ANKARA- 19.04.2023- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel
Başkanı Şemsi Bayraktar, et fiyatlarındaki artışın nedenlerini, damızlık
hayvanların kesilmesini ve Ramazan ayında
üretici ile market fiyatları arasındaki değişimleri yaptığı görüntülü basın
açıklamasıyla değerlendirdi.
“Süt üreticisi
desteklenmezse eti ve süt ürünlerini daha pahalı yeriz”
“Sektörde önemli bir tehlikeye işaret etmek istiyorum” vurgusu
yapan Bayraktar, “Bugün gelinen noktada et fiyatlarında yaşanan artışlar
nedeniyle damızlık hayvanlar yine kesime gitme tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Sahadan bu yönde olumsuz bilgiler geliyor” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Süt üreticisinin ‘hayvanı beslemek yerine kestirdiğinde
daha fazla para kazanırım’ düşüncesiyle hareket etmesinin önüne geçilmelidir.
Dolayısıyla sahada belirlenen çiğ süt fiyatının herhangi bir baskıyla
düşürülmesine izin verilmemeli, süt üreticilerimizin desteklenmesine odaklanılmadır.
Aksi takdirde damızlık hayvan sayısının azalmasıyla eti ve süt ürünlerini daha
pahalı tüketmek zorunda kalırız.”
Et fiyatlarındaki artış
Pandemi sürecinde girdi fiyatlarında meydana gelen artışların
üretim maliyetlerini artırdığını vurgulayan Bayraktar, “Yem ve diğer girdi
fiyatları ciddi oranda arttı. Üreticilerimiz artan maliyetler karşısında
yeterli gelir elde edemedi ve ahırlarını boşalttı.
İthalat, döviz kurlarının yüksekliği nedeniyle eskisi kadar
kolay olmayacaktır. İthal maliyetler çok yükselmiştir. İthalatın orta ve uzun
vadede hayvancılığa hiçbir katkısının olmayacağı da açıktır. İthalat çare
olsaydı, son 12 yılda et ve canlı hayvan ithalatına 9,4 milyar dolar ödememize
rağmen, bugün halen ithalatı konuşuyor olmazdık.
Hayvancılıkla ilgili en temel yaklaşım ithalat değil iç
üretimi artırmak olmalıdır. Dünyanın hiç bir ülkesi ithalatla hayvancılıkta
büyüme sağlayamamıştır. Ülkemizin hedefi de bu eksende belirlenmeli iç üretimi
artırıcı politikalara ağırlık verilmelidir. Et sektöründe dönemden döneme
değişen politikalar yerine kalıcı politikalar uygulanmalı, kısa vadeli ve
geçici politikalara artık bir son verilmelidir” ifadelerini kullandı.
Ramazan ayı üretici market fiyatlarındaki
değişimler
Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları
Birliği olarak üreticiden tüketiciye halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda
fiyatlarındaki değişimleri Ramazan ayında da takip ederek kamuoyunu doğru
bilgilendirmeye devam ettiklerini vurguladı.
Ramazan ayı market fiyat
değişimi
Ramazan sonu market fiyatlarında 39 ürünün 30’unda fiyat
artışı, 9’unda ise fiyat düşüşü olduğunu bildiren Bayraktar, Ramazanın son
günlerinde markette en fazla fiyat artışının yüzde 45,2 ile kuru soğanda
görüldüğünü ifade ederek şu bilgileri verdi:
“Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 28,4 ile sivri biber,
yüzde 27,2 ile kuzu eti, yüzde 26,4 ile kuru fasulye, yüzde 24,7 ile dana eti,
yüzde 22,4 ile havuç takip etti.
Markette fiyatı en çok düşen ürün yüzde 24 ile kabak oldu. Kabaktaki
fiyat düşüşünü yüzde 17,6 ile beyaz lahana, yüzde 12,2 ile yeşil soğan, yüzde
7,7 ile domates, yüzde 4,2 ile tavuk eti, yüzde 3,3 ile marul izledi.”
Ramazan ayı üretici fiyat
değişimi
Ramazanın son günlerinde, Ramazan öncesine kıyasla
üreticide 31 ürünün 10’unda fiyat değişimi görülmediğini, 7 üründe fiyat düşüşü,
14 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ramazan ayında üreticide, limon, elma, kuru fasulye,
nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir ve yumurta
fiyatında değişim olmazken, fiyatı en çok düşen ürün yüzde 36,1 ile beyaz
lahana oldu.
Beyaz lahanadaki fiyat düşüşünü yüzde 15,2 ile pırasa,
yüzde 14,2 ile kabak, yüzde 13,3 ile yeşil soğan, yüzde 9,6 ile salatalık,
yüzde 5,1 ile Antep fıstığı, yüzde 4,9 ile domates izledi.
Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 65,3 ile patateste görüldü.
Patatesteki fiyat artışını yüzde 62,5 ile havuç, yüzde 41,8 ile kuru soğan,
yüzde 25,5 ile kuzu karkas, yüzde 25 ile karnabahar, yüzde 22,5 ile dana
karkas, yüzde 21 ile sivri biber takip etti.
Yaptığımız tespitlere göre, Ramazan ayında fiyatı en fazla
artan ürün, markette kuru soğan, üreticide patates olurken, fiyatı en fazla
düşen ürün markette kabak üreticide ise beyaz lahana oldu.”
Üretici fiyat değişiminin nedenleri
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üreticideki fiyat
değişimlerinin sebeplerini şöyle sıraladı:
“İç Anadolu Bölgesi’nde sezonun bitmesi, üreticinin elinde
ürün kalmaması ve Çukurova bölgesinde hasadın yeni başlaması nedeniyle kuru
soğan fiyatları yükseldi.
Karnabaharda ise sezon sonuna gelinmesi fiyatları artırdı.
Beyaz lahana ve pırasadaki fiyat düşüşü sezon sonuna
gelinmesi ve ürün kalitesindeki düşüşten kaynaklandı.
Kabak, domates, salatalık ve yeşil soğandaki fiyat düşüşü
ise havaların ısınmasına bağlı olarak tarla ürünlerinin başlamasıyla ürün
arzında meydana gelen artıştan kaynaklandı.
Patatesteki fiyat artışı üretim bölgelerindeki stokların
azalmasının yanı sıra ihracatın açılması ve Adana bölgesinde yaşanan soğuk hava
nedeniyle hasadın gecikmesinden kaynaklandı.
Havuçta kışlık hasadın sona ermesi, depolardaki ürün
yetersizliği ve yazlık havuç ekiminin yeterli seviyede gerçekleşmemesi fiyatlarda
yükselmeye neden oldu.”
Seçilmiş Ürünlerde 17 Mart -17 Nisan 2023
Tarihi İtibariyle Üretici, Hal, Pazar ve Market Fiyatları (TL/kg)
ÜRÜNLER |
Üretici |
Hal |
Pazar |
Market |
Hal/ Üretici |
Pazar/ Üretici |
Market/ Üretici |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyatı (TL/Kg) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
Fiyat Farkı (Yüzde) |
|
Limon |
3,50 |
8,30 |
15,00 |
16,75 |
137,14 |
328,57 |
378,5 |
Elma |
5,00 |
12,50 |
15,50 |
18,58 |
150,00 |
210,00 |
271,6 |
Pırasa |
5,00 |
5,25 |
16,00 |
17,36 |
5,00 |
220,00 |
247,2 |
Kuru Üzüm |
25,00 |
|
60,00 |
81,95 |
|
140,00 |
227,8 |
Kırmızı
Mercimek |
13,84 |
20,00 |
28,00 |
45,24 |
44,51 |
102,31 |
226,9 |
Ispanak |
5,80 |
7,40 |
15,10 |
18,14 |
27,59 |
160,34 |
212,8 |
Beyaz
Lahana |
2,33 |
3,20 |
6,50 |
7,18 |
37,14 |
178,57 |
208,1 |
Kuru İncir |
55,00 |
|
160,00 |
164,96 |
|
190,91 |
199,9 |
Marul
(adet) |
5,17 |
8,95 |
11,60 |
14,78 |
73,23 |
124,52 |
185,9 |
Maydanoz
(adet) |
2,55 |
3,16 |
5,30 |
7,21 |
23,76 |
107,84 |
182,7 |
Nohut |
19,75 |
32,00 |
40,00 |
47,71 |
62,03 |
102,53 |
141,6 |
Karnabahar |
7,50 |
8,25 |
15,20 |
17,69 |
10,00 |
102,67 |
135,9 |
Kuru
Fasulye |
24,00 |
32,00 |
40,00 |
54,77 |
33,33 |
66,67 |
128,2 |
Yeşil
Mercimek |
18,20 |
26,00 |
35,00 |
40,43 |
42,86 |
92,31 |
122,1 |
Kabak |
9,33 |
13,95 |
17,20 |
19,83 |
49,46 |
84,29 |
112,5 |
Patlıcan |
15,00 |
17,65 |
25,00 |
30,07 |
17,67 |
66,67 |
100,4 |
Yeşil
Fasulye |
30,00 |
31,75 |
42,50 |
59,95 |
5,83 |
41,67 |
99,8 |
Yeşil
Soğan (Demet) |
7,80 |
8,80 |
13,40 |
15,27 |
12,82 |
71,79 |
95,8 |
Antep Fıstığı |
185,00 |
|
300,00 |
359,96 |
|
62,16 |
94,6 |
Kuru
Kayısı |
110,00 |
|
160,00 |
209,63 |
|
45,45 |
90,6 |
Salatalık |
13,33 |
16,90 |
21,90 |
25,11 |
26,75 |
64,25 |
88,3 |
Domates |
12,83 |
15,90 |
19,10 |
22,70 |
23,90 |
48,83 |
76,9 |
Patates |
7,44 |
11,38 |
12,00 |
12,96 |
52,89 |
61,29 |
74,2 |
Sivri
Biber |
19,67 |
24,60 |
31,10 |
34,26 |
25,08 |
58,14 |
74,2 |
Pirinç |
23,70 |
25,00 |
32,00 |
41,06 |
5,49 |
35,02 |
73,2 |
Fındık (iç) |
120,00 |
|
220,00 |
203,63 |
|
83,33 |
69,7 |
Havuç |
13,00 |
16,30 |
18,80 |
21,68 |
25,38 |
44,62 |
66,8 |
Kuzu Eti |
205,94 |
|
|
338,87 |
|
|
64,5 |
Kuru Soğan |
15,25 |
21,44 |
22,60 |
24,84 |
40,57 |
48,20 |
62,9 |
Zeytinyağı |
89,93 |
|
|
134,56 |
|
|
49,6 |
Dana Eti |
215,22 |
|
|
318,89 |
|
|
48,2 |
Yumurta |
2,15 |
|
2,60 |
3,06 |
|
20,93 |
42,3 |
Beyaz peynir |
|
|
150,91 |
|
|
|
|
Kaşar peyniri |
|
|
|
191,92 |
|
|
|
Yoğurt |
|
|
|
35,70 |
|
|
|
Tereyağı |
|
|
|
203,43 |
|
|
|
Mısırözü yağı |
|
|
|
53,12 |
|
|
|
Ayçiçek yağı |
|
|
|
49,84 |
|
|
|
Tavuk Eti |
|
|
|
62,46 |
|
|
|
Toz şeker |
|
|
|
29,90 |
|
|
|
Not: Hal,
pazar ve market verileri Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Antalya ve Bursa
illerinden derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre
önemli üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye,
nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış
fiyatlarıdır. Dana eti, kuzu eti, Antep
fıstığı ve fındık fiyatı serbest piyasa fiyatıdır. Yumurta fiyatları Yumbir,
Başmakçı ve Kaytaş verilerinin ortalaması alınarak derlenmektedir. Yumurta
fiyatları aylık ortalama fiyat şeklinde alınmıştır.
2023 RAMAZAN SONU MARKET FİYATLARI |
|||
MARKET |
17 Mart 2023 |
17 Nisan 2023 |
17 Mart 2023/ 17 Nisan 2023 |
ÜRÜNLER |
Ramazan Başı Market Fiyatı (TL/kg) |
Ramazan Sonu Market Fiyatı (TL/kg) |
Değişim (Yüzde) |
Kuru Soğan |
17,10 |
24,84 |
45,2 |
Sivri Biber |
26,68 |
34,26 |
28,4 |
Kuzu Eti |
266,23 |
338,87 |
27,2 |
Kuru Fasulye |
43,33 |
54,77 |
26,4 |
Dana Eti |
255,68 |
318,89 |
24,7 |
Havuç |
17,71 |
21,68 |
22,4 |
Karnabahar |
14,47 |
17,69 |
22,2 |
Kuru Kayısı |
175,13 |
209,63 |
19,7 |
Maydanoz (adet) |
6,08 |
7,21 |
18,5 |
Patates |
11,30 |
12,96 |
14,6 |
Antep Fıstığı |
314,47 |
359,96 |
14,4 |
Fındık (iç) |
178,05 |
203,63 |
14,3 |
Ispanak |
16,39 |
18,14 |
10,6 |
Pirinç |
37,12 |
41,06 |
10,6 |
Patlıcan |
27,67 |
30,07 |
8,6 |
Pırasa |
16,12 |
17,36 |
7,6 |
Limon |
15,56 |
16,75 |
7,6 |
Zeytinyağı |
125,93 |
134,56 |
6,8 |
Kırmızı Mercimek |
42,94 |
45,24 |
5,3 |
Beyaz peynir |
143,27 |
150,91 |
5,3 |
Kuru İncir |
156,74 |
164,96 |
5,2 |
Nohut |
45,59 |
47,71 |
4,6 |
Elma |
17,92 |
18,58 |
3,6 |
Ayçiçek yağı |
48,10 |
49,84 |
3,6 |
Kaşar peyniri |
185,81 |
191,92 |
3,2 |
Yoğurt |
34,65 |
35,70 |
3,0 |
Salatalık |
24,41 |
25,11 |
2,8 |
Tereyağı |
197,83 |
203,43 |
2,8 |
Toz şeker |
29,61 |
29,90 |
0,9 |
Yumurta |
3,05 |
3,06 |
0,3 |
Mısırözü yağı |
53,37 |
53,12 |
-0,4 |
Yeşil Mercimek |
41,16 |
40,43 |
-1,7 |
Kuru Üzüm |
84,32 |
81,95 |
-2,8 |
Marul (adet) |
15,29 |
14,78 |
-3,3 |
Tavuk Eti |
65,22 |
62,46 |
-4,2 |
Domates |
24,61 |
22,70 |
-7,7 |
Yeşil Soğan (demet) |
17,41 |
15,27 |
-12,2 |
B. Lahana |
8,72 |
7,18 |
-17,6 |
Kabak |
26,11 |
19,83 |
-24,0 |
2023 RAMAZAN SONU ÜRETİCİ FİYATLARI |
|||
ÜRETİCİ |
17 Mart 2023 |
17 Nisan 2023 |
17 Mart 2023/ 17 Nisan 2023 |
ÜRÜNLER |
Ramazan Başı Üretici Fiyatı (TL/kg) |
Ramazan Sonu Üretici Fiyatı (TL/kg) |
Değişim (Yüzde) |
Patates |
4,50 |
7,44 |
65,3 |
Havuç |
8,00 |
13,00 |
62,5 |
Kuru Soğan |
10,75 |
15,25 |
41,8 |
Kuzu
Karkas |
164,08 |
205,94 |
25,5 |
Karnabahar |
6,00 |
7,50 |
25,0 |
Dana
Karkas |
175,67 |
215,22 |
22,5 |
Sivri
Biber |
16,25 |
19,67 |
21,0 |
Kuru
Kayısı |
100,00 |
110,00 |
10,0 |
Maydanoz
(adet) |
2,33 |
2,55 |
9,4 |
Marul
(adet) |
4,82 |
5,17 |
7,2 |
Patlıcan |
14,25 |
15,00 |
5,2 |
Ispanak |
5,64 |
5,80 |
2,8 |
Fındık
(iç) |
118,00 |
120,00 |
1,6 |
Zeytinyağı |
88,75 |
89,93 |
1,3 |
Limon |
3,50 |
3,50 |
0,0 |
Elma |
5,00 |
5,00 |
0,0 |
Kuru
Fasulye |
24,00 |
24,00 |
0,0 |
Nohut |
19,75 |
19,75 |
0,0 |
Kırmızı
Mercimek |
13,84 |
13,84 |
0,0 |
Yeşil
Mercimek |
18,20 |
18,20 |
0,0 |
Pirinç |
23,70 |
23,70 |
0,0 |
Kuru Üzüm |
25,00 |
25,00 |
0,0 |
Kuru İncir |
55,00 |
55,00 |
0,0 |
Yumurta |
2,15 |
2,15 |
0,0 |
Domates |
13,50 |
12,83 |
-4,9 |
Antep
Fıstığı |
195,00 |
185,00 |
-5,1 |
Salatalık |
14,75 |
13,33 |
-9,6 |
Yeşil
Soğan (demet) |
9,00 |
7,80 |
-13,3 |
Kabak |
10,88 |
9,33 |
-14,2 |
Pırasa |
5,90 |
5,00 |
-15,2 |
B. Lahana |
3,65 |
2,33 |
-36,1 |