Ankara – 02.02.2012 – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TRT 1’de canlı yayına katılarak, soruları yanıtladı.
TRT 1’de yayımlanan “Sabah Haber” programına konuk olan Bayraktar, son günlerde yaşanan ağır kış koşullarının tarıma etkisini değerlendirdi. Kar yağışının ülke genelinde etkili olduğunu bildiren Bayraktar, “çiftçi için en büyük tehlike dondur” dedi. Bayraktar, kar yağışının buğday üretimine olumlu etkisi olacağını, yer altı sularını da besleyeceğini, don olayını da önleyeceğini kaydetti. En son Hatay ve Söke’de sel meydana geldiğini bildiren Bayraktar, “Hatay’da Suriye baraj kapaklarını da açınca maalesef sele yol açtı. Söke’de su altında kalan alan 100 bin dekarın üzerinde. Sel, yem bitkileri ekili 10-15 bin dekar alanda hasara yol açtı” dedi.
Hayvansal üretimin yüzde 3, bitkisel üretimin yüzde 5’ini kapsamında bulunduran Tarsim’in fevkalade önemli olduğunu, hayata geçirilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Bayraktar, tarla ürünlerinde don riskinin kapsama alınması gerektiğini, primlerin, yüzde 50’sini devlet karşılasa da çiftçiye ağır geldiğini, ekspertiz raporlarında da sorun bulunduğunu bildirdi.
Bayraktar, sel yaşanan bölgelerde Tarım Kredi ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesinin önemli olduğunu kaydetti. Çiftçilerin 2011 yılı Ağustos ayından bu yana Ziraat Bankası’ndan düşük faizli kredi kullanamadığını, bunun için Bakanlar Kurulu kararı beklendiğini belirten Bayraktar, bunun çıkması, selden zarar gören çiftçilerin de yeni üretime hazırlanması gerektiğini vurguladı.
TZOB Genel Başkanı, Hazine arazisinde ecrimisil ödeyerek veya 2-B arazilerinde üretim yapanlar ile tapu tescili yaptırmayan 2 milyona yakın çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olamadığını, bütün bu çiftçilerin kayıt altına alınıp, desteklerden yararlanmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Bayraktar, kayıtları artık ziraat odalarının yapmasının istendiğini, TZOB olarak buna talip olduklarını bildirdi.
Şemsi Bayraktar, iklim şartlarının üretim ve ulaşımı zorladığını, böyle günlerde tarımsal ürün fiyatlarında artışlar olmasının doğal olduğunu, havaların ısınmaya başlamasının ardından fiyatların tekrar ucuzlayacağını söyledi. Tarımsal üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) 2011’in ilk üç ayında toplam ÜFE’den yüksek çıktığını ama yılın tamamında toplam ÜFE’nin altında kaldığını bildiren Bayraktar, üretici fiyatlarıyla market fiyatları arasındaki fiyat farkının yaş meyve sebzede yüzde 300’leri bulduğunu belirtti. Bütün bunların sebebinin örgütlenme zayıflığı olduğunu anlatan Bayraktar, 50 yıldır ekonomik örgütlenmenin sağlanamadığını, arz talep dengesinin kurulması ve üretici birliklerinin mali yönden güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Programa bağlanan Hatay Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli de, büyük bir afet yaşadıklarını, yüzde 70’i buğday ekili 165 bin dekar alanın su altında kaldığını bildirerek, “Tarsim yapılmadığından çiftçimiz çaresizdir. Bu yükün altından nasıl kalkacağız bilmiyorum” dedi.