.

 

-“Bu kadar insanın geçim kaynağı ise sahip çıkacaksınız”-

 

Bu kadar insanın geçim kaynağı ise sahip çıkacaksınız. Bu bölgenin sosyo ekonomik yapısını çok yakından ilgilendiren fındığa herkes sahip çıkacak. Bu bölgede fındık bir devlet politikası olmalıdır. Üretici yoksa fındık yok, fındık yoksa ihracat yok, ihracat yoksa ihracatçı, esnaf yok. Bu sadece bizim meselemiz değil. Bu bölgede yaşayan herkesin bu ürüne, bu ürünü yetiştiren çiftçiye sahip çıkması lazım. Bu vicdani bir görev.

Ben üretiyorum. İçinde ne var? Mazot, gübre, ilaç, işçilik, maliyet var. Bu ürünü satanların maliyeti ne? Aldın sattın para kazandın. Bu ürünü üreten insanlara, emeğe saygı duyulmalıdır. Buradan sesleniyorum. Bu insanların duasını alın, bedduasını değil. Bu lobilerin hedefi Ziraat Odalarıdır. Ziraat Odalarını kapatalım, çiftçiyi savunan bir meslek kuruluşu kalmasın. Yıllardır uğraşıyorlar. Ziraat Odalarının mücadelesi sayesinde TMO fındığı tanıdı. Fiskobirlik de olsun. Biz isteriz. Üretici örgütü. Zaten üretici örgütleri aktif bir şekilde devreye girse meyve ve sebzede bu makası yaşamayız. Üretici para kazanır.”

 

-“Zorluğunuzu biliyoruz ama emanete vermemeye çalışın”-

 

Bu yıl da fındık fiyatlarını aşağı çekeceklerini, üreticiyi perişan edeceklerini gördüklerini bildiren Bayraktar, “Arzın yeterli olmadığı zamanlarda bile fiyatı aşağı çekiyorlar. Çünkü piyasa arz talebe göre çalışmıyor. Tekelleşme var. Fındık üreten bütün illerimizde basın açıklamaları yaptık TMO’yu göreve davet ettik. Yetmedi. Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz’de odalarımızın, çiftçilerimizin katılımıyla toplantılar yaptık. Üçüncü ayağa geçmeden TMO hasat öncesi fiyat açıkladı. Bugün bile TMO’ya rağmen lobiler fiyatı aşağı çekmeye çalışıyorlar. ‘TMO’ya daha fazla alım yapın, gelen fındığı alın, zorluk çıkarmayın’ diyoruz. Fındıkta, hububatta lisanslı depolar devreye girdi. Zorluğunuzu biliyoruz ama yine de emanete fındığınızı vermemeye çalışın. Piyasaya kontrollü indirin. Emanete verdiğiniz fındığı piyasaya sürüyorlar” dedi.

Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir devletin böyle bir ürünü ihmal etmesinin mümkün olmadığını belirten Bayraktar, “örgütünüze sahip çıkın. Hiçbir zaman çiftçimizi orta yerde bırakmadık, satmadık. Bu lobilerle kim böyle mücadele edebilir? Bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz. Yeter ki siz bizim arkamızda durum, bize destek olun” diye konuştu.

Bayraktar, açılışını yaptıkları tesisler gibi tesislere ihtiyaç bulunduğunu bildirerek, “örnek bir tesis, bir model. Çiftçimiz, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.

 Konuşmaların ardından Tirebolu Ziraat Odası’nın Fındık İşleme Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi.