-“2007 ve 2011 yılları arasında kayıt dışı istihdam
yüzde 45'ten yüzde 37,5'e geriledi. 1 milyon insan sosyal
güvenlik kapsamına girmiş oldu”
-“133 milyar liralık gelirimizin 90 küsur milyar lirası primlerden
kazanılıyor. Prim gelirlerini artırmamız gerekiyor”
Sakarya - 03.09.2012 - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, SGK'yı daha iyi hale getirmek için çalıştıklarını, çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini bildirerek, “2007 ve 2011 yılları arasında kayıt dışı istihdam yüzde 45'ten yüzde 37,5'e geriledi. Yani 1 milyon insan sosyal güvenlik kapsamına girmiş oldu'' dedi.
Bayraktar, SGK Sakarya İl Müdürlüğü görevine atanan Nurten Canbasoğlu'nu ziyaretinde yaptığı konuşmada, çalışmalarla kurumun gelirlerinin 2007 ve 2011 yılları arasında yüzde 82 arttığını, giderlerdeki artışın ise yüzde 74 ile gelirlerdeki artışın altında kaldığını bildirdi. Kurum açıklarını kapatmaya çalıştıklarına işaret eden Bayraktar, primlerden elde edilen gelirleri artırmaları gerektiğini kaydetti.
Kayıt dışıyla ilgili çalışma yürüttüklerini vurgulayan Bayraktar, ''Gelirlerimizin çok önemli bir kısmı primlerden elde ediliyor. Yani 133 milyar liralık gelirimizin 90 küsur milyar lirası primlerden kazanılıyor. Bu anlamda prim gelirlerini artırmamız gerekiyor'' diye konuştu.
''Kayıt dışılıkla uğraşmamız çok önemli'' diyen Bayraktar, ''2007 ve 2011 yılları arasında kayıt dışılık yüzde 45'ten yüzde 37,5'e kadar düştü. Yani 1 milyon insan sosyal güvenlik kapsamına girmiş oldu. Bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.
-Tarım sektöründe kayıt dışı istihdam-
Özellikle tarım kesiminde kayıt dışılığın oldukça fazla olduğuna dikkati çeken Bayraktar, TZOB Genel Başkanı olarak tarım sektöründeki kayıt dışılığın önlenmesine katkı sağlamaya çalıştığını bildirdi.
Bayraktar, tarım kesiminin sosyal güvenlik konusunda bilgilendirilmesi gerektiğine vurgulayarak, ''Onun için ilçelerde toplantılar düzenlenmesi gerekiyor. İnşallah ilk fırsatta bu toplantılar yapılacak'' şeklinde konuştu.
Kadın çiftçilere yönelik çalışmalar yürüttüklerini, özellikle 2003'ten önceki dönemde kadın çiftçiler aile reisi olmadıkları için sosyal güvenlik kapsamına alınmadığını ifade eden Bayraktar ve kadın çiftçilerin yaşadığı sorunu ortadan kaldırdıklarını kaydetti.
Bayraktar, şunları söyledi:
''Kadın çiftçilerimiz de bu haklara kavuştu. Kadınlarımızı sosyo ekonomik hayata katmamız gerekiyor. Özellikle kırsal alanda bunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Kırsalda yaşamlarını sürdürürken belli aylarda çiftçilerimiz genellikle hizmet sektöründe çalışıyor. Çünkü belli aylarda tarım yapamıyor. Fakat yeni kanunda sigortalı olabilmesi için çiftçiliği bırakması gerekiyor. Bununla ilgili bir kanun değişikliği yaptırdık. Bu şekilde çiftçilerimiz arzu ettiği zaman başka sektörlerde çalışabilecek ve sigortalı olabilecek. Yani bu imkanı da çiftçilerimize getirdik.''
-SGK İl Müdürü Canbasoğlu-
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Canbasoğlu ise Sakarya'da sosyal güvenlik alanında önemli çalışmalar yapmak istediklerini anlattı.
Canbasoğlu, şöyle konuştu:
''Mahalle mahalle ve köy köy timler kuracağız. Türkiye'de yapılmayan bir çalışma bu. Tarım alanında patron olmayan ve az miktarda toprağa sahip olan köylülerimiz, muhtarlıktan ve ziraat odalarından belge getirdikleri zaman sigortalı olabilecek. 15 günü kendileri yatıracak kalan kısmını da devlet yatıracak.''