Bayraktar, yaptığı konuşmada sütle ilgili müdahale kurumunun gerekli olduğunu ve girdi fiyatlarının yüksekliğine vurgu yaptı.
Gelibolu başkanı Atilla Eraslan meclis başkanı Muzaffer Tezcan ve Çanakkale il başkanı ilhan ulus ve Çanakkale ilçe ziraat odaları başkanları TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yeni hizmet binasını açtılar.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Tekirdağ Ziraat Odası ve Süt Birliği hizmet binasının açılışının ardından gittiği Gelibolu’da, çiftçilerle Ziraat Odası’nda biraraya geldi. Çiftçilerden süt, yağlı tohumlar, hububat ve girdi fiyatları konusunda bilgi aldı
Çiftçiler, süt fiyatlarındaki dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilendiklerini ve yem fiyatlarının yüksek olmasından yakındılar. Gelibolu çiftçiler özellikle ayçiçeği satışlarında fiyatların sezonda çok gerilediğini , şu anda ise fiyatların biranda yükselmesinden rahatsız olduklarını dile getirdiler.
Yaklaşık bir saat boyunca çiftçilerin sorunları hakkında bilgi alan Genel Başkan Bayraktar, ‘’Sorunlarınızı yerinde tespit etmek için buradayız. Sizler varsanız bizler varız, sorunlarınızı dinlemek için Gelibolu’ya geldik. Burada tüm şikayetlerinizi ve taleplerinizi bana söyleyebilirsiz. Ben buradan gittikten sonra ziraat odalarımızın başkanları sizinle bu sorunların çözümü ve sonuçlandırılması konusunda hep yanınızda olacaklar’’ dedi.
Bayraktar, Ankara’ya dönüşünde Gelibolulu çiftçilerin sorunlarını ilgili mercilere aktarmanın asıl işleri olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Süt ile ilgili yaşanan sorunlar sadece yörenin değil, tüm Türkiye’deki çiftçilerin sorunlarıdır. Bununla ilgili yapılması gereken sütte fiyat istikrarının sağlanması ve bununla ilgili et ve süt müdahale kurumunun biran önce kurulmasıdır. Sütte sadece sorun fiyat değildir. Ülkemizdeki kültür ırkı süt hayvanlarının laktasyon döneminde ki ortalama verimi 3 bin 800 litre iken , gelişmiş ülkelerde bu rakam 9 bin tonun üzerindedir. Verimliliğimizi arttırmamız gerektiği ortadadır. Ancak, Türk üreticisinin desteklenmesi ülke geleceği için çok önemlidir.’’
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla başlattığı ‘’Okul Sütü Projesi’’nin önemli olduğuna dikkat çeken TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Sanayicinin süt üreticilerini suistimal etmemesi gerektiğini, üretici ve sanayicinin aynı gemide olduğunu söyledi.
Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:
‘’Üreticinin sanayiciden dolayı bitmesi demek kendi ayaklarına kurşun sıkması demektir. Dünyanın hiçbir yerinde artık ucuza süt yok. Avrupa’da süt fiyatları 80-90 kuruş aralığındayken, yem fiyatları 40-50 kuruş arasında seyretmektedir. Şu anda ülkemizde yem- süt paritesi bire birdir. Yani 80 kuruşa süt satarken 80 kuruşa da yem almaktadır. Biz bire iki değil, bire birbuçuk olmasına razıyız. Eğer bu durum böyle devam edecek olursa, süt hayvancılığı gelişemez.’’
-Üreticiler en çok mazot ve gübreden şikayetçi
Gelibolulu çiftçiler Genel Başkan Bayraktar’a sadece sorunlarının hayvancılıkla ilgili olmadığını, en büyük sorunlarının başında da temel girdiler olan mazot ve gübrenin geldiğine dikkat çekerek, ‘’2006 yılında 55 kuruşa buğdayın kilosunu satarken mazot 2.06 liraydı. Şu anda ise gene buğday fiyatı 55 kuruş olmasına rağmen, mazot 4 liraya dayandı’’ dediler.
Gübrenin dönemsel olarak özellikle ekim sırasında fiyatların biranda yükseldiğini ve ürün fiyatlarına nazaran gübre fiyatlarının düzenli olarak her yıl arttığından yakınan çiftçiler, ‘’Mazot ve gübre ile ilgili destekler artmalı, yada vergide indirime gidilmelidir’’ dediler.
Çiftçilerin bir sorun yumağı içinde olmasından büyük üzüntü duyduğunu belirten Genel Başkan Bayraktar, ‘’Sizlere hizmet ibadetdir’’ dedi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bakanlığın bu konuda çiftçilere destek verdiğini ancak bu desteğin yeterli olmadığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e bu sorunu aktardığını belirterek şunları söyledi:
‘’Temel girdilerden olan mazot, Avrupa Birliği ülkelerinde bile destekleniyor. Bunun adı da Çiftçi Mazotu’dur. Üretimin geleceği temel girdi olan mazot ve gübreye bağlıdır. Bu yüzden desteklemede bu temel girdilerde önemlidir. Yapısal problemlerimizi çözer ve temel girdilerimizi desteklersek; 2023 yılında 150 milyar Dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmak, 85 milyonluk nüfusu beslemek, 50 milyonluk turisti doyurmak ve 50 milyar dolarlık tarımsal ihracat yapıyor olmak hayal değildir’’
Öte yandan , yağlı tohumlar birliği ile ilgili sorunların yaşandığını ancak kooperatiflerin ülke ve bölge çiftçisi için önemli olduğunu vurgulayan Bayraktar sözlerine şöyle devam etti :
‘’Eğer kooperatifler ve birlikler olmasa , yağlı tohumlar ve ayçiçeği para etmeyecek, sadece tüccarın ve sanayicinin eline kalacaktır. Üreticiler sadece bu yüzden bile, birliklere ve kooperatiflere sahip çıkması gerekmektedir’’