Türkiye Ziraat Odaları Birliği

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Türkiye Ziraat Odaları Birliği > Haberler > Et fiyatlarındaki artışın nedenleri, Damızlık hayvanların kesilmesi, Ramazan ayı üretici market fiyatlarındaki değişimler

Et fiyatlarındaki artışın nedenleri, Damızlık hayvanların kesilmesi, Ramazan ayı üretici market fiyatlarındaki değişimler

ANKARA- 19.04.2023- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et fiyatlarındaki artışın nedenlerini, damızlık hayvanların kesilmesini ve Ramazan ayında üretici ile market fiyatları arasındaki değişimleri yaptığı görüntülü basın açıklamasıyla değerlendirdi.

 

“Süt üreticisi desteklenmezse eti ve süt ürünlerini daha pahalı yeriz”

“Sektörde önemli bir tehlikeye işaret etmek istiyorum” vurgusu yapan Bayraktar, “Bugün gelinen noktada et fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle damızlık hayvanlar yine kesime gitme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Sahadan bu yönde olumsuz bilgiler geliyor” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Süt üreticisinin ‘hayvanı beslemek yerine kestirdiğinde daha fazla para kazanırım’ düşüncesiyle hareket etmesinin önüne geçilmelidir. Dolayısıyla sahada belirlenen çiğ süt fiyatının herhangi bir baskıyla düşürülmesine izin verilmemeli, süt üreticilerimizin desteklenmesine odaklanılmadır. Aksi takdirde damızlık hayvan sayısının azalmasıyla eti ve süt ürünlerini daha pahalı tüketmek zorunda kalırız.”

 

Et fiyatlarındaki artış

Pandemi sürecinde girdi fiyatlarında meydana gelen artışların üretim maliyetlerini artırdığını vurgulayan Bayraktar, “Yem ve diğer girdi fiyatları ciddi oranda arttı. Üreticilerimiz artan maliyetler karşısında yeterli gelir elde edemedi ve ahırlarını boşalttı.

İthalat, döviz kurlarının yüksekliği nedeniyle eskisi kadar kolay olmayacaktır. İthal maliyetler çok yükselmiştir. İthalatın orta ve uzun vadede hayvancılığa hiçbir katkısının olmayacağı da açıktır. İthalat çare olsaydı, son 12 yılda et ve canlı hayvan ithalatına 9,4 milyar dolar ödememize rağmen, bugün halen ithalatı konuşuyor olmazdık.

Hayvancılıkla ilgili en temel yaklaşım ithalat değil iç üretimi artırmak olmalıdır. Dünyanın hiç bir ülkesi ithalatla hayvancılıkta büyüme sağlayamamıştır. Ülkemizin hedefi de bu eksende belirlenmeli iç üretimi artırıcı politikalara ağırlık verilmelidir. Et sektöründe dönemden döneme değişen politikalar yerine kalıcı politikalar uygulanmalı, kısa vadeli ve geçici politikalara artık bir son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

Ramazan ayı üretici market fiyatlarındaki değişimler

Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak üreticiden tüketiciye halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri Ramazan ayında da takip ederek kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam ettiklerini vurguladı.

 

Ramazan ayı market fiyat değişimi

Ramazan sonu market fiyatlarında 39 ürünün 30’unda fiyat artışı, 9’unda ise fiyat düşüşü olduğunu bildiren Bayraktar, Ramazanın son günlerinde markette en fazla fiyat artışının yüzde 45,2 ile kuru soğanda görüldüğünü ifade ederek şu bilgileri verdi:

“Kuru soğandaki fiyat artışını yüzde 28,4 ile sivri biber, yüzde 27,2 ile kuzu eti, yüzde 26,4 ile kuru fasulye, yüzde 24,7 ile dana eti, yüzde 22,4 ile havuç takip etti.

Markette fiyatı en çok düşen ürün yüzde 24 ile kabak oldu. Kabaktaki fiyat düşüşünü yüzde 17,6 ile beyaz lahana, yüzde 12,2 ile yeşil soğan, yüzde 7,7 ile domates, yüzde 4,2 ile tavuk eti, yüzde 3,3 ile marul izledi.”

 

Ramazan ayı üretici fiyat değişimi

Ramazanın son günlerinde, Ramazan öncesine kıyasla üreticide 31 ürünün 10’unda fiyat değişimi görülmediğini, 7 üründe fiyat düşüşü, 14 üründe ise fiyat artışı olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ramazan ayında üreticide, limon, elma, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir ve yumurta fiyatında değişim olmazken, fiyatı en çok düşen ürün yüzde 36,1 ile beyaz lahana oldu.

Beyaz lahanadaki fiyat düşüşünü yüzde 15,2 ile pırasa, yüzde 14,2 ile kabak, yüzde 13,3 ile yeşil soğan, yüzde 9,6 ile salatalık, yüzde 5,1 ile Antep fıstığı, yüzde 4,9 ile domates izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 65,3 ile patateste görüldü. Patatesteki fiyat artışını yüzde 62,5 ile havuç, yüzde 41,8 ile kuru soğan, yüzde 25,5 ile kuzu karkas, yüzde 25 ile karnabahar, yüzde 22,5 ile dana karkas, yüzde 21 ile sivri biber takip etti.

Yaptığımız tespitlere göre, Ramazan ayında fiyatı en fazla artan ürün, markette kuru soğan, üreticide patates olurken, fiyatı en fazla düşen ürün markette kabak üreticide ise beyaz lahana oldu.”

 

Üretici fiyat değişiminin nedenleri

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üreticideki fiyat değişimlerinin sebeplerini şöyle sıraladı:

“İç Anadolu Bölgesi’nde sezonun bitmesi, üreticinin elinde ürün kalmaması ve Çukurova bölgesinde hasadın yeni başlaması nedeniyle kuru soğan fiyatları yükseldi.

Karnabaharda ise sezon sonuna gelinmesi fiyatları artırdı.

Beyaz lahana ve pırasadaki fiyat düşüşü sezon sonuna gelinmesi ve ürün kalitesindeki düşüşten kaynaklandı.

Kabak, domates, salatalık ve yeşil soğandaki fiyat düşüşü ise havaların ısınmasına bağlı olarak tarla ürünlerinin başlamasıyla ürün arzında meydana gelen artıştan kaynaklandı.

Patatesteki fiyat artışı üretim bölgelerindeki stokların azalmasının yanı sıra ihracatın açılması ve Adana bölgesinde yaşanan soğuk hava nedeniyle hasadın gecikmesinden kaynaklandı. 

Havuçta kışlık hasadın sona ermesi, depolardaki ürün yetersizliği ve yazlık havuç ekiminin yeterli seviyede gerçekleşmemesi fiyatlarda yükselmeye neden oldu.”

Seçilmiş Ürünlerde 17 Mart -17 Nisan 2023 Tarihi İtibariyle Üretici, Hal, Pazar ve Market Fiyatları (TL/kg)

ÜRÜNLER

Üretici

Hal

Pazar

Market

Hal/

Üretici

Pazar/

Üretici

Market/

Üretici

Fiyatı (TL/Kg)

Fiyatı (TL/Kg)

Fiyatı (TL/Kg)

Fiyatı (TL/Kg)

Fiyat Farkı (Yüzde)

Fiyat Farkı (Yüzde)

Fiyat Farkı (Yüzde)

Limon

3,50

8,30

15,00

16,75

137,14

328,57

378,5

Elma

5,00

12,50

15,50

18,58

150,00

210,00

271,6

Pırasa

5,00

5,25

16,00

17,36

5,00

220,00

247,2

Kuru Üzüm

25,00

 

60,00

81,95

 

140,00

227,8

Kırmızı Mercimek

13,84

20,00

28,00

45,24

44,51

102,31

226,9

Ispanak

5,80

7,40

15,10

18,14

27,59

160,34

212,8

Beyaz Lahana

2,33

3,20

6,50

7,18

37,14

178,57

208,1

Kuru İncir

55,00

 

160,00

164,96

 

190,91

199,9

Marul (adet)

5,17

8,95

11,60

14,78

73,23

124,52

185,9

Maydanoz (adet)

2,55

3,16

5,30

7,21

23,76

107,84

182,7

Nohut

19,75

32,00

40,00

47,71

62,03

102,53

141,6

Karnabahar

7,50

8,25

15,20

17,69

10,00

102,67

135,9

Kuru Fasulye

24,00

32,00

40,00

54,77

33,33

66,67

128,2

Yeşil Mercimek

18,20

26,00

35,00

40,43

42,86

92,31

122,1

Kabak

9,33

13,95

17,20

19,83

49,46

84,29

112,5

Patlıcan

15,00

17,65

25,00

30,07

17,67

66,67

100,4

Yeşil Fasulye

30,00

31,75

42,50

59,95

5,83

41,67

99,8

Yeşil Soğan (Demet)

7,80

8,80

13,40

15,27

12,82

71,79

95,8

Antep Fıstığı

185,00

 

300,00

359,96

 

62,16

94,6

Kuru Kayısı

110,00

 

160,00

209,63

 

45,45

90,6

Salatalık

13,33

16,90

21,90

25,11

26,75

64,25

88,3

Domates

12,83

15,90

19,10

22,70

23,90

48,83

76,9

Patates

7,44

11,38

12,00

12,96

52,89

61,29

74,2

Sivri Biber

19,67

24,60

31,10

34,26

25,08

58,14

74,2

Pirinç

23,70

25,00

32,00

41,06

5,49

35,02

73,2

Fındık (iç)

120,00

 

220,00

203,63

 

83,33

69,7

Havuç

13,00

16,30

18,80

21,68

25,38

44,62

66,8

Kuzu Eti

205,94

 

 

338,87

 

 

64,5

Kuru Soğan

15,25

21,44

22,60

24,84

40,57

48,20

62,9

Zeytinyağı

89,93

 

 

134,56

 

 

49,6

Dana Eti

215,22

 

 

318,89

 

 

48,2

Yumurta

2,15

 

2,60

3,06

 

20,93

42,3

Beyaz peynir

 

 

150,91

 

 

 

Kaşar peyniri

 

 

 

191,92

 

 

 

Yoğurt

 

 

 

35,70

 

 

 

Tereyağı

 

 

 

203,43

 

 

 

Mısırözü yağı

 

 

 

53,12

 

 

 

Ayçiçek yağı

 

 

 

49,84

 

 

 

Tavuk Eti

 

 

 

62,46

 

 

 

Toz şeker

 

 

 

29,90

 

 

 

 

Not: Hal, pazar ve market verileri Ankara, İzmir, İstanbul, Mersin, Antalya ve Bursa illerinden derlenen ortalama fiyatlardır. Üretici fiyatları ise ürünlere göre önemli üretim merkezlerinden derlenmektedir. Pirinç (Osmancık), kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek için belirtilen hal fiyatları toptan satış fiyatlarıdır.  Dana eti, kuzu eti, Antep fıstığı ve fındık fiyatı serbest piyasa fiyatıdır. Yumurta fiyatları Yumbir, Başmakçı ve Kaytaş verilerinin ortalaması alınarak derlenmektedir. Yumurta fiyatları aylık ortalama fiyat şeklinde alınmıştır.

 

 

2023 RAMAZAN SONU MARKET FİYATLARI

MARKET

17 Mart 2023

17 Nisan 2023

17 Mart 2023/

17 Nisan 2023

ÜRÜNLER

Ramazan Başı Market Fiyatı (TL/kg)

Ramazan Sonu Market Fiyatı (TL/kg)

Değişim (Yüzde)

Kuru Soğan

17,10

24,84

45,2

Sivri Biber

26,68

34,26

28,4

Kuzu Eti

266,23

338,87

27,2

Kuru Fasulye

43,33

54,77

26,4

Dana Eti

255,68

318,89

24,7

Havuç

17,71

21,68

22,4

Karnabahar

14,47

17,69

22,2

Kuru Kayısı

175,13

209,63

19,7

Maydanoz (adet)

6,08

7,21

18,5

Patates

11,30

12,96

14,6

Antep Fıstığı

314,47

359,96

14,4

Fındık (iç)

178,05

203,63

14,3

Ispanak

16,39

18,14

10,6

Pirinç

37,12

41,06

10,6

Patlıcan

27,67

30,07

8,6

Pırasa

16,12

17,36

7,6

Limon

15,56

16,75

7,6

Zeytinyağı

125,93

134,56

6,8

Kırmızı Mercimek

42,94

45,24

5,3

Beyaz peynir

143,27

150,91

5,3

Kuru İncir

156,74

164,96

5,2

Nohut

45,59

47,71

4,6

Elma

17,92

18,58

3,6

Ayçiçek yağı

48,10

49,84

3,6

Kaşar peyniri

185,81

191,92

3,2

Yoğurt

34,65

35,70

3,0

Salatalık

24,41

25,11

2,8

Tereyağı

197,83

203,43

2,8

Toz şeker

29,61

29,90

0,9

Yumurta

3,05

3,06

0,3

Mısırözü yağı

53,37

53,12

-0,4

Yeşil Mercimek

41,16

40,43

-1,7

Kuru Üzüm

84,32

81,95

-2,8

Marul (adet)

15,29

14,78

-3,3

Tavuk Eti

65,22

62,46

-4,2

Domates

24,61

22,70

-7,7

Yeşil Soğan (demet)

17,41

15,27

-12,2

B. Lahana

8,72

7,18

-17,6

Kabak

26,11

19,83

-24,0

 

 

 

 

2023 RAMAZAN SONU ÜRETİCİ FİYATLARI

ÜRETİCİ

17 Mart 2023

17 Nisan 2023

17 Mart 2023/

17 Nisan 2023

ÜRÜNLER

Ramazan Başı Üretici Fiyatı (TL/kg)

Ramazan Sonu Üretici Fiyatı (TL/kg)

Değişim (Yüzde)

Patates

4,50

7,44

65,3

Havuç

8,00

13,00

62,5

Kuru Soğan

10,75

15,25

41,8

Kuzu Karkas

164,08

205,94

25,5

Karnabahar

6,00

7,50

25,0

Dana Karkas

175,67

215,22

22,5

Sivri Biber

16,25

19,67

21,0

Kuru Kayısı

100,00

110,00

10,0

Maydanoz (adet)

2,33

2,55

9,4

Marul (adet)

4,82

5,17

7,2

Patlıcan

14,25

15,00

5,2

Ispanak

5,64

5,80

2,8

Fındık (iç)

118,00

120,00

1,6

Zeytinyağı

88,75

89,93

1,3

Limon

3,50

3,50

0,0

Elma

5,00

5,00

0,0

Kuru Fasulye

24,00

24,00

0,0

Nohut

19,75

19,75

0,0

Kırmızı Mercimek

13,84

13,84

0,0

Yeşil Mercimek

18,20

18,20

0,0

Pirinç

23,70

23,70

0,0

Kuru Üzüm

25,00

25,00

0,0

Kuru İncir

55,00

55,00

0,0

Yumurta

2,15

2,15

0,0

Domates

13,50

12,83

-4,9

Antep Fıstığı

195,00

185,00

-5,1

Salatalık

14,75

13,33

-9,6

Yeşil Soğan (demet)

9,00

7,80

-13,3

Kabak

10,88

9,33

-14,2

Pırasa

5,90

5,00

-15,2

B. Lahana

3,65

2,33

-36,1