-“Mart ayında, üretici ve market fiyatları arasındaki fark
incelediğinde, fiyat farkı en fazla yüzde 480 ile maydanozda
gerçekleşti”
-“Fark, ıspanakta yüzde 315,45, pırasada yüzde 313,41, kuru
soğanda yüzde 293,58 oldu”
-“Maydanozun adedi üreticide 15 kuruşken, markette 87
kuruştan, ıspanak ve pırasanın kilogramı üreticide 41
kuruşken, markette 1 lira 70 kuruştan satıldı”
-“Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte üretim normal
seyrine dönmeye başlamış, fiyat artışlarının görüldüğü havuç,
ıspanak, pırasa gibi kışlık sebzelerde fiyatlar, Ocak ayına
göre gerilemiştir”
Ankara – 03.04.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mart ayında, üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, fiyat farkının en fazla yüzde 480 ile maydanozda gerçekleştiğini bildirdi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, üretici ile market fiyatları arasında yüzde 480’lere varan fiyat farkı olduğunu, maydanozda adet olarak 15 kuruş olan üretici fiyatının markette yüzde 480 artışla 87 kuruşa çıktığını belirtti.
Mart ayında, üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, fiyat farkının maydanozdan sonra yüzde 315,45 ile ıspanakta görüldüğünü anlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Üretici ve market fiyatları arasındaki fark, ıspanakta yüzde 315,45, pırasada yüzde 313,41, kuru soğanda yüzde 293,58, yeşil mercimekte yüzde 273,38, yeşil soğanda yüzde 272,5, limonda yüzde 258,81, lahanada yüzde 255,56, karnabaharda yüzde 250 düzeyinde. Fiyat farkı, salatalıkta yüzde 246,44, armutta yüzde 243,59, kabakta yüzde 231,57, domateste yüzde 229,73, pirinçte 228,33, patateste yüzde 220,28, elmada yüzde 207,56, kırmızı mercimekte yüzde 206,88, kuru fasulyede yüzde 202,78, havuçta yüzde 201,16 oldu.
Ürün gruplarına bakıldığında üretici ve market arasındaki fiyat farkı, hayvansal ürünlerden sütte yüzde 182,19, dana etinde yüzde 80,23, kuzu etinde yüzde 66,41, yumurtada yüzde 54,43, kurutulmuş ürünlerden kuru incirde yüzde 172,22 düzeyinde gerçekleşti.”