SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN
ORTAK BASIN AÇIKLAMASI
Basın
açıklamasına Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar, Türkiye
Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Tevfik Keskin, Türkiye Damızlık
Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, Türkiye
Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk, Tarım
Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, KÖY-KOOP Merkez
Birliği Genel Başkanı Eray Çiçek ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır
Yetiştiricileri Derneği Genel Başkanı Sencer Solakoğlu imza koydu.
Bilindiği
üzere, 24 Kasım 2021 tarihinde tüm üretici
örgütleri olarak kamuoyuna sorunlarımızı ve beklentilerimizi içeren ortak bir
açıklama yaptık.
Üreticilerimiz adına yaptığımız bu girişim
yetkililerden karşılık buldu ve Gıda Komitesi 29 Kasım’da yapılan toplantısında
fiyat belirleme aşamasında müdahil olmadı. Çiğ süt tavsiye fiyatı üretici ve
sanayicilerce Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu’nda pazarlık usulüyle
belirlendi.
Gıda Komitesi Toplantısının hemen ardından Ulusal Süt Konseyi
(USK)’nin 29 Kasım 2021 tarihinde yapılan toplantısında alınan kararla, 8
Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün tavsiye satış
fiyatı brüt 4 lira 70 kuruş olarak belirlendi.
Konseyin yaptığı açıklamada; ‘Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün
üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp
karar verecektir’ denildi.
Ulusal Süt Konseyi (USK)’nin belirlediği 4 lira 70 kuruş brüt
fiyattır. Üreticinin eline toplama, soğutma, borsa tescil ücretleri gibi
masraflar çıkarıldıktan sonra yaklaşık 4 lira 41 kuruş geçecektir.
Hammaddede yüzde 60 dışa bağımlı olduğumuz ve dolara bağlı
olarak sürekli artan yem fiyatları o kadar fazla yükseldi ki, Konsey tarafından
belirlenen 4 lira 70 kuruşluk brüt fiyat daha hayata geçmeden anlamını yitirdi.
Yem fiyatlarına Kasım ayından bu güne kadar yüzde 28,6, Ocak ayından itibaren
ise yüzde 95,1 oranında zam geldi.
Üreticinin üretmeye devam etme hevesi kursağında kaldı.
Aralık ayı itibariyle çiftçi eline geçen net çiğ süt fiyatı 4
lira 41 kuruştur. Çiftçimiz bu ayda süt yeminin kilosunu ortalama 4 lira 76
kuruştan almıştır. Süt/yem paritesi 0,93 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yani
üreticilerimiz 1,5 paritenin çok altında bir pariteyle karşı karşıya kalmıştır.
Her ne kadar Hükümetimizin 20 Aralık 2021 tarihindeki dövize yönelik
almış olduğu radikal kararlar yem firmalarını fiyatlarda indirim yapmaya sevk
etmiş olsa da, kaç firmanın bu şekilde davranacağını ve ne kadar indirim
gerçekleşeceğini zaman içerisinde göreceğiz.
Bugün itibariyle kurdaki yüzde 35’lik düşüşe rağmen yemdeki
yüzde 11’lere varan düşüşün yeterli olmadığını görüyoruz. Beklentimiz yem
fiyatlarında daha büyük düşüşlerin olmasıdır.
Şu an maliyetlerde öngörülemeyen değişimler yaşıyoruz, Ulusal
Süt Konseyi’nin yeniden toplanması ve yeni karar alması elzemdir. Çiğ süt
fiyatı en kısa zamanda 1,5 pariteye göre yeniden revize edilmelidir.
Ayrıca süte verilen 20 kuruşluk prim çok düşük kalmıştır. Bu
destek hem üreticiyi destekleyecek hem de kayıt dışılığa kaymanın önüne
geçirecek seviyeye yani en az 60 kuruş seviyelerine çıkarılmalıdır.
Akaryakıt ve enerji fiyatları üreticiler için avantajlı
olacak seviyelere indirilmelidir.
Yemde de akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistem gibi bir
sistem hayata geçirilmeli, üreticilerin yeme gelen zamlar nedeniyle mağdur olmaları
ve belirlenen pariteden sapmalar önlenmelidir.
Üreticilerin şevki kırılmış, üretimden soğumuşlardır.
Onlara umut ve güven verecek, hızlı atılacak adımlara ihtiyaç
vardır.
Bu sorunlara yönelik istikrar sağlayıcı tedbirler
alınamayacak olursa bu topraklarda ne et ve süt üretilebilecek ne de bu ürünler
ucuza tüketilebilecektir.