-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“Üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelediğinde, fiyat farkı en fazla, Mart’ta olduğu gibi, Nisan’da da yüzde 423,05 ile maydanozda gerçekleşti”
-“Fark, kuru soğanda yüzde 316,25, ıspanakta yüzde 290,78, yeşil mercimekte yüzde 290,23 oldu”
-“Maydanozun adedi üreticide 18 kuruşken, markette 92 kuruştan, kuru soğanın kilogramı üreticide 20 kuruşken, markette 83 kuruştan satıldı”
-“Üretici ve marketlerde fiyatı en fazla artan ürünler domates ve armut oldu. Market fiyatı, domateste yüzde 34,1, armutta yüzde 10,9, üretici fiyatı, domateste yüzde 60,2, armutta yüzde 46,2 arttı”
-“Domateste üretici fiyatı Nisan’da 86 kuruştan 1 lira 37 kuruşa, market fiyatı 2 lira 82 kuruştan 3 lira 78 kuruşa, armutta ise üretici fiyatı 1 lira 30 kuruştan 1 lira 90 kuruşa, market fiyatı 4 lira 47 kuruştan 4 lira 95 kuruşa yükseldi”
-“Nisan ayında üretici fiyatlarına bakıldığında, 11 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 14 üründe azalma, 6 üründe ise fiyat artışları oldu”
-“Market fiyatlarına bakıldığında ise 4 üründe fiyat değişimi olmazken, 18 üründe azalma, 11 üründe fiyat artışı görüldü”
-“TÜİK’e göre, Nisan ayında tüketici fiyatları, bir önceki aya göre, yüzde 0,12 azaldı. Genel enflasyonda yüzde 1,52’lik artış olduğu bir ortamda gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubundaki düşüş dikkat çekicidir”
-“Üretici fiyatları, tarım, avcılıkta yüzde 0,70, ormancılık, tomrukçulukta yüzde 0,29, balıkçılıkta yüzde 0,69 düştü. 4 aylık üretici fiyatları endeksi de tarım, avcılık ve ormancılık sektöründe yüzde 0,01 geriledi. Görüldüğünü gibi gıda ve tarım, enflasyonu azaltıcı bir etki yapmıştır”
Ankara – 03.05.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında, üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, fiyat farkının en fazla, Mart’ta olduğu gibi, Nisan ayında da yüzde 423,05 ile maydanozda gerçekleştiğini bildirdi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, TZOB tarafından derlenen fiyatlara göre, üretici ile market fiyatları arasında yüzde 423’lere varan fiyat farkı olduğunu, maydanozda adet olarak 18 kuruş olan üretici fiyatının markette yüzde 423,05 artışla 92 kuruşa çıktığını belirtti.
Nisan ayında, üretici ve market fiyatları arasındaki fark incelendiğinde, fiyat farkının maydanozdan sonra yüzde 316,25 ile kuru soğanda görüldüğü bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Üretici ve market fiyatları arasındaki fark, ıspanakta yüzde 290,78, yeşil mercimekte yüzde 290,23, limonda yüzde 277,13, patateste yüzde 273,33, marulda yüzde 265,24, salatalıkta yüzde 265, zeytinde yüzde 255,28, zeytinyağında yüzde 175,58, kabakta yüzde 236,15, pirinçte yüzde 229,22, pırasada yüzde 228,78, kuru fasulyede yüzde 223,33, sivri biberde yüzde 210,76, kırmızı mercimekte yüzde 208,89, lahanada yüzde 203,33, domateste yüzde 175,99 oldu.
Ürün gruplarına bakıldığında üretici ve market arasındaki fiyat farkı, hayvansal ürünlerden sütte yüzde 182,50, dana etinde yüzde 81,77, kuzu etinde yüzde 68,78, yumurtada yüzde 45,80, kurutulmuş ürünlerden kuru üzümde yüzde 160,65, kuru kayısıda yüzde 134,33, kuru incirde yüzde 108,02 düzeyinde gerçekleşti.”
-Üretici ve market fiyatları-
1 kilogram kuru soğanın üretici fiyatının 20 kuruş, market fiyatının 83 kuruş, ıspanağın üretici fiyatının 44 kuruş, market fiyatının 1 lira 72 kuruş, yeşil mercimeğin üretici fiyatının 1 lira 18 kuruş, market fiyatının 4 lira 60 kuruş, limonun üretici fiyatının 62 kuruş, market fiyatının 2 lira 32 kuruş, patatesin üretici fiyatının 33 kuruş, market fiyatının 1 lira 21 kuruş olduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Nisan ayında marulda üretici fiyatı adet olarak 41 kuruşken, market fiyatı 1 lira 49 kuruş, kilogram olarak salatalıkta üretici fiyatı 47 kuruş, market fiyatı 1 lira 70 kuruş, zeytinde üretici fiyatı 3 lira, market fiyatı 10 lira 66 kuruş, zeytinyağında üretici fiyatı 4 lirayken, market fiyatı 11 lira 2 kuruş, kabakta üretici fiyatı 55 kuruş, market fiyatı 1 lira 86 kuruş, pirinçte üretici fiyatı 1 lira 48 kuruş, market fiyatı 4 lira 87 kuruş, pırasada üretici fiyatı 41 kuruş, market fiyatı 1 lira 35 kuruş, kuru fasulyede üretici fiyatı 1 lira 80 kuruş, market fiyatı 5 lira 82 kuruş, sivri biberde üretici fiyatı 81 kuruş, market fiyatı 2 lira 52 kuruş, kırmızı mercimekte üretici fiyatı 1 lira 20 kuruş, market fiyatı 3 lira 71 kuruş, lahanada üretici fiyatı 45 kuruş, market fiyatı 1 lira 37 kuruş oldu.
Litre olarak sütte üretici fiyatı 80 kuruşken, market fiyatı 2 lira 26, kilogram olarak dana etinde üretici fiyatı 14 lira 68 kuruşken, market fiyatı 26 lira 68 kuruş, kuzu etinde üretici fiyatı 19 lira 88 kuruşken, market fiyatı 33 lira 55 kuruş, adet olarak yumurtada üretici fiyatı 21 kuruşken, market fiyatı 30 kuruş, kuru üzümde üretici fiyatı 3 lira 60 kuruşken, market fiyatı 9 lira 38 kuruş, kuru kayısıda üretici fiyatı 5 lirayken, market fiyatı 11 lira 72 kuruş, kuru incirde üretici fiyatı 6 lirayken, market fiyatı 12 lira 48 kuruş, elmada üretici fiyatı 1 lira 8 kuruşken, market fiyatı 3 lira 4 kuruş, domatesin üretici fiyatı 1 lira 37 kuruşken, market fiyatı 3 lira 78 kuruş olarak gerçekleşti.”
-Nisan ayındaki fiyat artışları-
Bayraktar, Nisan ayında üretici fiyatlarına bakıldığında, 11 üründe fiyatlar bir ay öncekine göre değişmezken, 14 üründe azalma, 6 üründe ise fiyat artışları olduğunu kaydetti.
Şemsi Bayraktar, Nisan’da, market fiyatlarına bakıldığında ise 4 üründe fiyat değişimi olmazken, 18 üründe azalma, 11 üründe fiyat artışı görüldüğünü vurguladı.
Nisan ayında üretici ve marketlerde fiyatı en fazla artan ürünlerin domates ve armut olduğunu belirten Bayraktar, market fiyatının, domateste yüzde 34,1, armutta yüzde 10,9, üretici fiyatının, domateste yüzde 60,2, armutta yüzde 46,2 arttığını ifade etti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, domateste üretici fiyatının Nisan ayında 86 kuruştan 1 lira 37 kuruşa, market fiyatının 2 lira 82 kuruştan 3 lira 78 kuruşa, armutta ise üretici fiyatının 1 lira 30 kuruştan 1 lira 90 kuruşa, market fiyatının 4 lira 47 kuruştan 4 lira 95 kuruşa yükseldiğini bildirdi.
Üretici fiyatlarında domates ve armutu yüzde 33,3’lük artışla kuru incir, yüzde 16,7’lik artışla maydanoz, yüzde 7,5 ile elma, yüzde 7,3 ile ıspanağın izlediğini, pırasa, limon, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, süt, kuzu eti, lahanada fiyat değişimi olmadığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Nisan’da üretici fiyatında, sivri biber yüzde 72,9, marul yüzde 59,3, patlıcan yüzde 55,3, kabak yüzde 38,6, salatalık yüzde 35,6, yeşil soğan yüzde 30,7, patates yüzde 18,8, havuç yüzde 13,3, kuru soğan yüzde 11,1, iç fındık yüzde 9,4, yeşil fasulye yüzde 8,2, yumurta yüzde 6, kuru üzüm yüzde 5,3, dana eti yüzde 1,5 oranında ucuzladı.
Market fiyatlarına bakıldığında ise fiyat artışında domates ve armudu yüzde 6,8 ile kuru fasulye, yüzde 5,2 ile maydanoz, yüzde 5,1 ile limon, yüzde 4,5 ile yeşil mercimek izledi. Kuru incir fiyatı yüzde 1,9, kuzu eti fiyatı yüzde 1,4, tavuk eti fiyatı yüzde 1,3, ıspanak fiyatı yüzde 0,9, kırmızı mercimek fiyatı ise yüzde 0,7 oranında arttı. Pirinç, süt, toz şeker, iç fındık fiyatlarında değişme olmazken, sivri biber fiyatı yüzde 63,9, patlıcan fiyatı yüzde 51,4, yeşil soğan fiyatı yüzde 50,1, kabak fiyatı yüzde 37,8, salatalık fiyatı yüzde 32,2, marul fiyatı yüzde 30,4, pırasa fiyatı yüzde 20,5, yeşil fasulye fiyatında yüzde 17, havuç fiyatında yüzde 16,2, lahana fiyatında yüzde 14,7, yumurta fiyatında yüzde 11,2, kuru kayısı fiyatında yüzde 8,5, kuru soğan fiyatında yüzde 6, patates fiyatında yüzde 5,3 gerileme oldu. Nisanda, nohut fiyatı yüzde 2,1, elma fiyatı yüzde 1,3, kuru üzüm fiyatı yüzde 0,9, dana eti fiyatı da yüzde 0,6 oranında düştü.”
-Fiyat artış ve düşüşlerinin nedeni-
Üretici ve marketlerde fiyatı en fazla artan ürün domateste yaşanan artışta ürünün hava şartlarına bağlı olarak geç olgunlaşması nedeniyle arzda yaşanan daralmanın, armutta ise yine arzdaki azalmanın fiyat artışlarında etkili olduğunu kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:
“Üretici fiyatlarında düşüş görülen ürünlere baktığımızda, örtü altında üretimi gerçekleştirilen salatalık, kabak, patlıcan, sivri biberde önemli fiyat düşüşleri meydana geldi. Bu düşüşte ihracatın azalması etkili oldu. Marulda ise hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte hasat edilen ürün miktarlarındaki artışa bağlı olarak fiyat düşüşü gerçekleşti. Kuru soğan ve patateste meydana gelen düşüşte erkenci çeşitlerin piyasaya çıkmaya başlaması ile depolardaki ürünün tam bitmemesi etkili oldu.”
-TÜİK rakamları-
TÜİK rakamlarına göre, gıda ve alkolsüz içeceklerde Nisan ayında tüketici fiyatlarının, bir önceki aya göre, yüzde 0,12 azaldığını bildiren Bayraktar, “ana harcama gruplarından gıda ve alkolsüz içecekler dışında sadece haberleşmede yüzde 0,04 gerileme oldu. Giyim ve ayakkabıda yüzde 13,20, konutta yüzde 3,15, genel enflasyonda yüzde 1,52’lik artış olduğu bir ortamda gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubundaki düşüş dikkat çekicidir” dedi.
Bayraktar, 4 aylık enflasyona bakıldığında da gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubunun yüzde 2,76 ile genel enflasyondaki yüzde 3,09’un altında gerçekleştiğini bildirdi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretici fiyatları endeksine bakıldığında da genel enflasyonun, bir önceki aya göre yüzde 0,08 arttığını ama üretici fiyatlarının tarım, avcılıkta yüzde 0,70, ormancılık, tomrukçulukta yüzde 0,29, balıkçılıkta yüzde 0,69 düştüğünü belirterek, “4 aylık üretici fiyatları endeksi de tarım, avcılık ve ormancılık sektöründe yüzde 0,01 geriledi. Görüldüğü gibi gıda ve tarım enflasyonu azaltıcı bir etki yapmıştır. Enflasyonun sorumlusu olmamıştır” dedi.