-Dünya tarımına yön veren 20 ürün…
-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-“Dünya tarımına yön veren 20 ürünün toplam
üretim değeri 1,47 trilyon doları buluyor”
-“Türk tarımında en önemli 20 ürünün üretim
değeri ise 24,9 milyar dolar”
-“Bilinenin tersine dünyada da Türkiye’de de
üretim değerinde ilk sırayı inek sütü alıyor. Dünyada
üretilen inek sütünün değeri 179,2 milyar, Türkiye’de
ise 3,9 milyar dolar”
-“Her ne kadar inek sütü, ürün bazında ilk sırada olsa da
sığır, domuz, tavuk ve koyun eti toplam üretim değeri
480,6 milyar dolar gibi çok büyük rakama ulaşıyor’’
-“İnek sütünün ilk sırada yer alması sütün ne kadar
değerli bir ürün olduğunu, sütte fiyat istikrarının
hayatiyetini ortaya koyuyor”
-“Türk tarımında inek sütünü domates, buğday, üzüm,
tavuk eti, zeytin, elma, fındık, biber, sığır eti takip ediyor”
Ankara – 14.04.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya tarımına yön veren 20 ürünün toplam üretim değerinin 1 trilyon 470 milyar 286 milyon doları bulduğunu bildirdi. Bayraktar, Türk tarımında en önemli 20 ürünün üretim değerinin ise 24 milyar 920 milyon dolara ulaştığını açıkladı.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) en son verisi olan 2010 rakamlarına göre, üretim değeri açısından ilk sırada buğday, mısır ya da pirincin akla geldiğini, ancak sanılanın aksine, dünyada da Türkiye’de de üretim değerinde ilk sırayı, inek sütünün aldığını; dünyada üretilen inek sütünün değerinin 179,2 milyar, Türkiye’de ise 3,9 milyar doları bulduğunu belirtti.
-179,2 milyar dolarlık inek sütü, 174,7 milyar dolarlık pirinç-
Toplam 179,2 milyar dolarla dünyada ürün bazında değer olarak en büyük üretimin yapıldığı inek sütünü, 174,7 milyar dolarla pirinç, 167,9 milyar dolarla sığır eti, 167,7 milyar dolarla domuz eti, 121,6 milyar dolarla tavuk etinin izlediğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“2010 yılı verilerine göre, üretim değeri, buğdayda 81,2, soya fasulyesinde 64,9, mısırda 55,1, şeker kamışında 53,6, domateste 53,3, yumurtada 52,7, patateste 44,5, taze sebzelerde 40,7, üzümde 39, manda sütünde 36,4, pamukta (lif) 33,6, elmada 29,2, muzda 28,3, koyun etinde 23,4, mango, mangost, guavada 232,2 milyar doları buldu. 20 üründeki toplam değer 1 trilyon 470 milyar 286 milyon dolar düzeyinde. Her ne kadar inek sütü, ürün bazında ilk sırada olsa da sığır, domuz, tavuk ve koyun eti toplam üretim değeri 480 milyar 606 milyon dolar gibi çok büyük rakama ulaşıyor.”
-3,9 milyar dolarlık inek sütü, 3,2 milyar dolarlık domates-
Bayraktar, Türkiye’de inek sütünün 3,9 milyar dolarla üretim değerinde ilk sırayı aldığını, inek sütünü 3,2 milyar dolarla domates, 2,7 milyar dolarla buğday, 2,4 milyar dolarla üzüm, 2,1 milyar dolarla tavuk eti, 1,1 milyar dolarla zeytin, 1,1 milyar dolarla elmanın takip ettiği bilgisini verdi. Şemsi Bayraktar, fındıkta 962, biberde 935, sığır etinde 867, şeker pancarında 772, patateste 720, koyun etinde 709, pamukta (lif) 673, yumurtada 614, kirazda 531, Antep fıstığında 420, çilekte 407, kuru soğanda 399, ayçiçeğinde 358 milyon dolarlık üretim yapıldığını kaydetti.
-İlk 20 üründe Türkiye’nin payı-
İlk 20 üründe, Türkiye’nin değer olarak fındıkta dünya üretiminin yüzde 67,54’ünü, kirazda yüzde 19,88, Antep fıstığında yüzde 14,03, şeker pancarında yüzde 8,37, çilekte yüzde 6,87, üzümde yüzde 6,23’ünü yaptığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Zaten ağırlıklı olduğu bu ürünler dışında, Türkiye, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1,1’ini oluşturuyor. Belli ürünlerde değer olarak dünya nüfusuna oranımızdan fazla üretim yapıyoruz. Örneğin değer olarak inek sütündeki payımız yüzde 2,17, domateste yüzde 5,93, buğdayda yüzde 3,38, tavuk etinde yüzde 1,72, elmada yüzde 3,77, patateste yüzde 1,62, koyun etinde yüzde 3,04, pamukta (lif) yüzde 2,01, yumurtada yüzde 1,17, soğanda yüzde 2,56 düzeyinde. Buna karşın Türkiye, çok önemli bir ürün olan sığır etinde nüfus ağırlığının çok altında, yüzde 0,52 paya sahip.”
İnek sütünün ilk sırada yer almasının sütün ne kadar değerli bir ürün olduğunu ve sütte fiyat istikrarının hayatiyetini ortaya koyduğunu bildiren Bayraktar, resmi eğitim kurumlarının okul öncesi ve ilköğretimin ilk 5 sınıfında eğitim gören 7 milyon 63 bin 768 çocuğa her gün en az 200 milimetre uzun ömürlü süt dağıtılacağının açıklanmasını da bu açıdan önemsediklerini, dağıtımın süt üretimin artacağı bir döneme rastlamasının da zamanlama açısından uygun olduğunu ifade etti.
Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin talep ettiği et ve sütte fiyat istikrarını sağlamak için Et Balık Kurumu’nun (EBK) et ve süt müdahale kurumu halini almasının bu açıdan çok önemli bir işlevi yerine getireceğini de vurguladı.
Türk ve dünya tarımında değer olarak ilk 20 ürünün üretim değer ve miktarları ile Türkiye’deki ilk 20 ürünün dünya üretiminden aldığı pay şöyle:
|
|
|
|
|
Üretim |
|
|
|
|
|
Değerinde |
|
Türk Tarımında |
Türkiye |
Türkiye |
Dünya |
Türkiye'nin |
|
Üretim Değeri Olarak |
Üretimi |
Üretimi |
Üretimi |
Payı |
|
İlk 20 Ürün |
(Bin Dolar) |
(Metrik Ton) |
(Bin Dolar) |
(Yüzde) |
1 |
İnek Sütü |
3.894.552 |
12.480.100 |
179.193.013 |
2,17 |
2 |
Domates |
3.157.629 |
10.052.000 |
53.270.325 |
5,93 |
3 |
Buğday |
2.745.722 |
19.660.000 |
81.235.926 |
3,38 |
4 |
Üzüm |
2.432.230 |
4.255.000 |
39.047.995 |
6,23 |
5 |
Tavuk Eti |
2.090.132 |
1.467.370 |
121.631.342 |
1,72 |
6 |
Zeytin |
1.132.995 |
1.415.000 |
16.477.015 |
6,88 |
7 |
Elma |
1.099.576 |
2.600.000 |
29.173.050 |
3,77 |
8 |
Fındık |
961.745 |
600.000 |
1.423.908 |
67,54 |
9 |
Biber |
935.255 |
1.986.700 |
12.970.563 |
7,21 |
10 |
Sığır Eti |
866.553 |
320.782 |
167.889.596 |
0,52 |
11 |
Şeker Pancarı |
771.761 |
17.942.100 |
9.219.647 |
8,37 |
12 |
Patates |
720.204 |
4.548.090 |
44.518.965 |
1,62 |
13 |
Koyun Eti |
709.006 |
260.396 |
23.353.630 |
3,04 |
14 |
Pamuk (Lif) |
673.155 |
471.000 |
33.569.019 |
2,01 |
15 |
Yumurta |
613.768 |
740.024 |
52.675.769 |
1,17 |
16 |
Kiraz |
531.271 |
417.905 |
2.673.042 |
19,88 |
17 |
Antep Fıstığı |
420.369 |
128.000 |
2.996.377 |
14,03 |
18 |
Çilek |
407.102 |
299.940 |
5.926.778 |
6,87 |
19 |
Kuru Soğan |
399.063 |
1.900.000 |
15.582.102 |
2,56 |
20 |
Ayçiçeği |
357.989 |
1.320.000 |
7.717.006 |
4,64 |
|
20 Ürün Toplamı |
24.920.077 |
|
900.545.068 |
1,69 |
|
Dünya Tarımında |
|
|
|
Üretim Değeri Olarak |
Üretim |
Üretim |
|
İlk 20 Ürün |
(Bin Dolar) |
(Metrik Ton) |
1 |
İnek Sütü |
179.193.013 |
599.438.003 |
2 |
Pirinç |
174.746.524 |
672.015.587 |
3 |
Sığır Eti |
167.889.596 |
62.149.658 |
4 |
Domuz Eti |
167.731.383 |
109.111.963 |
5 |
Tavuk Eti |
121.631.342 |
85.390.862 |
6 |
Buğday |
81.235.926 |
650.881.002 |
7 |
Soya Fasulyesi |
64.858.495 |
261.578.498 |
8 |
Mısır |
55.145.544 |
844.405.181 |
9 |
Şeker Kamışı |
53.638.724 |
1.685.444.531 |
10 |
Domates |
53.270.325 |
145.751.507 |
11 |
Yumurta |
52.675.769 |
63.571.536 |
12 |
Patates |
44.518.965 |
324.181.889 |
13 |
Taze sebzeler |
40.740.756 |
240.114.694 |
14 |
Üzüm |
39.047.995 |
68.311.466 |
15 |
Manda Sütü |
36.365.698 |
92.517.217 |
16 |
Pamuk (Lif) |
33.569.019 |
23.487.913 |
17 |
Elma |
29.173.050 |
69.569.612 |
18 |
Muz |
28.347.479 |
102.114.819 |
19 |
Koyun Eti |
23.353.630 |
8.577.067 |
20 |
Mango, mangost, guava |
23.152.821 |
38.665.809 |
|
20 Ürün Toplamı |
1.470.286.054 |
|