-TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar:
-''Sütte endişe edilecek bir durum yok''
-''Ancak, her ne olursa olsun denetimler etkin şekilde
sürdürülmeli, sağlıksız süt üretenlere cezaları verilip
ayrıca teşhir de edilmeli''
Ankara - 22.01.2012 - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “sütte kanser tehlikesi” iddialarına ilişkin, denetimlerin yapıldığını ve endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, ''Ancak her ne olursa olsun denetimler etkin şekilde sürdürülmeli, sağlıksız süt üretenlere cezaları verilip ayrıca teşhir de edilmeli'' dedi.
Bayraktar, süt ve süt ürünleri konusunda üreten kesim olarak konuşup, konuya son noktayı koymak istediklerini söyledi. Türkiye'de 13,5 milyon ton süt üretimi yapıldığını ve bunun 7 milyon 100 bin tonunun sanayiye gittiğini anlatan Bayraktar, son yıllarda sanayiye giden süt miktarının ve sütün kalitesinin de arttığını kaydetti.
-Süt tüketimi artırılmalı-
Söylemlerin, açıklamaların süt tüketicilerinde tedirginliğe yol açtığını anlatan Bayraktar, Türkiye'nin genç nüfusa sahip olduğunu, ilk ve ortaöğretimde de 15 milyon çocuğun bulunduğunu dile getirdi. Bayraktar, okul öncesi çocuklarla birlikte 20 milyon çocuğun süt tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye geneline bakıldığında süt tüketiminin yılda kişi başına 174 kilogram olduğunu kaydetti. Bu rakamın Avrupa ülkelerinde 274 kilogramı bulduğunu bildiren Bayraktar, süt tüketiminin arttırılması gerektiğinin altını çizdi.
Bayraktar, sütten kaçışın önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, gıda güvenliğinin önemli olduğunu, gıda güvenliğini sağlamak üzere de süt ve yemde muhakkak denetimlerin olması gerektiğini söyledi. ''Denetim yapılmalıdır. Bu şekilde, üreticilerimiz de zan altında bırakılmaz'' diyen Bayraktar, süt ve süt ürünlerinde gıda güvenliğinin tesisinin, büyük ölçüde sanayi ve pazarlama entegrasyonuyla tesis edildiğini anlattı.
-''Kalıntı değerleri, Avrupa normlarının çok altında''-
Şemsi Bayraktar, sütte kontroller yapıldığını, daha sonra sütün soğuk hava zincirine alındığını, soğuk hava zincirinden sonra da belli tespitler ve kontrollerin olduğunu kaydetti.
Bayraktar, şöyle konuştu:
''Bakteri tespiti yapılıyor, somatik hücre tespiti yapılıyor, antibiyotik tespiti yapılıyor. O bakımdan sütte endişe edilecek bir durum yok. Ancak her ne olursa olsun denetimler etkin şekilde sürdürülmeli; sağlıksız süt üretenlere cezaları verilip ayrıca teşhir de edilmeli. Burada Bakanlığımızın, toplumun gıda güvenliğini sağlama ve toplumda oluşan beklentilere özellikle cevap vermek üzere süt ve süt ürünlerindeki denetimi sistematik olarak yapması ve sonuçların da kamuoyuyla paylaşılması fevkalade önemli. Eğer sağlıklı süt üretmeyen firmalar varsa bunların da teşhir edilmesi gerekir. Muhakkak denetleme yapılmalı ve bu meselenin üzerine de gidilmelidir.''
-Bakan Eker’in kameralar önünde süt içmesi-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in sütte aflatoksin ve antibiyotik kalıntıları bulunduğu iddiaları üzerine, kameralar karşısında süt içmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de, ''Ben de süt içebilirim, sütün sağlıklı olduğunu gösterme adına... Sayın Bakanın kastı, sütün sağlıklı olduğunu göstermektir'' diye konuştu.
Bayraktar, sütte sözü edilen kalıntı değerlerinin Avrupa normlarının çok altında olduğunu dile getirerek, ''Halkımızın gıda güvenliği çok önemlidir. Biz, hiç olmamasını arzu ederiz. Bizim ifade etmeye çalıştığımız o… Denetimler sistematik yapılmalı ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bunun altından kim çıkarsa çıksın, muhakkak suretle, cesaretle bu meselenin üzerine gidilmelidir'' dedi.
-''Pastörize süt tavsiyesi''-
Bakan Mehdi Eker'in sömestr tatilinden sonra Okul Sütü Projesi'nin başlayacağını açıkladığına değinen Bayraktar, bunu da memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bayraktar, ''Fevkalade olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Sadece okul sütü değil, hamile kadınlarımıza süt içirilmesi, yine askeri kurumlara ve yurtlarda böyle bir kampanyanın düzenlenmesi de önemlidir diye düşünüyoruz ve bunu da bekliyoruz'' diye konuştu.
Bayraktar, özellikle çocukların beslenmesinde yüksek ısıya tabi tutulan UHT süt yerine pastörize sütün kullanılmasını da tavsiye etti. Pastörize sütün daha az ısıtıldığı için daha kaliteli olduğunu belirten Bayraktar, ''Özellikle çocuklarımızda bu sütün kullanılmasını tavsiye ediyorum'' dedi.